Έτοιμες να αντιδράσουν δυναμικά οι συντεχνίες για ξένους εργαζόμενους

Ψάχνουν φτηνά εργατικά χέρια οι επιχειρήσεις σημειώνει ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ. Έχουμε πείσει για τις ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά στην εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ

Έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά φέρονται να είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πρόσληψης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Μετά και από την τελευταία συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπου και συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, εργοδότες και συντεχνίες φαίνεται να απομακρύνονται ακόμη περισσότερο με τις θέσεις τους, καθώς οι μεν εργοδότες κάνουν λόγο για αδήριτη ανάγκη πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες, οι δε συντεχνίες σημειώνουν ότι οι εργοδότες θέλουν απλά φτηνά εργατικά χέρια.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου σημείωσε ότι το θέμα με τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες έχει κουράσει, όπως είπε χαρακτηριστικά και οι συντεχνίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν έντονα. Φαίνεται ότι οι εργοδότες αυτό που επιδιώκουν είναι να εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια, σημείωσε ο κ. Παπανικολάου και το ζήτημα δεν αφορά τόσο την εξασφάλιση του αναγκαίου εργατικού δυναμικού. Όπως είπε, έχουμε αρκετούς συναδέλφους τους οποίους δεν μπορούμε να τους τοποθετήσουμε στην αγορά εργασίας διότι οι εργοδότες δεν συνεργάζονται για να εκπαιδευτούν τα άτομα αυτά, ειδικά στα τεχνικά επαγγέλματα.

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα των εργοδοτών ότι το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες κοστίζει στο τέλος της ημέρας περισσότερο στους εργοδότες και ότι οι ίδιοι προτιμούν Κύπριους εργαζόμενους, ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ χαρακτήρισε αστείο αυτό το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες με το φτηνό εργατικό δυναμικό που θέλουν να εξασφαλίσουν επιδιώκουν την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Δυστυχώς επισήμανε η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση στο ζήτημα με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε αρκετά χρόνια πίσω όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε σε δυο σημεία που θα πρέπει να ισχύσουν για να προχωρήσει το θέμα με την έλευση ξένου εργατικού δυναμικού. Το ένα είναι να συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι στις τεχνικές επιτροπές οι οποίες εξετάζουν τις ανάγκες που προκύπτουν και το δεύτερο να τηρούνται οι υφιστάμενες συμβάσεις για όποιους έρχονται να εργαστούν στο νησί μας.

Από την πλευρά του πάντως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου θεωρεί ότι οι εργοδότες έχουν πείσει όλες τις πλευρές για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά σε εργατικά χέρια, κάτι που όπως είπε ισχύει σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες και όχι μόνο στην Κύπρο. Εκείνο που συζητούμε πλέον, όπως είπε, είναι το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού που πρέπει να προσληφθεί και γι αυτό έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας ώστε ακριβώς να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. 

Άλλωστε, όπως επισήμανε ο κ. Αντωνίου, ως εργοδότες δεν έχουμε καμιά διάθεση να διεκδικούμε την έλευση ξένου εργατικού δυναμικού που δεν χρειαζόμαστε αφού σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για τις επιχειρήσεις από την απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων τρίτων χωρών είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους Κύπριους ή τους κοινοτικούς εργαζόμενους. Ο διάλογος για το θέμα θα συνεχιστεί, πρόσθεσε, τόσο με τον υπουργό Εργασίας όσο και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι την εξεύρεση κοινής συνισταμένης για την εργοδότηση ξένων εργαζομένων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενώπιον του Υπουργικού το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ