«Ναι» Υπουργικού για αύξηση της άδειας μητρότητας - Τι αλλάζει (video)

«Αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου πέντε χιλιάδες νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση», ανέφερε ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου

Πρόταση για αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία. 

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε πως εφόσον εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα επηρεάσει άμεσα χιλιάδες νέες εργαζόμενες μητέρες. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προνοεί αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί, μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας. Στις περιπτώσεις υιοθεσίας, η διάρκεια αυξάνεται για το πρώτο παιδί από 16 σε 20 εβδομάδες. 
Αυξάνεται ακόμη, η επιπρόσθετη άδεια λόγω νοσηλείας βρέφους μετά τη γέννηση από τις 6 στις 8 εβδομάδες.

“Αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου πέντε χιλιάδες νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση”, είπε ο Γιάννης Παναγιώτου.

Σημειώνεται πως δικαιούχες για την αυξημένη άδεια μητρότητας θα είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους, ενώ κατόπιν της έγκρισης, όταν θα τεθεί δηλαδή σε ισχύ η νέα πρόνοια της νομοθεσίας, όσες δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, θα προστεθούν οι 4 εβδομάδες.

 

Διαβάστε επίσης: Μ. Τσιακκής: Οι νέοι προτιμούν τον Δημόσιο αντί τον Ιδιωτικό τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ