Οι δυο αναγνώσεις του Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίων

Είναι δουλειά του κράτους ή των τραπεζών να ετοιμάζουν τέτοια σχέδια; Θα βοηθήσει ή δεν είναι αρκετό; Ερωτήματα που απαντούν οι Γιάννης Τελώνης και Μάριος Ιερόπουλος

Διαφορετικών αναγνώσεων φαίνεται να τυγχάνει το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια, το οποίο έλαβε το πράσινο φως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό γιατί ορισμένοι θεωρούν ότι πρόκειται για πολύ ευχάριστα νέα, καθώς θα βοηθηθούν αρκετοί οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι αρκετό και μάλιστα τονίζουν ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα έπρεπε να αναλάβουν αυτό το έργο.

Τις δυο αυτές τάσεις εξέφρασαν μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης και ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος. Οι δυο τους κλήθηκαν να σχολιάσουν το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια. 

Το σχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια μέχρι 400.000 ευρώ, που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και που αφορούν σε αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα €50.000.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί άμεσα με τα επόμενα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου που περιλαμβάνουν την ενημέρωση πιστωτικών ιδρυμάτων, την υπογραφή σχετικών συμφωνιών συνεργασίας, τον καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης και έγκρισης των αιτημάτων και να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. 

Το Σχέδιο, πρόσθεσε, θα έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος που εκτιμάται σε ποσό ύψους €20 εκατ. και η επιδότηση θα αφορά περίοδο 2 ετών και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου μεταξύ της ημερομηνίας της σύμβασης δανειοδότησης και την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης, με μέγιστο ύψος επιδότησης τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ευχάριστα νέα
Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Τελώνης έκανε λόγο για πολύ ευχάριστα νέα τα οποία έρχονται τη στιγμή που καταγράφεται μια επίμονη άρνηση του πληθωρισμού να συνεχίσει μια ομαλή πτωτική πορεία. Όπως είπε ο κ. Τελώνης θα επωφεληθούν άμεσα αρκετά νοικοκυριά που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο, καθώς το σχέδιο αφορά και σε υφιστάμενα δάνεια. Όπως είπε, φαίνεται ότι η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως καθώς πρόκειται για ένα κοινωνικό μέτρο γι’ αυτό και δεν θεωρήθηκε ως κρατική ενίσχυση.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κ. Τελώνης τόνισε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου θα πρέπει να γίνει με προσοχή και να απευθύνεται στοχευμένα αυστηρά σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ας μην το ξεχειλώσουμε και αυτό και να έχουμε και πάλι τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν θα πρέπει να παραβιάσουμε τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου σχεδίου, συμπλήρωσε.

Δουλειά των τραπεζών όχι του κράτους
Διαφορετική είναι η οπτική γωνία που βλέπει το όλο ζήτημα ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δανειολήπτες. Για να τονίσει ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να επιχορηγεί τα επιτόκια των δανείων. Αυτή είναι δουλειά των τραπεζών και θα έπρεπε οι ίδιες οι τράπεζες να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία για να βοηθήσουν τους συνεπείς πελάτες τους, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερόπουλο, οι τράπεζες ανακοινώνουν υπερκέρδη τα οποία συνολικά θα ξεπεράσουν το ένα δις. Ωστόσο, συνέχισε, δεν έκαναν κάτι οι ίδιες για να το πετύχουν. Δεν ανακοίνωσαν κάποια νέα προϊόντα ή σχέδια τα οποία πέτυχαν και τους απέφεραν κέρδη. Ήταν κέρδη καθαρά από τις αυξήσεις των επιτοκίων, σημείωσε ο κ. Ιερόπουλος. «Ας μην ανακοίνωσαν μισο δις κέρδος. Ας ανακοίνωναν κάπως μικρότερο ποσό και ας βοηθούσαν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ιερόπουλος σημείωσε ότι οι τράπεζες βοηθήθηκαν σημαντικά την περίοδο του κουρέματος και θα έπρεπε να έρθουν και να δώσουν κάτι πίσω βοηθώντας τον κόσμο, συμπλήρωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει ο δρόμος για το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ