Νομική Υπηρεσία: Πολύ σημαντική η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το χαλλούμι

H προδιαγραφή «με ή χωρίς αγελαδινό γάλα» στη διατύπωση του προτύπου του 1985, δείχνει ότι το αγελαδινό γάλα θεωρείται ως καθαρά προαιρετικό συστατικό και ως δυνητικό συμπλήρωμα του πρόβειου ή αιγινού γάλακτος.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαλλούμι η Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η προδιαγραφή «με ή χωρίς αγελαδινό γάλα» στη διατύπωση του προτύπου του 1985, δείχνει ότι το αγελαδινό γάλα θεωρείται από την αρμόδια Αρχή που υιοθέτησε το εν λόγω πρότυπο ως καθαρά προαιρετικό συστατικό και ως δυνητικό συμπλήρωμα του πρόβειου ή αιγινού γάλακτος.

Σημειώνει ότι η επιλογή να περιοριστεί στο 50% η αναλογία του αγελαδινού γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται στο μείγμα για την παρασκευή του χαλλουμιού, ήταν εύλογη.

Νωρίτερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι απέρριψε προσφυγή κατά της καταχώρησης του χαλλούμι, ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, η οποία είχε υποβληθεί από κυπριακή εταιρία.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Κομισιόν - όταν εξετάζει εάν η καταχώρηση μιας ονομασίας πληροί τις προϋποθέσεις του δικαίου της Ένωσης, δεν υποχρεούται να ελέγχει αν η μέθοδος παραγωγής του προϊόντος είναι σύμφωνη με προϋπάρχον εθνικό πρότυπο.

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το χαλλούμι χαιρέτισε το Υπουργείο Γεωργίας.

Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο ΕΕ: Απέρριψε προσφυγή κυπριακών εταιρειών κατά του ΠΟΠ «χαλλούμι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ