Δικηγόροι-λογιστές vs Κυβέρνηση: Τύμπανα πολέμου για Ενιαία Εποπτική Αρχή

Υπονόμευση δικαίου και τρωτά σημεία βλέπουν ΠΔΣ και ΣΕΛΚ μετά τη χθεσινή απόφαση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και αναβάθμιση του ρόλου της ΕΚΚ - Πώς απαντά η Κυβέρνηση

«Φωτιές» έχει ανάψει η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών να εξαπολύουν τα βέλη τους κατά της Κυβέρνησης, κατηγορώντας την στην ουσία πως «έκοψε και έραψε» χωρίς τον.. ξενοδόχο. Στην προκειμένη τους ιδίους, ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επαγγελματικοί φορείς. 

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανακοίνωσε χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ότι με την έγκριση της Αρχής, η εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται και αναβαθμίζεται με την ανάθεση της αρμοδιότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία σε κοινούς ελέγχους με τους οικείους επόπτες, δηλαδή τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ) και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), θα εποπτεύει αυτές τις εταιρείες. Στην ουσία δηλαδή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα εποπτεύει τις συγκεκριμένες εταιρίες, σε κοινούς ελέγχους με τους επαγγελματικούς φορείς, διατηρώντας όμως στην ουσία κυρίαρχο ρόλο. 

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι με την απόφαση μπαίνει ένας βασικός λίθος ενός οικοδομήματος που θα προστατεύει πλέον το όνομα της ΚΔ και θα αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα παρέχονται κάτω από ένα ενιαίο, αυστηρό εποπτικό έλεγχο.

ΠΔΣ: Αντιβαίνει βασικές πρόνοιες Δικαίου

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε σε μία πρώτη αντίδραση ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού απαράδεκτη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών της εκτελεστικής εξουσίας και συσκότισης και συγκάλυψης των αδυναμιών που παρουσιάζουν όργανα της σε θέματα εφαρμογής κυρώσεων, και κυρίως η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων. Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος τόνισε πως τυχόν υλοποίηση της απόφασης θα αποτελεί υπονόμευση του κράτους δικαίου, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συνιστά παραβίαση του δικηγορικού απορρήτου.

Στη συνέχεια, σε σημερινή παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς διευκρίνισε πως επικροτεί την προσπάθεια του κράτους να εγκαθιδρύσει εποπτικές αρχές και πως δεν έχει στόχο να παρακωλύσει την προσπάθεια, ωστόσο, εξέφρασε και πάλι τις έντονες επιφυλάξεις του ως προς τον τρόπο λειτουργίας ενός τέτοιου οργάνου. 

"Αυτό που έχει σημασία για τον Σύλλογο", πρόσθεσε, "είναι η διαφύλαξη του κράτους δικαίου, για το οποίο η Κύπρος παρακολουθείται καθημερινά από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επισήμανε, ωστόσο, ότι ουδείς μπορεί να ενεργεί κατά τρόπο που να παραβιάζει το απόρρητο της επικοινωνίας δικηγόρου – πελάτη και διερωτήθηκε ποιος θα είναι ο ρόλος των μη δικηγόρων που θα μπαίνουν σε ένα δικηγορικό γραφείο. Αναφέρθηκε ακόμη, στην αυτορύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος, υπογραμμίζοντας πως είναι κατοχυρωμένη. 

ΣΕΛΚ: Τρωτά σημεία βλέπει ο ΣΕΛΚ

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνου, σημείωσε πως συμφωνεί με τη θέσπιση του νέου εποπτικού σώματος ως θέση αρχής, αφού επρόκειτο για πρόταση του Συνδέσμου, την οποία έθεσε τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του Υπουργού Οικονομικών. Εντούτοις, τους ξένισε, όπως σημείωσε, ο τρόπος που ανακοινώθηκε, καθώς δεν προηγήθηκε κάποια διαβούλευση ως προς το πως ακριβώς θα λειτουργήσει το εν λόγω σχήμα, αντιθέτως ενημερώθηκαν για την απόφαση μέσω του Τύπου. 

Ο κ. Ιορδάνου πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι δεν είχαν επίσημη ενημέρωση για την τελική πρόταση που οδηγήθηκε ενώπιον των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ίδιος θεωρεί πως αυτή διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το τι αρχικά σχεδιαζόταν. 

Την ίδια ώρα επισήμανε πως με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, υπάρχουν τρωτά σημεία, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη λειτουργικότητα του εγχειρήματος, θεωρώντας πως θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Δήλωσε δε, πως ο ΣΕΛΚ είναι έτοιμος να συζητήσει με ποιο τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. 

"Είμαστε", είπε, "στη διάθεση της κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστούν τα τρωτά σημεία της πρότασης, γιατί συμφωνούμε στην αναβάθμιση του ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών".

Από κοινού η προσπάθεια διαμηνύει η Κυβέρνηση

Προηγουμένως, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, διαβεβαιώνοντας πως  δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης η παραγκώνιση των επαγγελματικών συνδέσμων. Όπως εξήγησε, στόχος της εκτελεστικής εξουσίας είναι να ρυθμίσει μαζί με τους δύο φορείς, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους, την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Τόνισε πως δεν πρόκεται να καταργηθεί κανένα κεκτημένο του ΠΔΣ ή του ΣΕΛΚ, διαμηνύοντας πως πρόκεται στην ουσία για μία προσπάθεια αναβάθμισης του εποπτικού πλαισίου, η οποία θα γίνει από κοινού και θα συμβάλει στο να αποσείσουμε από το όνομα της χώρας μας τον λεκέ του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, που θα οδηγήσει στην τελική διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Αρχής. 

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η σύσταση εποπτικής αρχής εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ