Άναψαν τα αίματα για το πλαφόν στο νερό του αεροδρομίου

Δυσανάλογο το μέτρο διαμηνύει η ΟΕΒ - Stop στην υπερβολική κερδοσκοπία απαντά η Υπ. Προστασίας Καταναλωτή - Ποντάρει σε πολλαπλά διατάγματα το ΚΕΒΕ - Ζητά διεύρυνση και σε άλλα προϊόντα η Ένωση Καταναλωτών

Ανάβουν τα αίματα στις συζητήσεις γύρω από το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα δίνει την ευχέρεια στον Υπουργό να καθορίζει ανώτατη τιμή σε συγκεκριμένα προϊόντα, μεταξύ άλλων, σε αεροδρόμια και λιμάνια. Σε παρεμβάσεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς στο κρατικό ραδιόφωνο, εξέφρασαν τις θέσεις τους, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο νερό στα αεροδρόμια.

ΟΕΒ: Η παρέμβαση του κράτους προκαλεί στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στο να προστατεύσει τον καταναλωτή, αλλά μπορεί στο τέλος να σταθεί ακριβώς εναντίον του, μέσα από τις στρεβλώσεις που προκαλεί αυτή η παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς.

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, η εφαρμογή πλαφόν σε ανώτατες τιμές ή ανώτατα ποσοστά κέρδους μπορεί στο τέλος να οδηγήσει σε ελλείψεις και μειωμένες προσφορές των εν λόγω αγαθών. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι  το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε σταθερά ανεβασμένες τιμές και εξήγησε: «Σκεφτείτε ένα προϊόν το οποίο παίρνει μια ανώτατη τιμή και μετά από λίγους μήνες, λίγες εβδομάδες, εξομαλύνεται η αγορά. Η ανώτατη τιμή μένει. Και δεν κατεβαίνουν οι τιμές, γιατί έχει καθοριστεί αυτή η ανώτατη και μέχρι εκεί πωλούν οι εμπορευόμενοι».

Ειδικά για το αεροδρόμιο, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι το κυπριακό νερό μπορούν οι καταναλωτές να το βρουν στην τιμή του ενός ευρώ και ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν νερά… πολυτελείας από άλλες χώρες, τα οποία διατίθενται σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το υψηλό λειτουργικό κόστος δικαιολογεί την τιμή του νερού και με το… παραπάνω λέει η ΟΕΒ

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στο υψηλό λειτουργικό κόστος χώρων όπως είναι το αεροδρόμιο, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δικαιολογεί τις ανεβασμένες τιμές. «Η τιμή διάθεσης των προϊόντων στο αεροδρόμιο δεν είναι σε τέτοιο ύψος που να δικαιολογεί μια τόσο δραστική παρέμβαση από το κράτος, όπως είναι η αξιοποίηση της δυνατότητας να επιβάλλει πλαφόν», είπε ο κ. Αντωνίου. Συγκεκριμένα για το παράδειγμα του αεροδρομίου, ανέφερε ότι το ένα ευρώ είναι στην πραγματικότητα 85 σεντς, γιατί το 23-25% περίπου των εισπράξεων καταλήγει στο κράτος.

Δυσανάλογο το μέτρο - «Θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου»

«Θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου», είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, σημειώνοντας ότι η λογική των πραγμάτων θα επέβαλε την παρέμβαση του κράτους εάν όντως οι τιμές ήταν υπερβολικά ανεβασμένες και τα περιθώρια κέρδους μεγάλα. Πρόκειται για ένα μέτρο δυσανάλογο, κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Να μην χρυσοπληρώνουν το νερό οι καταναλωτές

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για υπερβολική κερδοσκοπία. «Η οικονομία κινείται με τη βασικότερη αρχή που είναι η προσφορά και η ζήτηση και έτσι καθορίζονται οι τιμές. Όμως υπάρχουν χώροι που η δυνατότητα επιλογής δεν υπάρχει για τους καταναλωτές και πωλούνται προϊόντα σε υπερβολικά υψηλές τιμές που πολλές φορές φτάνουν τα όρια της υπερβολικής κερδοσκοπίας, για να μην χρησιμοποιήσω την έννοια της αισχροκέρδειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιώργης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε ο καταναλωτής να μπορεί σε συγκεκριμένους χώρους που έχουν οριστεί από το νομοσχέδιο να μην χρυσοπληρώνει ένα μικρό μπουκαλάκι νερό».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν και σε άλλα προϊόντα

Ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ανοικτό και ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, ωστόσο σε πρώτη φάση οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο εμφιαλωμένο νερό των 500 και 750 ml. Ο ίδιος εξήγησε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή μπορεί να έρθουν εισηγήσεις που να αφορούν και άλλα προϊόντα και διευκρίνισε ότι μπορεί να οριστεί διαφορετική τιμή σε διαφορετικούς χώρους. «Λαμβάνοντας υπόψιν κάποια δεδομένα, έχει και αυτό το δικαίωμα ο Υπουργός. Οπότε θα δούμε στο πλαίσιο της συζήτησης της Βουλής αν σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους η τιμή είναι διαφορετική».  

ΚΕΒΕ: Δεν επιτρέπεται να επιβάλλεις πλαφόν σε μια ελεύθερη οικονομία

«Σαν ΚΕΒΕ είμαστε κάθετα εναντίον της επιβολής πλαφόν», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, συμπληρώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται να επιβάλεις πλαφόν σε μια ελεύθερη οικονομία». Βέβαια, ο κ. Τσιακκής έσπευσε να συμπληρώσει ότι σαν ΚΕΒΕ είναι κάθετα αντίθετοι και με την αισχροκέρδεια, επομένως θα πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση που να εξασφαλίζει ότι ο πωλητής εξακολουθεί να έχει κέρδος, ενώ ο πολίτης μπορεί να αγοράζει βασικά καταναλωτικά αγαθά σε λογικές τιμές.

Όχι σε οριζόντια τιμή – Να μπουν διαφορετικές τιμές για διαφορετικούς χώρους

Ο ίδιος συμφώνησε με τη θέση της ΟΕΒ αναφορικά με το υψηλό λειτουργικό κόστος των καταστημάτων στα αεροδρόμια, σημειώνοντας ότι, αν θα πάμε στη λογική του πλαφόν, «πρέπει η κάθε δομή/υπηρεσία από αυτές να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, διότι διαφορετικά κόστη έχει ένα αεροδρόμιο από ένα γήπεδο για παράδειγμα».  Μια οριζόντια τιμή παντού μπορεί στο αεροδρόμιο να δημιουργεί ζημιά και σε μια άλλη δομή, σε ένα θέατρο ή ένα γήπεδο για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργεί υπερβολικό κέρδος. Αν θα εισαχθεί τέτοια πρόνοια, θα πρέπει να εξετάζει τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές κέρδος για τους πωλητές, συμπλήρωσε ο κ. Τσιακκής.

Προτείνουν διεύρυνση οι καταναλωτές - Αντιδρά το ΚΕΒΕ

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, Λουκάς Αριστοδήμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή θα δει θετικά το νομοσχέδιο και θα δικαιώσει τους καταναλωτές, βάζοντας τέλος σε κλειστές μονοπωλιακές περιπτώσεις σε χώρους όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλα προϊόντα στους χώρους αυτούς, όπως για παράδειγμα στα παιδικά γεύματα.

Ο κύριος Αριστοδήμου χαρακτήρισε αντιφατική την αντίδραση της ΟΕΒ, η οποία θεωρεί ακραία προσέγγιση την επιβολή πλαφόν στην τιμή του νερού και σε άλλα βασικά προϊόντα.

Απαντώντας στα σχόλια του κ. Αριστοδήμου περί διεύρυνσης ειδών, ο κ. Τσιακκής επισήμανε ότι το ΚΕΒΕ διαφωνεί. «Το νερό, που έχουμε αυτούς τους περιορισμούς λόγω μέτρων ασφαλείας, μπορεί να μπει στη συζήτηση, αλλά δεν μπορούμε να διευρύνουμε τα είδη παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Μπαίνει πλαφόν στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων σε αεροδρόμια και λιμάνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ