Ανησυχία για τις (βέβαιες) αυξήσεις στα καύσιμα

Θα μετακυλιστούν και σε άλλα προϊόντα εκτιμά ο Μάριος Δρουσιώτης. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει περισσότερα αντισταθμιστικά σημειώνει ο Στέλιος Πλατής. Χρειάζονται νοικοκύρεμα τα δημόσια οικονομικά αναφέρει

Ανησυχία για τις επερχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος μάλιστα εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτές θα μετακυλιστούν και σε άλλα προϊόντα. Την ίδια ώρα ο κ. Δρουσιώτης παρουσιάζεται επικριτικός προς την κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι με περισσότερη αποφασιστικότητα και καλύτερη διαχείριση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικότερα. Όσον αφορά δε στην πορεία του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών σημειώνει ότι ανέμενε μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο φαίνεται να κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Στις δικές του εκτιμήσεις, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής εστιάζει στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία δυο χρόνια, τονίζοντας ότι αυτή λειτουργεί σωρευτικά και επομένως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αυξάνεται μόνο κατά 2% δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πάνε εκεί που βρίσκονταν πριν από δυο χρόνια. Την ίδια ώρα, στέκεται στο θέμα των μισθών, σημειώνοντας ότι αυτοί δεν έχουν αυξηθεί σε ανάλογα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά του πληθωρισμού, ενώ την ίδια ώρα ψέγει την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα. Αναλυτικά οι δηλώσεις των δυο, στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι:

Πληθωρισμός: 18% αυξήσεις στις τιμές τα τελευταία 2 χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη υπάρχει ένα ευχάριστο στοιχείο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Προσωπικά, σημειώνει, ανέμενα ότι το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός θα ήταν πιο ψηλός. Όμως από 1,7 πήγε 1,8. Ανέμενα μεγαλύτερη αύξηση. Το γεγονός ότι τους τελευταίους 4 μήνες διατηρείται κάτω από το 2% μας δίνει αισιοδοξία ότι δεν θα δούμε πληθωρισμό πέραν του 2% τους επόμενους μήνες, ανέφερε.

Σε μια πιο αναλυτική προσέγγιση, ο Στέλιος Πλατής επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι η αύξηση των τιμών τη συγκεκριμένη περίοδο. Δεν είναι το ύψος των τιμών. Πριν δυο χρόνια είχαμε αύξηση τιμών, δηλαδή πληθωρισμό της τάξης του 5%. Πέρσι, είχαμε αύξηση τιμών γύρω στο 10% και σήμερα έχουμε 2% που θεωρείται υγιής πληθωρισμός. Προκύπτει ότι έχουμε μια αύξηση περίπου 18% σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο πληθωρισμός έχει μια συσσωρευτική ιδιότητα. Όταν λέμε ότι σήμερα είναι 2% δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πάνε εκεί που ήταν τότε. Τουναντίον θα ανεβούν ακόμα 2% από εκεί που ήταν πέρσι. Απλά ο ρυθμός έχει μειωθεί. Οι τιμές όμως έχουν ανεβεί κατά περίπου 18% κατά μέσο όρο τα τελευταία 2 χρόνια και είναι αμφίβολο αν και οι μισθοί έχουν ανεβεί κατά 18% την ίδια περίοδο, ανέφερε.

Αυτό που πρέπει να απασχολεί, είναι η μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη, προσθέτει, οι οποίες δεν έχουν δει ούτε τους μισθούς τους να ανεβαίνουν, ούτε έχουν άλλα πλουτοπαραγωγικά στοιχεία από τα οποία να πάρουν αυξήσεις, ανάλογες με τις αυξήσεις του πληθωρισμού, όπως για παράδειγμα έσοδα από ακίνητα ή μετοχές. Αυτά δεν τα έχουν οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.
Τουναντίον έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση των επιτοκίων. Ένα παράδειγμα που δίνω πάντα είναι πως αν κάποιος είχε δάνειο 200.000 πριν από την 1.1.2023 που ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων και κατέβαλλε δόση γύρω στα 1000 ευρώ, σήμερα θα καταβάλλει δόση γύρω στα 1500 ευρώ. Άρα στην αύξηση των τιμών κατά 18% μέσα σε περίπου 2 χρόνια προστίθεται η αύξηση κατά 50% περίπου στο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.

 

Μέτρα στήριξης: Δεν δόθηκαν αρκετά

Σίγουρα τα μέτρα στήριξης είναι καλοδεχούμενα, σημειώνει ο κ. Πλατής.  Ότι μπορούμε να δώσουμε στην κοινωνία είναι χρήσιμο. Αυτό που είναι σημαντικό να λεχθεί είναι ότι έχουν αποφασιστεί μέτρα σε δυο δόσεις, ύψους περίπου 260 εκατομμυρίων. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι περίπου 1,8% του ΑΕΠ όσον αφορά σε μέτρα στήριξης κατά την ίδια περίοδο. Αυτό στην περίπτωση μας θα ήταν περίπου 500 εκατομμύρια. Άρα είμαστε στο μέσο του μέσου όρου της ΕΕ. Επομένως δεν έχουμε δώσει αρκετά, αναφέρει ο κ. Πλατής.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα κρατικά ταμεία μπορούν να δώσουν περισσότερα, ο κ. Πλατής σημειώνει ότι δεν θα εισηγείτο κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει εισπράξει από την κοινωνία επιπλέον 1,3 δις ευρώ ως πρωτογενές πλεόνασμα κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας. Μας προειδοποιεί ο υποικ ότι αν δώσουμε περισσότερα, αν φτάσουμε δηλαδή κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά. Γιατί όμως; Επειδή έχουμε δώσει ΑΤΑ σε υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους, έχουμε δώσει ΑΤΑ σε αυτούς που παίρνουν πολλαπλές συντάξεις, έχουν χαθεί 38 εκατ. όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, έχουμε στήσει υφυπουργεία, έχουμε προσλάβει συμβούλους σε επίπεδα ανώτατων λειτουργών χωρίς πτυχία. Έχουμε δημιουργήσει ένα έλλειμμα περίπου 35 εκατ από τις εταιρείες. Εγώ λέω ότι καλώς χαρίστηκε το τέλος για τις μικρές εταιρείες. Για τα μεγαθήρια όμως; Όλα αυτά τα ξένα μεγαθήρια που εδρεύουν στην Κύπρο; Γιατί δεν έχουμε ανεβάσει το τέλος στα 1000 ευρώ;

Χρειάζεται νοικοκύρεμα

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν κατασπαταληθεί ή έχουν χαριστεί ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Χρειάζεται νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών για να μπορούμε να στήσουμε ένα κοινωνικό κράτος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δρουσιώτης. Εκείνο που δεν λειτούργησε είναι το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του κράτους. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Όσον αφορά στην ακρίβεια θα μπορούσε να ήταν πιο αποφασιστική η κυβέρνηση εάν εφάρμοζαν τους νόμους όπως πρέπει. Η ακρίβεια θα μπορούσε να συγκρατηθεί. Δεν υπάρχει η θέληση και η αποφασιστικότητα για συγκράτηση της ακρίβειας, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης. 

Για να προσθέσει ότι το κόστος των προϊόντων είναι δυσβάστακτο για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Όσον αφορά στις επερχόμενες αυξήσεις, εκτιμά ότι δεν θα είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο κάποιοι λένε. Εγώ λέω ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια αύξηση 1-2% στα προϊόντα. Όμως εκείνο που με ανησυχεί είναι οι σίγουρες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω της κατάργησης της επιδότησης, λόγω του φόρου κατανάλωσης και λόγω των αυξήσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου. Υπολογίζω ότι σε 1-1,5 μήνα θα έχουμε ακόμα 2-3 σεντ λόγω αυξήσεων στις διεθνείς τιμές. Παράλληλα, πρόσθεσε, αναμένεται ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα θα μετακυλιστούν και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Αποκλιμάκωση κόστους δανεισμού

Καταλήγοντας, ο κ. Πλατής ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος τα επιτόκια δεν θα πάνε εκεί που ήταν. Ήμασταν σε μηδενικά επίπεδα, τα οποία έφτασαν εκεί λόγω μιας αλληλουχίας γεγονότων που δεν ήταν τόσο συνήθη. Θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με ψηλότερο κόστος δανεισμού. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν έρχονται φοροκαταιγίδες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ