Πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Διοικητή της ΚΤΚ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διοριστεί ξένος Κεντρικός Τραπεζίτης.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να ανακοινώσει τον όνομα του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις Απριλίου.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή τόνισε στο Εconomy Today ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταλήξει ακόμη στον αντικαταστάτη της κας Γιωρκάτζη θέτοντας στην ουσία τρία βασικά κριτήρια για το διάδοχο της. Πρώτον να είναι εξοικειωμένος με το θέμα, δεύτερο να μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο και τρίτο να έχει την ικανότητα να διοικήσει σε εσωτερικό επίπεδο.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει short list υποψηφίων και πως υπάρχουν και περιπτώσεις που αξιολογούνται που ακόμη δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Δεν απέκλεισε παράλληλα, αν και το χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δύσκολο, να διοριστεί ξένος κεντρικός τραπεζίτης ο οποίος να είναι φορολογικός κάτοικος Κύπρου όπως ήταν και ο Τάκης Αράπογλου που τελικά θα διοριστεί ως Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.