Το στοίχημα της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο και ο ρόλος της Κύπρου

Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση υπέγραψαν ΕΕ-Αίγυπτος

Για μια ιστορική μέρα στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου με την υπογραφή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη χθες αργά το απόγευμα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά το πέρας της συνάντησής τους και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για την Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου. Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια μέρα που αφορά την πολιτική δέσμευση για τη συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου.

Υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο το γεωγραφικά εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Αίγυπτο και πως Κύπρος και Αίγυπτος μοιράζονται μια βαθιά ιστορική φιλία που στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά και σε βάθος στρατηγική συνεργασία που αντανακλά τα γερά θεμέλια της αληθινής φιλίας των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου».

«Σήμερα είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της εξέλιξης» δήλωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας πως η Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη πριν από λίγο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.

Σημείωσε ακόμη ότι το ευρύ φάσμα και η στρατηγική φύση των πολλών τομέων που αναφέρονται στη Διακήρυξη αντανακλούν πλήρως τον αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου στην νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.

«Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του να καταστούμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας μας που δεν έχει όρια και αναμένει την περαιτέρω αξιοποίηση της» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε επίσης πως Κύπρος, ΕΕ και Αίγυπτος μοιράζονται επίσης ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. «Είναι ένα όραμα του οποίου ο Πρόεδρος Σίσι είναι βασικός αρχιτέκτονας σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση και την εφαρμογή του επιδεικνύοντας πραγματική ηγετική ικανότητα» είπε και τόνισε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αρκετών κρίσεων, από τη Λιβύη, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κοινή Διακήρυξη και τα 7,4 δισ. της επόμενης 4ετίας

Τη Διακήρυξη υπέγραψαν στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Της υπογραφής προηγήθηκε διευρυμένη συνάντηση των ηγετών κρατών - μελών της Ένωσης και της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο Σίσι.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου και ο Καγκελάριος της Αυστρίας. Υπεγράφησαν, επίσης, διμερείς Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου και Ιταλίας - Αιγύπτου από τους ηγέτες των χωρών αυτών.

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη, Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος συμφώνησαν αμοιβαία να ανυψώσουν τη σχέση τους στο επίπεδο μιας στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης, βασισμένης στις αξίες της ισότητας και στον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Σημειώνεται ότι αποφάσισαν να διαμορφώσουν και να υπογράψουν ένα περιεκτικό έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων τομείς συνεργασίας, όπως οι πολιτικές σχέσεις, η οικονομική σταθερότητα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η παρουσία έξι ηγετών αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εταιρική σχέση με το Κάιρο και χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη σημερινή για την υπογραφή της συμφωνίας που βασίζεται σε έξι πυλώνες κοινού ενδιαφέροντος. Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία, το οποίο προβλέπει τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ να διατεθούν στον τομέα της μετανάστευσης.

Είπε επίσης ότι τα δύο μέρη θα εντείνουν τον πολιτικό διάλογο για περιφερειακά θέματα, προσθέτοντας ότι θα διοργανώνεται Σύνοδος Κορυφής μία φορά κάθε δύο χρόνια, πέρα από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κοινά συμφέροντα με βελτίωση της συνεργασίας για την ενέργεια. Χαρακτήρισε παράλληλα κοινή πρόκληση το μεταναστευτικό και την ανάσχεση των ροών που έχουν ξεκινήσει από το 2016 με εννέα εκατομμύρια μετανάστες να παραμένουν στην Αίγυπτο.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο στη Γάζα, καλώντας σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η Αίγυπτος, επεσήμανε ο πρόεδρος Σίσι, ήρθε σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό και απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η σταθερότητα και η ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπογράφεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Μέση Ανατολή.

Είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, επισημαίνοντας ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και αναφέρθηκε στις αιγυπτιακές προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος, κατέληξε, είναι να κλείσουν οι παράνομες δίοδοι και να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης.

Μεσανατολικό

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ασκεί τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει κατάπαυση του πυρός, για να αποτρέψει την εξάπλωση της διένεξης, για να πετύχει μια διαρκή ειρήνη και για να παράσχει την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική ανακούφιση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Σϊσι για τις άοκνες προσπάθειες της χώρας του προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι ο εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας είναι απαράδεκτος και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, τονίζοντας πως «όλοι συμφωνούμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα».

Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος από την αρχή του πολέμου εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και για την παροχή συμπληρωματικής επιλογής για τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την παροχή βοήθειας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα, η Κύπρος μαζί με άλλους εταίρους περιλαμβανομένης της ΕΕ, πάντοτε υπό την ηγεσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησε ένα ασφαλή ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι καθαρά ανθρωπιστικής φύσεως και συμπληρωματική στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές και στους υπάρχοντες μηχανισμούς».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση ξεπλύματος: Πρόβλημα διαδικασιών, θεσμική διαφθορά ή απλά αδυναμίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ