43 τόνους σκουπιδιών άφησε πίσω του το Λεμεσιανό Καρναβάλι - Πού καταλήγουν 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε επίσης πως εν μέσω καρναβαλιού τονώθηκε η εμπορική κίνηση στην πόλη

Μετά τα ξέφρενα γλέντια για τους εορτασμούς του καρναβαλιού, που κορυφώθηκαν την Κυριακή με την πραγματοποίηση της καρναβαλίστικης παρέλασης στη Λεμεσό, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλη την Κύπρο να κατακλύζουν τους δρόμους της παραλιακής πόλης, το.. συμμάζεμα που ακολούθησε φανέρωσε μερικούς μόνο.. τόνους σκουπιδιών. Για την ακρίβεια, 43. 

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης παραδέχθηκε πως η ποσότητα των σκουπιδιών ήταν πολύ μεγάλη, κάνοντας λόγο για την “άλλη πλευρά του καρναβαλιού”.  

Όπως επεσήμανε, το λεμεσιανό καρναβάλι έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου είτε να συμμετάσχουν, είτε να το χαρούν παρακολουθώντας την παρέλαση, ωστόσο πέραν από τη θετική του πλευρά υπάρχει και αυτή η άλλη πτυχή. 

Η συσσώρευση όλων αυτών των σπρέι και των πλαστικών μπουκαλιών, ανέφερε, μέσα από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου και την αλόγιστη χρήση αυτών των αντικειμένων, θέτουν τις υπηρεσίες του Δήμου προ ενός τεράστιου έργου να τα μαζέψουν και να τα μαζέψουν έγκαιρα. “Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από πάρα πολλή κόσμο, με πολλή εξοπλισμό”, συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ακόμη πως εγείρεται παράλληλα, και ζήτημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. 

Πού καταλήγουν

Ερωτηθείς για το πού καταλήγουν όλα αυτά τα σκουπίδια, ο Δήμαρχος Λεμεσού απάντησε πως ένα μέρος τους, γύρω στους 5 τόνους μαζεύεται αμέσως μετά την παρέλαση, μετά το τελευταίο άρμα από εθελοντές, οι οποίοι τα προωθούν για άμεση ανακύκλωση. 

Το δε υπόλοιπο μέρος μεταφέρεται στο ΟΕΔΑ Πεντακώμου (Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων), όπου και εκεί υφίσταται την επεξεργασία του διαχωρισμού και της περαιτέρω ανακύκλωσης. 

“Δεν θάβονται αυτά”,  υπογράμμισε, “ούτε έχουν την επεξεργασία και τη διαχείριση που τυγχάνουν τα σύμμεικτα σκουπίδια”, ενώ πρόσθεσε πως περνούν μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Παράλληλα, σημείωσε πως το ζήτημα είναι ότι όλα αυτά που παράγονται και ειδικότερα τα σπρέι, επηρεάζουν το περιβάλλον. 

Κενά στη νομοθεσία 

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολαϊδης εστίασε στη νομοθεσία, την οποία, όπως είπε, κάποιοι εκμεταλλεύονται. Χαρακτηρίζοντάς την ελλιπή, ο Δήμαρχος Λεμεσού υπέδειξε πως αφήνει κάποια κενά όσον αφορά τον έλεγχο του τι δικαιούται κάποιος να πουλήσει, αφού πολλοί είναι αυτοί που “βαφτίζουν” ως εμπορικής χρήσης λίγο πολύ τα πάντα.  

Επιπρόσθετα, στάθηκε στο ζήτημα της αδυναμίας ενός αποτελεσματικού ελέγχου αυτών των φαινομένων. “Είναι κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα κάθε χρόνο ότι πρέπει να περιοριστούμε στο χαρτοπόλεμο και σε πιο οικολογικά υλικά για το καρναβάλι”.  

Τονώθηκε η εμπορική κίνηση

Ο κ. Νικολαϊδης δεν παρέλειψε βέβαια να εκφράσει τη χαρά του για την εξέλιξη της διοργάνωσης, λέγοντας πως “για ένα δεκαήμερο ο κόσμος πέρασε καλά, χάρηκε, τονώθηκε η αισιοδοξία και η διάθεσή του γιατί αυτός ήταν ο σκοπός του καρναβαλιού”. Παράλληλα, υπογράμμισε πως τονώθηκε επίσης και η εμπορική κίνηση στη Λεμεσό, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις καφετέριες να καταγράφουν μεγάλη κινητικότητα, γεγονός που χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρέλαση συμμετείχαν πέραν των 120 ομάδων με το συνολικό αριθμό των καρναβαλιστών να ξεπερνά τις 30 χιλιάδες.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο Ισραηλινοί επενδυτές για δραστηριότητες στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ