Παραμένει ο σκεπτικισμός για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Τα 3 σημεία

Αναγκαία η χάραξη επενδυτικής πολιτικής και η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Μιχάλη Περσιάνη

Σκεπτικισμός, επικρατεί στις τάξεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε σχέση με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακόμα και μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας ο οποίος διαβεβαίωσε για τη βιωσιμότητα του.

(α) Η συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους της κυβέρνησης προς το Ταμείο,

(β) η απουσία επενδυτικής πολιτικής, αλλά και

(γ) το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν φτάσει στο Συμβούλιο τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που αναμενόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιουργεί ανησυχίες σε σχέση με την πορεία του Ταμείου.

Βιωσιμότητα

Μιλώντας στο Economy Today, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης αναφέρθηκε στο θέμα του ΤΚΑ σημειώνοντας κατ’ αρχήν ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ από τη στιγμή που ακόμα δεν έχουμε στα χέρια μας την αναλογιστική μελέτη, η οποία αναμενόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Χρέος κυβέρνησης

Πέραν αυτού, ο κ. Περσιάνης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους της κυβέρνησης προς το Ταμείο, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 10 δις. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, όπως επισήμανε, το οποίο σε κάποιο στάδιο πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνεται. Ακόμα και αν αποφασιστεί να αποπληρώνεται σταδιακά με δόσεις, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και αρκετά χρήματα τα οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξευρεθούν. Και δεν είναι πολλές οι λύσεις που έχουμε ενώπιον μας. Είτε θα πρέπει να αυξηθούν με κάποιο τρόπο τα έσοδα, είτε να μειωθούν κάποια άλλα κονδύλια ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, είτε να επιβληθεί κάποιου είδους φορολογία.

Ωστόσο, ότι είναι να γίνει, σημείωσε ο κ. Περσιάνης, καλό θα ήταν να γίνει τώρα που το θέμα δεν κρίνεται ιδιαίτερα επείγον. Αν φτάσουμε στο σημείο να γίνει επείγον, τότε θα πρέπει οι λύσεις να είναι πιο δραστικές. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που καταστεί δηλαδή το ζήτημα επείγον, δεν αποκλείεται να εμπλακούν και εξωτερικοί παράγοντες (βλέπε Τρόικα) οι οποίοι ίσως να μας επιβάλουν κάποια πράγματα. Άρα όσο το ζήτημα παραμένει εσωτερικό, καλό θα ήταν να προγραμματιστούμε για να το λύσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περσιάνης.

Επενδυτική πολιτική

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και για το ζήτημα της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου. Δυστυχώς, σημείωσε, δεν υπάρχει τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι υπάρχει επενδυτική πολιτική για το Ταμείο, ανέφερε ο κ. Περσιάνης, σημειώνοντας ότι τα χρήματα του αντί να χρησιμοποιούνται ως παραγωγικές δαπάνες, διοχετεύονται στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

Δεν γίνεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα χρήματα που παίρνει από το Ταμείο για να κλείνει τρύπες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Θα έπρεπε να έχει καθοριστεί μια επενδυτικά πολιτική ώστε τα λεφτά αυτά να τοποθετούνται σε συγκεκριμένα έργα τα οποία θα αποφέρουν στην κυβέρνηση έσοδα, τα οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τις συντάξεις ή άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Για παράδειγμα, ο κ. Περσιάνης ανέφερε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα στα οποία ιδιοκτήτης θα είναι το Ταμείο και τα οποία θα απέφεραν σημαντικά έσοδα. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτική βούληση και ενδεχομένως σύγκρουση με κατεστημένα, υπογράμμισε.

Τρία σημεία

Καταληκτικά, ο κ. Περσιάνης στάθηκε σε τρία σημεία:

(α) Τα χρήματα του Ταμείου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως παραγωγικές δαπάνες, οι οποίες να δημιουργούν έσοδα και όχι να διοχετεύονται σε τρέχουσες ανάγκες για να κλείνουν τρύπες.

(β) Τα χρήματα που δανείζεται η κυβέρνηση από το Ταμείο θα πρέπει σταδιακά να επιστραφούν. Αυτό είναι κατανοητό ότι δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο πρέπει να καθοριστεί ένας τρόπος ώστε να υπάρξει σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.

(γ) Θα πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει μια γραμμή όσον αφορά στο όριο του χρέους της προς το Ταμείο. Στα πόσα δις χρέους θα πρέπει να ανησυχήσουμε, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Περσιάνης. 

Στα πιο πάνω, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι θα πρέπει να χαραχθεί επενδυτική πολιτική από το Ταμείο, η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματίες.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι και €400.000 δίνονται σε επιχειρήσεις για κυκλική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ