Με μηνύματα προς Άγκυρα η τριμερής με την συμμετοχή των ΗΠΑ

Επί τάπητος σημαντικά θέματα για την περιοχή, την ασφάλεια και τα ενεργειακά.

Στις 19:00 το απόγευμα ώρα Κύπρου, πραγματοποιείται η πολύ σημαντική Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται και από τον Υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων, Φρανκ Φάνον, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αναβαθμισμένο ρόλο Κύπρου και Ελλάδας στην περιοχή.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Tον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Το θέμα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα, και της ενεργειακής ασφάλειας, ειδικότερα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν, πλέον, σημαντικό ρόλο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχτηκε στο Ισραήλ, μέσω ανάρτησης στο twitter, o πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Sammy Revel, εν όψει και της σημερινής τριμερούς συνάντησης κορυφής, παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η σημερινή ad hoc τετραμερής συνοδός Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ΗΠΑ, πραγματοποιείται στο πολυτελές ξενοδοχείο David Citadel, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Ενημερωθείτε σε ζωντανό χρόνο από το SigmaLive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ