Σημαντικό το μήνυμα της τριμερούς με την συμμετοχή των ΗΠΑ

Τι αναφέρουν στην κοινή δήλωση οι τέσσερις χώρες.

Την αποφασιστικότητα του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΠΑ να συνεργαστούν και να αμυνθούν ενάντια σε «εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή» διαμήνυσαν από την Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Με Κοινή Δήλωση, στην οποία διατυπώνεται η αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, επισφραγίστηκε η τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
   
Καλωσόρισαν, την ίδια στιγμή, τα θετικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην περιοχή και τις προοπτικές που διανοίγονται.
    
Τη στρατηγική σημασία του τριμερούς σχηματισμού εξήρε στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε εταίρους της Ουάσιγκτον στον τομέα της ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λευκωσία, την Αθήνα και το Τελ Αβίβ.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την τριμερή Σύνοδο με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις, που θα αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις.

Το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και ασφάλειας, 
οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ σε σειρά τομέων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου της Ιερουσαλήμ. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, στον  κ. Πομπέο τις δυσκολίες, που προκύπτουν στο Κυπριακό, λόγω των αξιώσεων, που προβάλλουν Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Προανήγγειλε, παράλληλα, νέες εξελίξεις σε σχέση με την εμβάθυνση των σχέσεων και με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται, είπε, σύντομα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ