«Δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να απορρίπτουν τους ηλικιωμένους»

‘Risk factor’ η ηλικία λένε οι ασφαλιστικές εταιρείες - Γιατί είναι ανεβασμένα και τα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι το θέμα του αυξημένου κόστους ασφαλιστικής κάλυψης μηχανοκίνητων οχημάτων για ηλικιωμένους, με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, κ. Αντρέα Αθανασιάδη, να δίνει απαντήσεις από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, μιλώντας σχετικά το πρωί της Παρασκευής στο κρατικό ραδιόφωνο.  

«Η ασφάλιση γίνεται στη βάση της αξιολόγησης του κινδύνου»

«Η ασφάλιση λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ανεξαρτήτως του τι ασφαλίζουμε. Δηλαδή, εάν ασφαλίζουμε άτομα, η ασφάλιση γίνεται στη βάση της αξιολόγησης του κινδύνου να χρειαστεί να πληρωθεί αποζημίωση για τον συγκεκριμένο κίνδυνο που ασφαλίζουμε. Εάν ασφαλίζουμε ένα σπίτι, με τον ίδιο τρόπο θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για να πληρωθεί αποζημίωση για το συγκεκριμένο σπίτι», είπε αρχικά ο κ. Αθανασιάδης.

«Αν εξισωθούν τα ασφάλιστρα, θα αυξηθούν για όλους»

Ερωτηθείς γιατί είναι αυξημένο το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης των ηλικιωμένων, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών τόνισε το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός προς τους ηλικιωμένους από τη βιομηχανία, «όμως έχει διαφανεί ότι οι οδηγοί οι οποίοι είναι κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας όπως επίσης και οι οδηγοί οι οποίοι είναι μικρότερης ηλικίας, έχουν πιο ψηλή πιθανότητα να εμπλακούν σε ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρωθεί αποζημίωση και γι’ αυτόν τον λόγο το ασφάλιστρό τους είναι ψηλότερο». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «η λογική του να εξισώσεις τα ασφάλιστρα ή να μην έχεις αυξημένο ασφάλιστρο εκεί που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ασφάλιστρο σε όλους τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκές ποσό για να πληρώνονται αποζημιώσεις».

«Δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να απορρίπτουν τους ηλικιωμένους»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε ότι «μια ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι πάντα υποχρεωμένη να ασφαλίσει κάποιον. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες απορρίπτουν την ασφάλιση πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία, όπως επίσης απορρίπτουν ή δεν αποδέχονται να ασφαλίσουν έναν κίνδυνο εάν υπάρχουν πολλά ατυχήματα». Αυτό είναι μέρος της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, εξήγησε ο κ. Αθανασιάδης.

Ο ρόλος της Κοινοπραξίας Ασφαλιστών

Ο κ. Αθανασιάδης διευκρίνισε ότι, επειδή έχουμε να κάνουμε με μια υποχρεωτική ασφάλιση, υπάρχει και η Κοινοπραξία Ασφαλιστών, «η οποία ασφαλίζει όλους όσους απορρίπτονται από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Με τρεις επιστολές απόρριψης που παίρνεις από τρεις εταιρείες, η Κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να σε ασφαλίσει και καθορίζεται το ασφάλιστρο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά αυτού που θα ασφαλιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν κάποιος είναι ασφαλισμένος με μια ασφαλιστική εταιρεία για χρόνια και φτάσει στην ηλικία των 70 και δεν έχει ιδιαίτερο ιστορικό απαιτήσεων, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, η ασφαλιστική εταιρεία θα συνεχίσει να τον ασφαλίζει χωρίς κανένα πρόβλημα» είπε ο κ. Αθανασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα συνήθως εντοπίζεται όταν άτομα άνω των 70 απευθύνονται σε εταιρείες για να ασφαλιστούν για πρώτη φορά κοντά τους: «Τότε πολύ πιθανόν να μην είναι αποδεκτός κίνδυνος για ασφάλιση», είπε ο κ. Αθανασιάδης και συνέχισε: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας άνω των 70, οι οποίοι έχουν ανανεωμένη την άδεια οδήγησής τους και κατά πάσα πιθανότητα οδηγούν και είναι ακόμη ασφαλισμένοι με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες και μόνο ένας μικρότερος αριθμός είναι αυτοί που πάνε στην Κοινοπραξία, η οποία τους ασφαλίζει και θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολικά τα ασφάλιστρα».

‘Risk factor’ η ηλικία – Κάποτε η Βουλή καθόριζε τα ασφάλιστρα…

Ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε ότι, «μέσα από στατιστικές αναλύσεις, έχει αποδειχτεί ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας ρίσκου για την πρόκληση ατυχημάτων». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πριν από περίπου 20 χρόνια τα ασφάλιστρα για τα οχήματα καθορίζονταν από τη Βουλή. «Ήταν γύρω στη δεκαετία του ’90». Αναφερόμενος σε έναν από τους κανονισμούς που είχαν εκδοθεί, είπε ότι υπήρχε κάτι που ονόμαζαν ‘δυσμενείς παράγοντες’ «και στους δυσμενείς παράγοντες ερχόταν η ίδια η Βουλή και καθόριζε ένα ποσοστό, στην προκειμένη περίπτωση αν είναι κάτω από 25 χρονών, τότε πάει 25% πάνω το ασφάλιστρο, όπως και αν είναι πάνω από 70».

Το κόστος επιδιόρθωσης ανεβάζει τα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών οχημάτων

Ερωτηθείς γιατί τα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιο ψηλά από τα ασφάλιστρα για τα συμβατικά οχήματα, ο κ. Αθανασιάδης απάντηση ότι «το κόστος επιδιόρθωσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Αν χρειαστεί να αποζημιωθεί μια ζημιά σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, άρα προφανώς θα υπάρχει και πιο ψηλό ασφάλιστρο». Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα. «Αυτό δεν υπάρχει, αλλά είναι το κόστος επιδιόρθωσης», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ και ΕΕ κουνούν το δάχτυλο στην Κύπρο για τα οριζόντια μέτρα στήριξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ