Έρχονται έργα πέραν των €8 δισ. - Θα απασχολήσουν 9 χιλιάδες εργαζόμενους

Τι αφορούν τα έργα που προωθεί ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων

Τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου προωθούν 18 με 20 έργα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 8 δισεκ. ευρώ, και τα οποία αναμένεται ότι θα απασχολήσουν πέραν των 8 με 9 χιλιάδων προσωπικού, δήλωσε ο Πρόεδρος του συνδέσμου, Ανδρέας Δημητριάδης, έπειτα από συνάντηση του ΔΣ του συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη το πρωί της Πέμπτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου και της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική.

Τι αφορούν

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως τα έργα αυτά  αφορούν σε μαρίνες, γήπεδα γκολφ, τεχνολογικά πάρκα, μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα κ.ά.

Πρόσθεσε πως τα μέλη του συνδέσμου συμφωνούν με τις σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να δοθούν κίνητρα ώστε να ενθαρρύνεται η σύμπραξη ξένων εταιρειών με κυπριακές εταιρείες και σημείωσε ότι θα βοηθήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου και να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας προς τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίωρης συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τα μέλη του συνδέσμου αλλά και την οικονομία γενικότερα, όπως η βελτίωση της εικόνας και του κύρους της Κύπρου στο εξωτερικό.

Σημείωσε επίσης πως υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του συνδέσμου ότι όλοι θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξαλειφθούν τα μελανά σημεία του παρελθόντος και για μια οικονομία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα της φορολογικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης και εξειδικευμένα θέματα του κλάδου, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως πολύ παραγωγική, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείχνει, όπως είπε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του συνδέσμου και τους τρόπους με τους οποίους δύνανται να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις και να προωθηθεί η υλοποίηση μεγάλων έργων στην Κύπρο.

18 με 20 έργα αναμένεται να απασχολήσουν πέραν των 8 με 9 χιλιάδων προσωπικού

«Αυτή τη στιγμή τα μέλη του συνδέσμου προωθούν 18 με 20 έργα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 8 δισεκ. ευρώ και τα οποία αναμένεται ότι θα απασχολήσουν πέραν των 8 με 9 χιλιάδων προσωπικού», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η συνεισφορά του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων στην οικονομία της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ερωτηθείς για τα κυριότερα έργα που εκκρεμούν, αλλά και τις εισηγήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την προσέλκυση ξένων επενδυτών που θα συμπράξουν στα μεγάλα έργα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι κάποιες σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες, όπως ανέφερε, ο σύνδεσμος ασπάζεται πλήρως, είναι να δοθούν τέτοια κίνητρα ώστε να ενθαρρύνεται η σύμπραξη ξένων εταιρειών με κυπριακές εταιρείες, ώστε οι τελευταίες να αποκτούν την αναγκαία εμπειρία και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και να επωφελούνται οι Κύπριοι επιχειρηματίες από αυτή τη συνεργασία.

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση του κύρους της χώρας στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος του συνδέσμου είπε ότι τα μέλη του συμφωνούν απόλυτα και έχουν δεσμευτεί έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα βοηθήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου και να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας προς τους επενδυτές.

«Είναι προς το συμφέρον όλων, και των ίδιων των επιχειρηματιών, να έχουμε μια καθαρή εικόνα, η οποία να προσελκύει πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την πορεία των έργων στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η εμπλεκόμενη εταιρεία δεν είναι μέλος του συνδέσμου, παρότι έχει εκδηλώσει, όπως είπε, ενδιαφέρον εγγραφής, κατά συνέπεια δεν έχει γνώση των όποιων συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν.

Παραμένει το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού

Ερωτηθείς για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις από πλευράς φορολογιών έναντι επιχειρήσεων που έχουν δραστηριότητες στο εξωτερικό, αλλά δραστηριοποιούνται και στο εσωτερικό, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να επιλυθούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε πως μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε ο σύνδεσμος περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι τρόποι προσέλκυσης των επενδύσεων και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα πολεοδομικά θέματα, όπως η έγκριση των αναθεωρημένων τοπικών σχεδίων και η οριστικοποίηση της δήλωσης πολιτικής.

Σε ερώτηση αν η οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα προβληματίζει τον σύνδεσμο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το εν λόγω ζήτημα δεν απασχόλησε τη συνάντηση. Πρόσθεσε όμως, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΚΕΒΕ, ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί και επηρεάζει αρκετά από τα μέλη του, συμπληρώνοντας πως παρότι επιθυμούν τη διατήρηση της εμπορικής και επιχειρηματικής επικοινωνίας με τα κατεχόμενα, δεν επιθυμούν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων στα ελεύθερα εδάφη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα τα επιτόκια των κυβερνητικών εξαετών ομολόγων για φυσικά πρόσωπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ