Ισραήλ: Προειδοποιεί τους Ισραηλινούς για αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα

Αυστηρότερες συστάσεις προς τους Ισραηλινούς που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα εξέδωσε το Υπ. Εξωτερικών της χώρας - Για πρώτη φορά εκδίδεται ταξιδιωτική οδηγία με σαφείς προειδοποιήσεις για το ζήτημα της αγοράς περιουσιών - Ενημερώνει ακόμη, τους ιδιοκτήτες γιοτ που πλέουν προς το «βόρειο τμήμα του νησιού» πως κινδυνεύουν με άμεση σύλληψη 

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε χθες Πέμπτη, 4 Απριλίου, ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Ισραηλινούς πολίτες για τους κινδύνους που ενέχει η τυχόν μετάβασή τους στο ψευδοκράτος, ή οι οποιεσδήποτε εμπορικές δοσοληψίες. 

Στην οδηγία, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν αναγνωρίζει την «οντότητα της Βόρειας Κύπρου» ως κυρίαρχο κράτος, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη «Βόρεια Κύπρο», προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν διαθέτει εκεί διπλωματικούς ή προξενικούς αντιπροσώπους. Ως εκ τούτου, σημειώνει, υπάρχει πραγματική δυσκολία στην παροχή βοήθειας σε Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο σε περιπτώσεις όπως απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων, ατυχήματα, επείγοντα ιατρικά περιστατικά, σύλληψη ή οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή στο βόρειο έδαφος του νησιού.

Κίνδυνος σύλληψης για όσους αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα

Αφού προβαίνει αρχικά σε σειρά συστάσεων σε σχέση με τα σημεία διέλευσης και την παραμονή σε ξενοδοχεία στο ψευδοκράτος, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικό προειδοποιεί τους πολίτες για το θέμα της αγοράς ακίνητων περιουσιών στα κατεχόμενα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προβαίνει σε σαφείς συστάσεις προς τους πολίτες του για την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα. 

Συγκεκριμένα, στην οδηγία αναφέρει πως οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλουν περιορισμούς στην αγορά ακινήτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο δεν ελέγχεται από την κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως οι παραβάτες κινδυνεύουν με σύλληψη κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, ποινική δίωξη και τις ποινές φυλάκισης που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας. “Επιπλέον, είναι δυνατόν να κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον όσων παραβιάζουν το νόμο σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, σημειώνει. 

Συνεχίζει, λέγοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει το ζήτημα υπόψη των Ισραηλινών που σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητα στο βόρειο τμήμα του νησιού, συνιστώντας τους να λάβουν νομική συμβουλή από μια ανεξάρτητη και αξιόπιστη πηγή. Καλεί παράλληλα του Ισραηλινούς πολίτες να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα, “στην ενότητα που αφορά τις νομικές συνέπειες για τους ξένους πολίτες που αγοράζουν ελληνοκυπριακή περιουσία στις περιοχές που κατέχει η Τουρκία”. 

Συστάσεις και για τα γιοτ 

Στην οδηγία περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες σκαφών. Ειδικότερα, το ισραηλινό ΥΠΕΞ αναφέρει πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ιδιοκτήτες σκαφών που πλέουν προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου κινδυνεύουν με άμεση σύλληψη, δίωξη, καταβολή προστίμων, ακόμη και ποινές φυλάκισης που προβλέπονται από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ειδική αναφορά γίνεται τέλος, και στη διενέργεια διαδικασιών παρένθετης μητρότητας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για την παράνομη εργασία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ