Θετική διάθεση για εξεύρεση λύσης στο θέμα ξένων εργατών

Φτάνει να μην υπάρχει εκμετάλλευση και να χρησιμοποιούνται ως μοχλός απορρύθμισης της αγοράς, σημειώνει η ΠΕΟ – Καμιά απορρύθμιση, υπάρχουν πραγματικές ανάγκες στις επιχειρήσεις. Κοστίζουν περισσότερο οι ξένοι παρά οι ντόπιοι αναφέρει το ΚΕΒΕ

Έτοιμοι για να προσέλθουν με θετικό πνεύμα στις συζητήσεις όσον αφορά στη στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση που υπήρξε όσον αφορά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου γύρω από το οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση και πλέον αναμένεται η τελική διαβούλευση για την ύπαρξη τελικής συμφωνίας.

Ειδικότερα μετά τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε: Μαζί με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές αυτών των θεμάτων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο τέθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και με ικανοποίηση μεταφέρω ότι υπήρξε μία καταρχήν θετική ανταπόκριση σε σχέση με αυτό. Η πλειοψηφία των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ήδη συγκαλέσει τα όργανά τους και έχουν επικυρώσει τις σχετικές τοποθετήσεις τους. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών σε ορισμένες οργανώσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και αναμένω με ενδιαφέρον τις τελικές τοποθετήσεις, οι οποίες αναμένω στη βάση και των αρχικών θετικών τοποθετήσεων ότι θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Θετική η πρώτη αντίδραση
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου ανέφερε στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ότι φαίνεται να έχουμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο. Μέχρι το Σεπτέμβριο ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, για να δούμε αν επί της στρατηγικής απασχόλησης, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Εμείς θα προσέλθουμε με θετική διάθεση και κύριο στόχο να βοηθήσουμε εκεί που πραγματικά χρειάζονται εργατικά χέρια. Από την άλλη, θα πρέπει να τηρηθεί ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων οι συλλογικές συμβάσεις και γενικότερα αυτή η σχέση που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού.

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Αιμίλιος Μιχαήλ σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν για να διαπιστώσουμε κατά πόσο υπάρχει θετική ανταπόκριση στα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος μας ως κοινωνικοί εταίροι είναι συμβουλευτικός ως προς τον υπουργό. Θα ξεκινήσουμε συζητήσεις, να δούμε τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, τις ανάγκες που υπάρχουν σε εργατικό δυναμικό και θα συζητήσουμε επικαιροποίηση ή μη της υφιστάμενης στρατηγικής. Υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας. Θα αρχίσουμε συζητήσεις για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, η κυβέρνηση θα πάρει θέση, σημείωσε.

Απορρύθμιση αγοράς και ανάγκες επιχειρήσεων
Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα τόνισε: Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με θετικό φακό. Δεν πρέπει όμως το ξένο εργατικό δυναμικό να τυγχάνει αυτής της άγριας εκμετάλλευσης, είτε να χρησιμοποιείται σαν μοχλός απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι και οι οργανωμένοι σύνδεσμοι των εργοδοτών θα έρθουν με αυτή τη λογική και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τελική κατάληξη η οποία θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Κανένας δεν έχει πει ότι εκεί που χρειαζόμαστε εργατικά χέρια σε επιχειρήσεις ή γενικά σε κλάδους να μην φέρουμε εργάτες. Όμως να γίνει με οργανωμένο και σωστό τρόπο για να μην χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σαν μέσο απορρύθμισης.

Ο κ. Μιχαήλ απέρριψε τα περί απορρύθμισης σημειώνοντας ότι υπάρχουν πραγματικές ανάγκες στις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας επίσης ότι κοστίζει περισσότερο σε ένα επιχειρηματία να φέρει ξένο εργατικό δυναμικό παρά ντόπιο. Είπε συγκεκριμένα: Δεν υπάρχει καμιά απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το ξένο εργατικό δυναμικό στοιχίζει περισσότερο στους εργοδότες. Με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια οι όροι απασχόλησης του ξένου εργατικού δυναμικού θα πρέπει να είναι οι ίδιοι με τους όρους απασχόλησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού. Επιπρόσθετα ο εργοδότης καταβάλλει και τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής κτλ. Ο στόχος δεν είναι να κατακλύσουμε την αγορά με ξένο εργατικό δυναμικό. Υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ντόπιους. Σήμερα δεν υπάρχει ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο που απασχολεί τις επιχειρήσεις, ανέφερε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λάρνακα: Στον αέρα η επένδυση «μαμούθ» στο λιμάνι - Επτασφράγιστο μυστικό η σύμβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ