Τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ψηλούς ρυθμούς, είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, από το βήμα του 10ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, για να προσθέσει όμως ότι αυτή η ανάπτυξη δεν έχει οδηγήσει σε σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ άρχισε τις εργασίες του το πρωί της Τετάρτης στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών με τη συμμετοχή εργαζομένων, αντιπροσωπειών από το εξωτερικό και επίσημων καλεσμένων. Στο Συνέδριο έγινε απολογισμός και συζήτηση για τη δράση και τα αποτελέσματα της Συντεχνίας την τελευταία 5ετία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ημικρατικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιείται ενώ αποφασίστηκαν οι στόχοι και οι τρόποι επίτευξης τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Από το Συνέδριο, το οποίο είναι χωρισμένο σε 5 ενότητες, θα προκύψει μέσα από εκλογές το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
Το συνέδριο ξεκίνησε με φιλμάκι για τα 40 χρόνια ζωής της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ μέσα από αγώνες, αυτοθυσία, διεκδικήσεις, και προσφορά στους εργαζομένους και τον τόπο, ενώ ανάμεσα στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου υπήρχε και πολιτιστική παρέμβαση.
Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι η κατανομή του εισοδήματος εξακολουθεί να είναι ετεροβαρής για τους εργαζόμενους ενώ η ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη κατάσταση.
«Για να μπορεί η θετική ανάπτυξη να έχει όφελος για τους πολλούς είναι αναγκαίες πολιτικές βελτίωσης των μισθών, στήριξης των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων με διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα επιδιώξουμε κατά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αυξήσεις που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μισθούς πρόσληψης», συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι καθοριστικό θέμα για να τεθεί φραγμός στην εργασία χωρίς ρυθμίσεις βασικών δικαιωμάτων και στη διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων είναι η εισαγωγή θεσμικών μέτρων έτσι που οι βασικοί όροι όταν συμφωνούνται στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται από όλους και για όλους.
«Είναι καιρός η κυβέρνηση επιτέλους να απαντήσει πως αντιλαμβάνεται την υποχρέωση της να προωθήσει μέτρα για επέκταση της κάλυψης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σίγουρα όχι με ευχολόγια και γενικόλογες παραινέσεις όπως πράττει μέχρι τώρα. Η χρονική περίοδος για εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της ΕΕ εξαντλείται», σημείωσε.
Η κα. Χαραλάμπους είπε, παράλληλα, ότι το επόμενο μεγάλο ζήτημα αυτή τη περίοδο είναι η ακρίβεια.
«Ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια μένουν αφαιρώντας σημαντικούς πόρους από το εισόδημα των νοικοκυριών. Και στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Εφάπαξ χορηγίες σε κάποιες ομάδες. Η κοινωνική πολιτική μετατρέπεται σε μικροπολιτική κρατικής φιλανθρωπίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μπροστά στο αίσθημα δυσαρέσκειας της κοινωνίας για τα ανεπαρκή μέτρα ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί του επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι λαμβάνονται μέτρα μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα», συμπλήρωσε.
Θα μπορούσαν βέβαια, συνέχισε η κα. Χαραλάμπους, «αν το ήθελαν να εξασφαλίσουν πόρους για κοινωνική πολιτική φορολογώντας τα απροσδόκητα κέρδη τραπεζών και εταιρειών ενέργειας και διατηρώντας το ετήσιο τέλος εταιρειών για τις μεγάλες εταιρείες».
«Αυτή η θέση τους απλά επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα ότι και αυτή η Κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη δεν έχουν καμία διάθεση να φορολογήσουν τα υπερκέρδη και να προχωρήσουν σε μέτρα δικαιότερης ανακατανομής του εισοδήματος. Μπροστά στη συνεχιζόμενη ακρίβεια και στις νέες πράσινες φορολογίες που ήδη ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ότι θα επιβληθούν χρειάζονται μέτρα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής» ανέφερε και κατέθεσε ως προτάσεις την αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων και των ποσών του επιδόματος τέκνου και μονογονιού, της φοιτητικής χορηγίας, την επέκταση της γονικής άδειας και του επιδόματος μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών φροντίδας από το κράτος και τις τοπικές αρχές, την επέκταση του ολοήμερου σχολείου στη δημοτική και μέση εκπαίδευση, τον πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων κοινωνικής στέγης και επιδότηση ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την επίλυση του προβλήματος του πέναλτι το 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο και βελτίωση της ανταποδοτικότητας του ΤΚΑ έτσι που να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ είπε, παράλληλα, ότι το Συνέδριο συνέρχεται σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα βιώνει την κατάφορη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η παγκόσμια ειρήνη είναι σε κίνδυνο.
Αυτό το εύθραυστο σκηνικό, ανέφερε, «υπενθυμίζει και σε μας εδώ στην Κύπρο το επείγον της λύσης του Κυπριακού, της απαλλαγής από την κατοχή και της επανένωσης του τόπου μας».
«Η παρουσία της προσωπικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ κας Ολγκίν θα πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά για να ξαναμπεί το Κυπριακό σε τροχιά συνομιλιών. Η στασιμότητα εδραιώνει τη διχοτόμηση και οδηγεί σε νέα τετελεσμένα. Η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Γκραν Μοντανά με την αποδοχή των παραμέτρων που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και όλων των μέχρι σήμερα συγκλίσεων είναι η μόνη διέξοδος για να οδηγηθούμε σε λύση ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, λύση που να διασφαλίζει τα εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας και να τερματίζει τις ξένες εξαρτήσεις», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι αποτιμώντας σήμερα τη δράση της ΣΗΔΗΚΕΚ, από μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, «θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση ότι τα μέλη και τα στελέχη της ΣΗΔΗΚΕΚ με επιμονή και συνέπεια, δυναμικά και συγκροτημένα, αντιπάλεψαν τις προσπάθειες απορρύθμισης και δημιουργίας εργαζομένων πολλών ταχυτήτων».
Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε σήμερα 2 μόλις μήνες πριν από τις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΠΕΟ, είπε η κα. Χαραλάμπους, θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει με στόχο τη σωστή προετοιμασία για ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ενότητα των εργαζομένων στην Κύπρο και στο εξωτερικό είναι το κλειδί για να μπορέσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα να αντιμετωπίσει την επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
«Προσπάθεια μας πρέπει να είναι διαρκώς η διαφύλαξη της συνοχής και της οργανωτικότητας της Συντεχνίας μας. Πάνω σε αυτά θα βασιστούμε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Για να μπορούμε να ελπίζουμε πρέπει να μπορούμε να αντιδρούμε δυναμικά και αποφασιστικά. Έτσι μπορούμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά, την αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, την λύση και επανένωση του τόπου μας και την ειρήνη για όλο το κόσμο. Εμπρός λοιπόν να δυναμώσουμε την φωνή και την αγωνιστικότητα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ. Το χρωστούμε στα παιδιά μας και το οφείλουμε στα ιδρυτικά πρωτοπόρα στελέχη της Συντεχνίας μας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τις έχουν βιώσει με σκληρό τρόπο και οι εργαζόμενοι στην Κύπρο.
«Η βελτίωση κάποιων από τους δείχτες της οικονομίας, όπως το ΑΕΠ, δεν αποτελούν ένδειξη οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Η οικονομική ανάπτυξη δεν μοιράζεται στον καθένα ανάλογα με την συνεισφορά του, πόσο μάλλον με τις ανάγκες του. Σύμφωνα με το ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, η ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος μειώθηκε περαιτέρω κατά 11,7% εις βάρος της εργασίας», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, στο δικό του χαιρετισμό, τον οποίο μετέφερε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι διαχρονική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν και εξακολουθεί να είναι η προστασία των εργαζομένων ανεξαρτήτως επαγγέλματος, φύλου, ηλικίας, φυλής, χρώματος ή θρησκείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, στοχεύει η αναδιοργάνωση των διαδικασιών επιθεώρησης και η στοχευμένη πλέον διεξαγωγή επιθεωρήσεων για έλεγχο της τήρησης των εργασιακών νομοθεσιών.
Διαβεβαίωσε, τέλος, τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας ειδικότερα για ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής των Δημοσίων και Συναφών Υπηρεσιών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Artur Sequeira, στο δικό του χαιρετισμό, τον οποίο εκφώνησε η υπεύθυνη του Κλάδου Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της ΠΕΟ, Άντρη Δημητρίου, είπε ότι το Διεθνιστικό Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, επικαλείται την ανάγκη να οργανώσει και να γιγαντώσει την επισφράγιση του αγώνα των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Ευχήθηκε, όπως το Συνέδριο στεφθεί με τη μέγιστη επιτυχία και όπως από τη συγκεκριμένη ανάλυση των προβλημάτων, καταρτιστεί ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο να ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της αποτίμησης της εργασίας, στους εργαζόμενους και στην προάσπιση των συμφερόντων τους.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Βασίλης Πετρόπουλος, είπε ότι οι αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και η πάλη για συλλογικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στη προμετωπίδα του αγώνα των συνδικάτων σε όλο το κόσμο.
«Με αυτή την έννοια ο διεθνισμός επανακτά περιεχόμενο. Έτσι βλέπουμε και τη δική μας σχέση, όχι ως μια απλή ανταλλαγή αντιπροσωπειών αλλά ως ένα τμήμα μιας διεθνούς κοινής προσπάθειας και αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, ενάντια στους πολέμους, ενάντια στην γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ενάντια στο σύστημα του κέρδους, για να ανοίξουμε το δρόμο σε μια κοινωνία που θα απολαμβάνει τους καρπούς και τις δυνατότητες που η ίδια παρέχει», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής Συντεχνίας BES, Mustafa Yalinkaya, στο δικό του χαιρετισμό, τον οποίο εκφώνησε η υπεύθυνη του Κλάδου Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της ΠΕΟ, Άντρη Δημητρίου, είπε ότι «ο άνεμος της αλλαγής που δημιουργήθηκε στις τελευταίες τοπικές εκλογές στην Τουρκία έδωσε ελπίδα και σε μας τόσο σε εργασιακά ζητήματα όσο και στο Κυπριακό».
«Πρέπει να πετάξουμε την αδράνεια από πάνω μας τώρα. Δεν πρέπει να παραδώσουμε τη μοίρα της χώρας μας σε αυτούς, οι οποίοι ελέγχονται από άλλους», κατέληξε.
Ακολούθως ο τέως ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ -ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, επικεφαλής της Επιτροπής Βετεράνων της ΣΗΔΗΚΕΚ μετέφερε στο Συνέδριο τα συμπεράσματα της ειδικούς Συνόδους για τα 40χρονα, και το πρώτο μέρος του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την τελετή απόδοσης τιμητικών διακρίσεων σε μέλη της.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαφεάδης για δρόμο Πόλης - Πάφου: Τεχνοκρατικό το θέμα, κάναμε συναντήσεις (βίντεο)