Συνεχίστηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η συζήτηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένα προσώπων και κάποιων αξιωματούχων του κράτους. Για τις επιδιωκόμενες αλλαγές μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Δημήτρης Δημητρίου.
Συμφωνία για υιοθέτηση του capital statement
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε, αρχικά, ότι υπήρξε συμφωνία για δήλωση κεφαλαιουχικής κατάστασης («capital statement»). Πρόκειται για μία κατάσταση (ή περισσότερες), υπογεγραμμένη από ελεγκτή «και κατατίθεται ηλεκτρονικά για να μπορεί εύκολα να συγκρίνεται με τις προηγούμενες δηλώσεις που θα καταθέτουμε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.
«Θα καταθέτουμε μια περιουσιακή κατάσταση την πρώτη στιγμή που εκλεγόμαστε ή την πρώτη φορά που θα κάνουμε δήλωση και κάθε επόμενη φορά θα καταθέτουμε και κατάσταση εσόδων-εξόδων και κατάσταση συμφιλίωσης. Είναι τεχνικοί όροι, αλλά εν πάση περιπτώσει δίνουν την εικόνα και δεν αφήνουν περιθώρια του τι θα μπορεί ένας αξιωματούχος να έχει ως εισοδήματα και που τα ξοδεύει», συμπλήρωσε.
Ο ρόλος του Εφόρου Φορολογίας
Ερωτηθείς μετά τη δήλωση κεφαλαιουχικής κατάστασης ποιος θα ελέγχει αν προκύπτει αθέμιτος πλουτισμός, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στον ρόλο του Εφόρου Φορολογίας. «Αυτές οι δηλώσεις που θα κατατίθενται στην Ειδική Τριμελή Επιτροπή θα πηγαίνουν στον Έφορο Φορολογίας για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι δεν καταργείται η Επιτροπή για το πόθεν έσχες της Βουλής αλλά, αντίθετα, «ενισχύεται με τεχνοκρατική ενίσχυση».
Τι θα δημοσιοποιείται
Όσο για τα στοιχεία που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής σημείωσε ότι αποφασίστηκε πως θα δημοσιοποιείται «η αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων του αξιωματούχου και μαζί με αυτή την κατάσταση θα δημοσιοποιείται και ένας αριθμός, η καθαρή περιουσιακή θέση, ολόκληρης της οικογένειας -του συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του». Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτά «θα δηλώνονται στη δήλωση, απλά δεν θα δημοσιοποιούνται».
Πώς θα διερευνώνται υποθέσεις υποψίας αθέμιτου πλουτισμού
Περιγράφοντας εν συντομία τη διαδικασία, ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι, ένας αξιωματούχος, «όταν θα κάνει την πρώτη δήλωση, θα δηλώνει μια κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων που έχει εκείνη τη στιγμή. Σε κάθε επόμενη δήλωση θα δηλώνει και τα έσοδα-έξοδα και θα μας δίνει και μια κατάσταση συμφιλίωσης όλων αυτών των στοιχείων που έχει καταθέσει. Ο Έφορος Φορολογίας, όταν θα πάρει αυτά τα στοιχεία -που θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δημοσιοποιούνται- και θα κάνει τον έλεγχο, αν προκύπτει το οποιοδήποτε μεμπτό ή το οποιοδήποτε ερώτημα ‘από πού προέκυψε αυτός ο πλουτισμός ή αυτή η διαφορά στην περιουσία’ θα προνοείται στη νομοθεσία διαδικασία όπου θα καλεί τον αξιωματούχο σε πρώτο χρόνο να αιτιολογήσει. Αν δεν αιτιολογήσει επαρκώς, θα μπαίνουμε σε επόμενο στάδιο της έρευνας, όπου θα υπάρξει και άρση τραπεζικού απορρήτου ή οτιδήποτε άλλο και θα γίνεται κανονική έρευνα. Και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιοποιούνται».
Οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο η ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ψηφιστούν τα τροποποιημένα νομοσχέδια, ο κ. Δημητρίου ήταν κάθετος: «Δεν υπάρχει περιθώριο να ψηφίσουμε μετά τον Ιούνιο. Αυτή η νομοθεσία θα πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί τον Ιούνιο για τον απλούστατο λόγο ότι συμπληρώνονται τρία χρόνια που έχουμε εκλεγεί οι 56 αυτής της Βουλής και στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας θα πρέπει να καταθέσουμε πόθεν έσχες. Αν δεν αλλάξουμε τη νομοθεσία και καταθέσουμε το πόθεν έσχες όπως το καταθέτουμε σήμερα, αντιλαμβάνεστε το τι θα σημαίνει αυτό για το κύρος του σώματος και των βουλευτών. Και κανείς δεν το θέλει αυτό […] Θεωρώ μέσα του Μάη ή τον Ιούνιο, μετά τις Ευρωεκλογές, να το ψηφίσουμε», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: «Ένεση» $15 εκατομμυρίων από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο «Αμάλθεια»