Έτοιμος να εγγράψει θέμα στην Βουλή ώστε να εξεταστεί αυτεπάγγελτα το θέμα που προκύπτει με το δρόμο Πάφου – Πόλις μετά και τις αποκαλύψεις του Σίγμα, παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας. Εάν ισχύουν αυτά που παρουσιάζονται πρόκειται για τεράστιο ζήτημα που βγάζει εκτός τόπου και χρόνου ολόκληρο το έργο ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσιούττας.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής ανέφερε πως όταν προκηρύχθηκαν πριν από πέντε περίπου χρόνια οι προσφορές, είχαν περάσει από ελέγχους από αρμόδια κρατικά τμήματα. Εάν ισχύει ότι έγιναν λάθος προσφορές, μιλάμε για τεράστιο ζήτημα που δεν αφορά μόνο στην καθυστέρηση του έργου αλλά και στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν. Αν όμως υπήρχαν οι προδιαγραφές και ο επιτυχών προσφοροδότης δεν μπορεί να ανταποκριθεί τότε το πράγμα αλλάζει. Και πάλι θα υπάρχει καθυστέρηση όμως δεν θα είναι ευθύνη του κράτους.
Αύριο Παρασκευή, ανέφερε ο κ. Μουσιούττας η επιτροπή Μεταφορών θα κάνει επιτόπια επίσκεψη σε έργα της Πάφου μεταξύ των οποίων και στο δρόμο Πάφου – Πόλις. Και θα έχουμε την ευκαιρία τα ερωτήματα να τα θέσουμε ενώπιος ενωπίο στο αρμόδιο τμήμα Δημοσίων Έργων, σημείωσε.
Πρέπουσες οι προδιαγραφές;
Ο Χρίστος Μιχάλαρος ανέφερε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το έργο προέβλεπε περίπου 4,5 εκατ. κυβικά εκσκαφής και περίπου 2,5 εκατ. κυβικά επιχωματώσεις. Από τα 1,2 εκατ. κυβικά εκσκαφών που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, μόλις 80.000 κυβικά μέτρα, θεωρήθηκαν κατάλληλα υλικά, για κατασκευή επιχωμάτων δηλαδή περίπου το 6,7%. Αυτό, σε συνδυασμό με την δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων υλικών, παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα με τον κίνδυνο ακόμα και του δεκαπλασιασμού του αρχικού χρόνου κατασκευής. Γι’ αυτό, σημείωσε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τελικά οι προδιαγραφές δεν ήταν οι πρέπουσες.
Απαντώντας, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι μπορεί οι προδιαγραφές να ήταν οι πρέπουσες και ο κατασκευαστής να μην μπορεί να βρει τα υλικά που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα στοιχεία που αναφέρετε. Αυτό θα το καταδείξει η έρευνα. Εξαρτάται τι προνοεί η σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί και από τα δυο μέρη. Από την κυβέρνηση και τον επιτυχόντα προσφοροδότη.
Τεράστια τα νούμερα
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΕΤΕΚ Ανδρέας Θεοδότου σημείωσε ότι σε κάθε έργο υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είτε αυτό είναι ιδιωτικό, πόσο μάλλον όταν είναι δημόσιο, οφείλει ο μελετητής και ο επιβλέπον, στην προκειμένη περίπτωση τα δημόσια έργα, να ζητούν από τον εργολάβο να υποβάλει υλικό προ έγκριση με βάση τις προδιαγραφές που έχουν δώσει. Μου φαίνονται τεράστια τα νούμερα που αναφέρονται. Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι έχουν τεθεί τόσο αυστηρές προδιαγραφές. Είναι αυτές που μπαίνουν σε κάθε δρόμο, δεν πιστεύω ότι μπήκε κάτι υπερβολικά διαφορετικό για το συγκεκριμένο δρόμο. Μπορεί τα δεδομένα του συγκεκριμένου έργου να είχαν πιο μεγάλες απαιτήσεις. Υπάρχει όπως είπε το θέμα με τα λατομεία, από εκεί και πέρα όμως, ο προσφοροδότης όταν έκανε την προσφορά όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχε μελετήσει. Ίσως να πρέπει να δούμε γενικότερα το θέμα των υλικών, να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά, ανέφερε.
Στο σημείο αυτό, ο Χρίστος Μιχάλαρος πρόσθεσε ότι η χωρητικότητα των σημείων αποθήκευσης μειώθηκε από 8 εκατ. κυβικά σε 2,1 εκ. κυβικά. Συνεπώς η κατασκευάστρια εταιρεία, προβαίνει σε εναπόθεση των υλικών σε ιδιώτες. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι επιβάλλονται πρόστιμα στην εταιρεία επειδή απευθύνεται σε ιδιώτες, ενώ δεν έχουν απαλλοτριωθεί οι καθορισμένοι αποθηκευτικοί χώροι.
Ποινικό αδίκημα
Σχολιάζοντας, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως όταν γίνει μια σύμβαση, ο επιτυχόν προσφοροδότης και οι υπόλοιποι που είχαν καταθέσει προσφορές, γνωρίζουν τους όρους για το έργο. Είναι όλα δημόσια. Ένας επιτυχόν προσφοροδότης οφείλει να ακολουθήσει αυτά που λέει το συμβόλαιο που υπέγραψε. Αν δεν είχε κάνει σωστούς υπολογισμούς ή αν στην πορεία του έργου έχουν αλλάξει δραστικά κάποια δεδομένα όπως για παράδειγμα να ανεβούν οι τιμές των πρώτων υλών κατά 50%, τότε υπάρχει διαδικασία στην κεντρική επιτροπή αλλαγών και απαιτήσεων, όπου μπορεί να υποβάλει το αίτημα του να εξεταστεί και μπορεί να κριθεί αν έχει δίκαιο, αν έχει μερικώς δίκαιο ή αν έχει άδικο. Όμως το να έχουν δοθεί εξ υπαρχής λανθασμένα στοιχεία είναι ποινικό αδίκημα, εγκληματικό και θα πρέπει άμεσα το υπουργείο και το αρμόδιο τμήμα να ερευνήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει.
«Βελούδινο διαζύγιο»
Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός άλλου έργου κατά το οποίο όταν ο επιτυχόν προσφοροδότης αντιλήφθηκε ότι όχι μόνο δεν θα τελειώσει πιο γρήγορα το έργο όπως υπολόγιζε, για να επωφεληθεί από τα μπόνους, αλλά όσο έμενε στο έργο θα είχε κόστος και ζημιά τότε αποφασίστηκε με την εταιρεία ένα βελούδινο διαζύγιο. Φήμες λένε κάτι τέτοια και γι’ αυτή την περίπτωση, όμως πρέπει να διερευνηθεί γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό, ανέφερε ο κ. Μουσιούττας.
Θέμα στη Βουλή
Για να προσθέσει ότι στην αυριανή περιοδεία στην Πάφο θα ζητήσουμε απαντήσεις από τους αρμοδίους των δημοσίων έργων. Αν δεν μπορούν να απαντήσουν άμεσα θα θέλουμε το συντομότερο γραπτή απάντηση. Αν ισχύουν αυτά που λέτε, συνέχισε, βγαίνει εκτός τόπου και χρόνου το έργο και υπάρχουν ευθύνες γιατί να δοθούν λανθασμένα στοιχεία. Θα ζητήσω από τους συναδέλφους να εγγράψουμε ως αυτεπάγγελτο το θέμα και να το συζητήσουμε ακόμα και πριν από τις γιορτές του Πάσχα μέσα στο επόμενο 10ήμερο, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδος υπό εξαφάνιση τα μετρητά – «Αλλάζουν χωριό για να τραβήξουν λεφτά»