Στην Κύπρο η θα πραγματοποιηθεί η υπουργική σύνοδος για τους ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας. Σε ανακοίνωση του υφυπουργείου Ναυτιλίας, με επικεφαλής τη Μαρίνα Χατζημανώλη, επισημαίνεται ότι η Σύνοδος ακολουθεί την έκκληση των ηγετών στη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) στη Ρουάντα το 2022, για ενιαία δράση για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν υπουργοί κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Τα 49 από τα 56 μέλη της Κοινοπολιτείας είναι παράκτια κράτη, ωστόσο όλες οι χώρες εξαρτώνται από τον ωκεανό για το εμπόριο, τις μεταφορές, την πρόσβαση σε πόρους και την ασφάλεια.
Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι υπουργοί της Κοινοπολιτείας, αρμόδιοι για θέματα ωκεανών, θα καθορίσουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και θα συμφωνήσουν έναν οδικό χάρτη για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.
«Η διαβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από τον ωκεανό, επειδή συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την οικονομική ανθεκτικότητα και το εμπόριο». τονίζει η υφυπουργός.
«Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση και η ρύπανση από πλαστικά εξαντλούν ολοένα και περισσότερο τις θάλασσές μας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Rt Hon Patricia Scotland KC. Πρόσθεσε δε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της αυτές τις προκλήσεις.
Η πρώτη υπουργική σύνοδος για τους ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας, σημείωσε, θα θέσει τον ωκεανό στο επίκεντρο της δράσης της Κοινοπολιτείας και θα αποτελέσει ένα πολύτιμο φόρουμ για τους υπουργούς, ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων και τη Γαλάζια Χάρτα της Κοινοπολιτείας.
Στις 19 Απριλίου συμπληρώνονται ακριβώς έξι χρόνια από τότε που οι ηγέτες στην CHOGM 2018 υιοθέτησαν την Γαλάζια Χάρτα της Κοινοπολιτείας και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κοινών ωκεάνιων ζητημάτων, καθώς και να αναλάβουν δράση για τη διαφύλαξη των ωκεανών για τις μελλοντικές γενιές.
Από το 2018, η Γραμματεία της Κοινοπολιτείας έχει επεκτείνει το έργο της σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας της καθοδηγούμενες από κράτος – μέλος Ομάδες Δράσης της Γαλάζιας Χάρτας (Blue Charter Action Groups), δημιουργώντας ένα εκκολαπτήριο ωκεάνιων έργων και μέσω τεχνικής βοήθειας για τη διακυβέρνηση των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση του κλίματος των ωκεανών.
Στα μέλη της Κοινοπολιτείας περιλαμβάνονται 49 παράκτια κράτη από όλες τις περιοχές του κόσμου και όλες τις ωκεάνιες λεκάνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) του παγκόσμιου ωκεανού υπό εθνική δικαιοδοσία βρίσκεται εντός της Κοινοπολιτείας. Η Κοινοπολιτεία φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ (45%) όλων των κοραλλιογενών υφάλων, πάνω από το 1/3 των μαγκρόβιων δασών και πλούσια βιοποικιλότητα.
Οκτώ από τις 20 μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο βρίσκονται στα ύδατα της Κοινοπολιτείας. Τα 25 μικρά νησιώτικα αναπτυσσόμενα κράτη της Κοινοπολιτείας είναι διαχειριστές τεράστιων ωκεάνιων περιοχών, γεγονός που τα καθιστά πραγματικά μεγάλα ωκεάνια κράτη. Το 1/5 του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το 1/5 των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας. 49 από τις 56 χώρες – μέλη της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με τον ωκεανό φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών.
Το 1/3 των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας. Τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη (SIDS) ή «μεγάλα ωκεάνια κράτη», δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για την ηλ. διασύνδεση - Η απάντηση στον Υπ. Ενέργειας