Τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την πρόταση νόμου, με την οποία αναθεωρείται προσωρινά το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένουν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η πρόταση, την οποία κατέθεσαν από κοινού το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, έχει ήδη αρχίσει να συζητείται και σύμφωνα με τις πρώτες τοποθετήσεις κομμάτων, αλλά και εμπλεκομένων φορέων, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ψηφιστεί σε νόμο.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου, είναι η τροποποίηση του περί αξιολόγησης υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία νόμο, ώστε να αναθεωρηθεί η βαρύτητα εκάστου κριτηρίου επιλογής για προαγωγή σε θέση προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία εντός των ετών 2024 και 2025 και να επανέλθει στις υφιστάμενες ρυθμίσεις το έτος 2026. Όπως αναφέρεται, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να επιτευχθεί ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον αξιολόγησης, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία και ο γενικότερος στόχος της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι ο προτεινόμενος νόμος δεν αφορά διαδικασίες για τις οποίες υποβλήθηκε πρόταση πλήρωσης θέσης προαγωγής ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2024 και της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος αυτού. Το συγκεκριμένο σημείο φαίνεται να είναι και αυτό στο οποίο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η Νομική Υπηρεσία, καθότι υπάρχει ζήτημα κατά πόσο θα ισχύσει αναδρομικότητα στην πρόταση νόμου ή όχι. Και αυτό γιατί με το νέο σύστημα αξιολόγησης, προέκυψε αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι με τη βαθμολογία που έλαβαν έχουν προσδοκίες πως θα λάβουν προαγωγή. Επομένως αν αλλάξει έστω και προσωρινά η βαρύτητα όσον αφορά στο καθεστώς αξιολόγησης, ενδεχομένως να επηρεαστούν και να κινηθούν νομικά.
Μιλώντας στο Economy Today, ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος ετοίμασε την πρόταση νόμου, σημείωσε ότι παρά τις όποιες επιφυλάξεις, τα κόμματα φαίνεται να είναι υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, με την οποία όπως είπε, επιδιώκεται να καταστεί πιο ομαλή η μετάβαση στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Πέραν των κομμάτων, υπέρ τάχθηκαν το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και η ΠΑΣΥΔΥ. Όλοι φυσικά τόνισαν την ανάγκη όπως η όποια ρύθμιση τελικά αποφασιστεί, αυτή να θωρακίζεται νομικά και να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην επιτροπή Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, με την προσδοκία ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Πάντως, τα χρονοδιαγράμματα μοιάζουν στενά για να προωθηθεί στην Ολομέλεια πριν από το Πάσχα, ωστόσο στο παρόν στάδιο όλα είναι ανοικτά και το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει με την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας.