Έτοιμες για άτακτο Brexit οι κυπριακές επιχειρήσεις 

Επαρκώς προετοιμασμένες ακόμη και για την προοπτική ενός άτακτου Brexit είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ενόψει των εξελίξεων για το Brexit, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «είμαστε σε επαρκή βαθμό προετοιμασμένοι και δεν αναμένουμε ιδιαίτερες δυσκολίες», σημειώνοντας ότι «με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε αρκετά καθησυχασμένοι».
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πρώτες ημέρες πάντα είναι δύσκολες σε κάθε μετάβαση σε νέο καθεστώς, αν στις 12 Απριλίου ή όποτε θα γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούμε με την Μεγάλη Βρετανία σε καθεστώς τρίτης χώρας.
 
Όσον αφορά τον επηρεασμό της κυπριακής οικονομίας από το Brexit, ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι αυτό θα διαφανεί «ανάλογα με το πόσο θα υποτιμηθεί η στερλίνα και το πόσο βαθιά θα είναι η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας και για πόσο διάστημα».
 
Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι είτε ως Κύπρος είτε ως ΕΕ, υπογράμμισε.
 
Ανέφερε ότι αν υπάρξει αύξηση της ανεργίας στη Βρετανία και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του βρετανικού νοικοκυριού η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον για τα περισσότερα προϊόντα τα οποία εξάγονται από την Κύπρο θα υπάρχει μηδενικός φορολογικός συντελεστής για ένα διάστημα.
 
Αναφορικά με την προετοιμασία των κυπριακών εταιρειών και βιομηχανιών, ο κ. Αντωνίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση νέων αγορών είτε για εξαγωγή προϊόντων είτε για εξαγωγή υπηρεσιών.

Τουρισμός

Σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών από την Βρετανία, ο κ. Αντωνίου είπε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε επαφή με το Υφυπουργείο Τουρισμού για βελτίωση των σχέσεων μας με άλλες αγορές για νέες αφίξεις ποιοτικού τουρισμού, πέρα της βρετανικής αγοράς, προσθέτοντας πως αυτή την περίοδο γίνεται μια ενισχυμένη προσπάθεια για την γερμανική αγορά.
 
Τέλος, ο ΓΔ της ΟΕΒ εξέφρασε την ελπίδα να ξεκαθαρίσει σύντομα το θέμα γιατί η παράταση της αβεβαιότητας δεν είναι κάτι θετικό για τις επιχειρήσεις.  
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ