Με επιστολή του προς το Υπουργό Οικονομικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ζητά επίσημη ενημέρωση σε σχέση με την επιβολή της πράσινης φορολογίας, επαναφέροντας το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή των νέων ισοπεδωτικών, όπως τους χαρακτηρίζει, φόρων.
Θέση του ΑΚΕΛ, σημειώνει, είναι η παράλληλη συζήτηση για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων και όχι η λήψη τιμωρητικών για την κοινωνία μέτρων.
Στην επιστολή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία σε μια περίοδο που το κόστος ενέργειας δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή
Με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και τις δικές σας αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιβολή πράσινης φορολογίας, επανέρχομαι επί του θέματος για να εκφράσω εκ νέου τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ τόσο σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού του θέματος όσο και με τα χρονοδιαγράμματα που φαίνεται να υιοθετούνται.
Αρχικά σημειώνω τη διαφωνία του ΑΚΕΛ σε σχέση με τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και, δυστυχώς, υιοθέτησε η παρούσα για επιβολή μιας τέτοιας φορολογίας πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ η συζήτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης, στην Κύπρο έχουμε λάβει βεβιασμένες αποφάσεις, προτού να έχουμε ενώπιον μας όλα τα δεδομένα που ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο.
Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος ενέργειας δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η επίπτωση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αιτιολογεί την αξίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναβολή τουλάχιστον της επιβολής της πράσινης φορολογίας.
Κατά δεύτερο, η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο θέμα είναι αδόκιμη και προβληματική. Από τη στιγμή που η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, η συζήτηση φόρων και αντισταθμιστικών μέτρων θα έπρεπε να γίνεται μαζί. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται να προσανατολίζεται να συζητήσει πρώτα τις φορολογίες και αφήνει τα αντισταθμιστικά μέτρα για αργότερα. Θέση του ΑΚΕΛ είναι, όταν και εφόσον συζητηθεί το θέμα των πράσινων φορολογιών, αυτές να συζητηθούν μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα. Αλλιώς, πώς θα διασφαλιστεί ότι όντως η επιβολή της πράσινης φορολογίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη;
Με δεδομένο ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν τεθεί στη δημόσια συζήτηση αντιφατικές θέσεις μεταξύ αρμόδιων Υπουργείων παρακαλώ όπως τύχουμε επίσημης ενημέρωσης αναφορικά με τα ακόλουθα:
1) Ποιες θα είναι οι νέες πράσινες φορολογίες που θα επιβληθούν; Υπενθυμίζω ότι το Κέντρο Οικονομικό Μελετών, στο οποίο ανατέθηκε η σχετική μελέτη, αναφέρεται στην επιβολή έξι νέων φόρων και τελών.
2) Πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες φορολογίες; Σε σχετική επιστολή που σας είχα αποστείλει, σημειώσατε την 31η Μαρτίου 2024 η οποία και έχει παρέλθει.
3) Ποια αντισταθμιστικά μέτρα επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών;
4) Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ποια η επίπτωση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας;
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω τη θέση μας ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και μέσων που αφορούν τις μεταφορές, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τη διαχείριση των φυσικών πόρων και όχι στη λήψη αντικινήτρων και τιμωρητικών για την κοινωνία μέτρων.
Με εκτίμηση,
Στέφανος Στεφάνου
Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ