Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το e-κοφίνι, το παρατηρητήριο τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα «σύννεφα» αναφορικά με τη λειτουργία του, αφού οι γεωργοί είναι εμφανώς απογοητευμένοι και επισημαίνουν ότι οι τιμές που αναρτώνται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Απογοητευμένοι οι γεωργοί
«Το e-κοφίνι είναι ένα μέτρο καινούριο, θέλω να πω ότι όλα τα μέτρα εμείς οι παραγωγοί τα επικροτούμε και τα στηρίζουμε, φτάνει να λειτουργήσουν σε μία σωστή βάση για τη συνέχεια», είπε σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ ο κ. Αντρέας Στρούθου, εκφράζοντας την πλευρά των παραγωγών. Ο κ. Στρούθου επισήμανε ότι οι τιμές των λαχανικών αλλάζουν συνεχώς και τα στοιχεία που παρουσιάζονται ενδεχομένως να μην είναι ενδεικτικά. «Τα φθαρτά υλικά είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς για τον καταναλωτή, δεν είναι μια σταθερή τιμή. Καθημερινά οι τιμές αλλάζουν, βγαίνει ένα φυλλάδιο από την χονδρική αγορά τρεις φορές την εβδομάδα. Το e-κοφίνι όπως είδαμε ενημερώνεται μόλις δύο φορές, κάτι το οποίο δεν θα είναι ενδεικτικό ούτε για τον καταναλωτή, αλλά ούτε και για τον παραγωγό», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είναι το e-κοφίνι;
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ομάδα στην εφαρμογή viber, στην οποία δημοσιεύονται τακτικά οι μέσες τιμές πώλησης των βασικών οπωροκηπευτικών προϊόντων ντόπιας παραγωγής, όπως καθορίζονται τόσο σε επίπεδο παραγωγών όσο και στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, αναδεικνύοντας τις τιμολογιακές διαφορές. Η συγκέντρωση των τιμών για το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.
Στόχος η μείωση της ψαλίδας παραγωγού-καταναλωτή
Στόχος είναι η μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή είπε σε δηλώσεις της στο «Μεσημέρι και Κάτι» η Υπουργός Γεωργίας, κα Μαρία Παναγιώτου. Το e-κοφίνι είναι «ένα από τα πολλά εργαλεία τα οποία πρέπει και οφείλουμε να εφαρμόσουμε για να μπορέσουμε ακριβώς να μειώσουμε την ψαλίδα μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας στα παράπονα των παραγωγών, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα παρατηρητήριο τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων και όχι για μία πλατφόρμα που δημοσιοποιεί σε πραγματικό χρόνο τις τιμές όπως αυτές εξελίσσονται. «Δεν είναι ένα εργαλείο με το οποίο θα ξέρει αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής εάν θα πάει στην υπεραγορά πόσο θα βρει το αγγουράκι ή την ντομάτα».
Θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα οι αναρτήσεις και θα μετεξελιχθεί σε application
Η κα Παναγιώτου σημείωσε ότι, αν και τώρα οι μέσες τιμές πώλησης των βασικών οπωροποκηπευτικών προϊόντων της ντόπιας παραγωγής δημοσιοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, στόχος του Υπουργείου είναι οι αναρτήσεις να γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα. «Ο στόχος μας είναι να το κάνουμε στις τρεις αλλά και όλο αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα application, το οποίο θα είναι ακόμα πιο εύχρηστο, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και θα φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού». Αυτή τη στιγμή, σημείωσε η κα Παναγιώτου, «το e-κοφίνι είναι στην πιο απλή του μορφή για να μπορεί να είναι εύχρηστο από όλους και κυρίως και από τους ίδιους μας τους αγρότες και τις αγρότισσες, που θα πρέπει να ξέρουν ποιες είναι οι μέσες τιμές που πωλούνται τα προϊόντα τους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν κοντά τους μία οργανωμένη ομάδα παραγωγών».
Πώς θα ενημερώνεστε κι εσείς μέσω viber
Η Υπουργός Γεωργίας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να ενταχθεί κανείς στην εν λόγω κοινότητα και να ενημερώνεται μέσω viber. «Μπορεί κάποιος να μπει στο διαδίκτυο και θα το δει με το που μπει στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, ή αν γράψει στο διαδίκτυο Τμήμα Γεωργίας e-κοφίνι’ θα μπει απευθείας μέσα. Εκεί υπάρχει ένα QR code, το σκανάρει και μπαίνει και στην κοινότητα στο viber», εξήγησε. «Την ίδια στιγμή, από το κινητό του και χωρίς να μπει στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, μπορεί να μπει στο viber, να βάλει ‘e-κοφίνι’ και να συνδεθεί με την κοινότητα».
Την Πέμπτη η επόμενη ενημέρωση – Η ανακοίνωση μέσω viber
Η κα Παναγιώτου σημείωσε ότι οι ενημερώσεις σε αυτή τη φάση γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Η τελευταία ενημέρωση έγινε την Πέμπτη 2 Μαΐου και η επόμενη θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 του μήνα. Η ίδια εξήγησε ότι υπήρχε σκέψη να ανέβουν οι τιμές σήμερα, «αλλά οι λειτουργοί του τμήματος Γεωργίας, από τις καταγραφές που έχουν κάνει, θεωρούν ότι δεν θα είναι αντικειμενικές οι μέσες τιμές λόγω των αργιών […] γι’ αυτό και θα υπάρχει σχετική ενημέρωση του κόσμου για το ότι οι επόμενες τιμές θα είναι την Πέμπτη».
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εστάλη στο viber:
Μάθετε περισσότερα για το e-κοφίνι και βρείτε το QR code εδώ.
Διαβάστε επίσης: ΓΔ Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι