Πενταπλασίασαν τα τετραγωνικά των σπιτιών τους οι Κύπριοι μέσα σε 70 χρόνια

Μια τετραμελής οικογένεια τη δεκαετία του ’50 έμενε σε σπίτι 70 τ.μ. – Σαν… βασιλιάδες ζουν οι Κύπριοι σήμερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους – Ποιο είναι το ελάχιστο εμβαδόν που απαιτείται για αξιοπρεπή διαβίωση;

Στον συχνά παραγνωρισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αρχιτεκτονική στην επίτευξη προσιτής στέγης εστιάζει ημερίδα που διοργανώνουν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Αλλάζουν τα πρότυπα στέγασης στην Κύπρο

Για το θέμα μίλησε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Βύρων Ιωάννου. «Η συζήτηση για την προσιτή στέγη γίνεται εδώ και καιρό ειδικά στην Κύπρο και εξετάζεται κυρίως από την πλευρά των οικονομικών δεδομένων. Δηλαδή έχουν ακριβύνει τα υλικά, η γη, μια μέση οικογένεια θέλει πιο πολλά λεφτά για να αποκτήσει μια αξιοπρεπή στέγη», είπε αρχικά ο κ. Ιωάννου. «Εμείς πάμε να δούμε το θέμα μέσα από τη δυνατότητα του αρχιτέκτονα να δώσει λύσεις, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να προσφέρει οικονομικότερη στέγη, αλλά με κάποια αξιοπρεπή πρότυπα διαβίωσης».

«Οι Κύπριοι μένουν σε μεγάλα σπίτια»: Μύθος ή πραγματικότητα;

Ερωτηθείς αν τα σπίτια των Κυπρίων είναι δυσανάλογα μεγάλα για αυτό που έχουν ανάγκη, ο Δρ Ιωάννου απάντησε: «Ο Κύπριος τη δεκαετία του ‘50 έμενε σε σπίτια περίπου 12 τετραγωνικών ανά άτομο. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια το ‘50 κατά μέσο όρο έμενε σε ένα σπίτι 70 τετραγωνικών. Σταδιακά, σε μισό αιώνα και πιο πολύ, πενταπλασιάσαμε περίπου τον χώρο, κάτι που δεν έκαναν άλλες χώρες. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που μένει ο κόσμος περίπου στα ίδια τετραγωνικά που έμενε και το ‘50».

Καλή η άνεση, αλλά να σκεφτόμαστε και το budget

«Η άνεση είναι κάτι καλό και, όταν επενδύεις τα εισοδήματά σου σε καθημερινή άνεση είναι καλό», είπε ο κ. Ιωάννου, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι τα σημερινά δεδομένα έρχονται να αλλάξουν το τοπίο. «Τώρα καλούμαστε να πάμε κάπως πίσω. Να περιοριστούμε σε λιγότερα τετραγωνικά, σε μικρότερους χώρους, γιατί αυτό είναι το budget που έχουμε, γιατί η οικονομία και οι διεθνείς συνθήκες μας πιέζουν να ζήσουμε σε μικρότερους χώρους».

Το ελάχιστο εμβαδόν για αξιοπρεπή διαβίωση

«Σήμερα μας λέει η πολεοδομία ότι 75 τετραγωνικά για ένα δυάρι είναι ένας αξιοπρεπής χώρος. Δηλαδή είναι αξιοπρεπής η διαβίωση μιας τετραμελούς οικογένειας σε 75 τετραγωνικά; Στην κοινή αντίληψη, νομίζω δεν είναι. Αν πρέπει να είναι, γιατί αυτά είναι τα λεφτά που έχουμε, τι άλλο πρέπει να έχει το κτίριο;» διερωτάται ο κ. Ιωάννου.

Καλύτερα να είμαστε πιο μαζεμένοι για να μην ‘πέσουμε έξω’

Κληθείς να δώσει μια συμβουλή σε κάποιον που ετοιμάζεται είτε να αγοράσει είτε να χτίσει το σπίτι του, ο κ. Ιωάννου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό πρώτα να συζητήσει με αρχιτέκτονες. «Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που είναι ο πρώτος που μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες σε χώρο και το τι θέλει ο χρήστης. Μετά, οπωσδήποτε να δει τι οικονομική δυνατότητα έχει και τι δυνατότητα θα έχει στα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε. «Ας είναι και λίγο πιο μαζεμένος στην αρχή για να μην πέσει έξω μετά», κατέληξε.

Μάθετε περισσότερα για την ημερίδα «Η Αρχιτεκτονική της προσιτής στέγης» εδώ.

Διαβάστε επίσης: Κραυγή απόγνωσης από νοικοκυριά: «Δεν τα βγάζουμε πέρα» λένε οι 4 στους 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ