Μήνυμα ΠτΔ σε εταιρείες για στρατηγικά έργα: Το κράτος δεν εκβιάζεται

Αν δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από εταιρείες, δεν θα μείνουμε απλά να τους βλέπουμε και να περνά ο καιρός, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μήνυμα προς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση στρατηγικών έργων και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην Πάφο. Σημείωσε ότι το κράτος δεν εκβιάζεται και δεν θα μείνει απλά να τις βλέπει.

Ερωτηθείς για το έργο για το λιμάνι και τη Μαρίνα της Λάρνακας και ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας που επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι γενικά προβληματισμένος με τον τρόπο ανάθεσης τέτοιων μεγάλων έργων.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση δεν είναι απλά να ανατίθενται έργα, αλλά αυτοί που αναλαμβάνουν τα έργα να μπορούν να τα υλοποιήσουν.

«Θέλω μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για όλα τα μεγάλα έργα, να πω ότι πρώτον το κράτος δεν εκβιάζεται, δεύτερον οι όποιες υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί θα πρέπει να υλοποιούνται. Αν δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από εταιρείες, δεν θα μείνουμε απλά να τους βλέπουμε και να περνά ο καιρός», είπε.

Πρόσθεσε ότι την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει να υλοποιηθούν τέτοια σημαντικά έργα σε οποιαδήποτε επαρχία. Είπε ακόμα ότι «πρέπει να δούμε γενικότερα το θέμα ανάθεση τέτοιων στρατηγικών έργων».

Σημαντική εξέλιξη η αναβάθμιση από Moody’s

Ερωτηθείς για την αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο Πρόεδρος την χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη.

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγνώριση του τριπτύχου της Κυβέρνησης, όσον αφορά την γενικότερη οικονομική της πολιτική, που συνοψίζεται σε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

«Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε, ακριβώς για να έχουμε μια ισχυρή οικονομία που θα μας επιτρέπει -γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο-, να έχουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που θα πρέπει να βοηθούμε», είπε.

Συμπλήρωσε ότι μια ισχυρή οικονομία θα επιτρέψει πολιτικές στον τομέα της υγείας και της παιδείας, που αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Συντονισμός με Ελλάδα και Μάλτα για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ερωτηθείς για το πόσο ανησυχεί την Κυβέρνηση το νέο πιθανό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία που μπορεί να επηρεάσει ναυτιλιακές εταιρείες, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει πιστά τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Είναι δυστυχώς κάποια τρίτα κράτη τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ΕΕ και που δεν εφαρμόζουν αυτές τις κυρώσεις και κατ’ επέκταση δεν είναι και αποτελεσματικές», είπε, προσθέτοντας ότι αν δεν εφαρμόζονται από όλους υπάρχουν προβλήματα.

Παράλληλα είπε ότι σε συνεργασία με την Ελλάδα κα τη Μάλτα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες.

«Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αλλά αυτή τη στιγμή η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες να μην επηρεάζουν αρνητικά τα κράτη-μέλη της ΕΕ», σημείωσε.

Καμιά δεύτερη σκέψη για το Ινστιτούτο Καρκίνου

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει διαφωνία για το πού πρέπει να υπάγεται το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2024. Αυτό που συζητείται εσωτερικά, είπε, είναι αν θα είναι εντός ή εκτός του Υπουργείου Υγείας.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πως αυτό το Ινστιτούτο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Καμιά διχογνωμία, καμιά διαφορετική προσέγγιση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμιά δεύτερη σκέψη για το Ινστιτούτο Καρκίνου.  

Θεμέλιος λίθος για μαρίνα Κισσόνεργας επί παρούσας διακυβέρνησης

Ερωτηθείς για τη μαρίνα στη Κισσόνεργα και για αναφορά του ότι προτού ολοκληρωθεί η θητεία του θα γίνουν τα εγκαίνια, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι όπως είπε δημόσια, κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης  θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για τη μαρίνα.

«Ήδη προχωρήσαμε, ήταν το πρώτο αίτημα που δέχθηκα από το επιμελητήριο της Πάφου. Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει σε όλες τις σχετικές διαδικασίες και είναι κάτι το οποίο λείπει από την επαρχία Πάφου, υπάρχει σε όλες τις επαρχίες, είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει», είπε.

Σημείωσε ότι όπως σωστά είπε και ο Δήμαρχος, η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια λέει ότι πρέπει να γίνει το έργο και θα πρέπει να υλοποιηθεί.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κύπρου από σταθερές σε θετικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ