Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μπαίνει η επένδυση-μαμούθ που αφορούσε το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας και τον τερματισμό της σύμβασης της κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρεία.
Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κ. Μάριος Πετρίδης, ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος της εν λόγω επένδυσης ξεκίνησε πολύ πριν την κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Kition. «Είχαμε ασχοληθεί με αυτό το θέμα και από το 2017 και 2019, είχαμε στείλει συγκεκριμένες επιστολές στον ελεγχόμενό μας, το Υπουργείο Μεταφορών, είχαμε εγείρει κάποια θέματα και κάποιες ανησυχίες σε σχέση με τη λογικότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, αυτού δηλαδή που θα επιλεγόταν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος στην πράξη να μην βγαίνουν τα οικονομικά του ανάδοχου και να εγκαταλείψει το έργο».
Παράλληλα, είπε ο κ. Πετρίδης, «είχαμε ζητήσει πάρα πολλά στοιχεία ουσιαστικά υπό μορφή έκθεσης γεγονότων στις 11 Απριλίου του 2024». Στα στοιχεία που ζήτησε η ΕΥ περιλαμβάνονται τα εξής:
- οι αξίες των προς εκτέλεση υποχρεωτικών και μη έργων,
- οι κυριότερες/σημαντικές ημερομηνίες,
- οι ημερομηνίες έναρξης των έργων στην πράξη,
- η υποχρέωση του αναδόχου για να προσκομίσει τραπεζικές εγγυήσεις,
- τα είδη των εγγυήσεων,
- η διάρκεια και το ποσό της κάθε εγγύησης,
- ημερομηνίες υποβολής και ανανέωσης των τραπεζικών εγγυήσεων
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι ζητήθηκαν στοιχεία γενικά για το «πώς έτυχε παρακολούθησης αυτό το τεράστιας σημασίας έργο από την πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Μεταφορών».
«Πρόκειται για νεκροψία»
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι ο έλεγχος της υπηρεσίας αναμένεται να αναδείξει ποια ήταν η σωστή χρονική στιγμή για να γίνει η διακοπή της σύμβασης με την Kition. «Δυστυχώς εκ των πραγμάτων αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβάνονται και οι φορολογούμενοι πολίτες, θα πρόκειται για μία νεκροψία. Γιατί θα έχουμε έρθει εκ των υστέρων να δούμε τι πήγε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση οι συμβάσεις
Διαχρονικά η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σωρεία εκθέσεών της έχει αναδείξει κάποια θέματα τα οποία βλέπουμε δυστυχώς οριζόντια σε όλες τις συμβάσεις, είπε ο κ. Πετρίδης και εξήγησε: «Μιλώ για κακή προετοιμασία για τη διαδικασία του διαγωνισμού, μη κατάλληλους συντονιστές, έλλειψη παρακολούθησης του έργου και σε κάποια φάση αναποφασιστικότητα από πλευράς της Εκτελεστικής Εξουσίας να λάβει διορθωτικά μέτρα».
Διαβάστε επίσης: Λιμάνι Λάρνακας: «Μετέωροι» 70 εργαζόμενοι μετά το διαζύγιο με την Kition