Πότε ανοίγει το σχέδιο για δωρεάν διακοπές χαμηλοσυνταξιούχων

Πόσες μέρες καλύπτει η επιχορήγηση και ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Σε ποιες περιοχές θα μπορείτε να πάτε διακοπές

Την ευκαιρία για δωρεάν διακοπές σε ορεινά θέρετρα και στον Πύργο της Τυλληρίας θα έχουν και φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως και πέρσι. Το σχετικό σχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος γνωστοποίησε μετά τη συνεδρίαση του Σώματος πως σύντομα θα υπάρξει συγκεκριμένη πληροφόρηση και ενημέρωση και για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Πόσες μέρες αφορά το σχέδιο και ποιες περιοχές

Βάσει της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων θα λειτουργήσει για την περίοδο από 4/6/2024 έως 29/7/2024 και από 3/9/2024 έως 28/10/2024 ή μέχρι εξαντλήσεως του σχετικού κονδυλίου και θα καλύπτει 4ήμερη διαμονή (3 διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή, από Παρασκευή έως Δευτέρα και από Τρίτη έως Παρασκευή.

Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι», ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, κ. Κώστας Σκαρπάρης, επισήμανε ότι, «ως ΕΚΥΣΥ είχαμε στείλει δύο επιστολές στον Υπουργό για να εξαγγείλει έγκαιρα το σχέδιο των επιχορηγημένων διακοπών για τρεις νύχτες, τέσσερις μέρες στα ορεινά θέρετρα και στον Κάτω Πύργο της Τυλληρίας. Τελικά, από ό,τι πληροφορούμαστε, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα λειτουργήσει και φέτος το σχέδιο».

Οι δικαιούχοι

Ο κ. Σκαρπάρης σημείωσε ότι το εν λόγω σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2009, διακόπηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, επανήλθε από το 2017 και συνεχίζεται κάθε χρόνο. Όσο για τους δικαιούχους, ο κ. Σκαρπάρης διευκρίνισε ότι, για μονήρεις θα είναι άτομα με εισόδημα μέχρι €15.500 ετησίως, ενώ για δύο άτομα μέχρι €20.000 το χρόνο.

Αύριο οι εξελίξεις

«Οι αιτήσεις δεν είναι έτοιμες ακόμη, αναμένεται αύριο να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, εφόσον ξεκαθαρίσει και ποιο θα είναι το τουριστικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση των αιτήσεων. Περιμένουμε αύριο τις νέες εξελίξεις για να ξέρει ο συνταξιούχος από πού θα προμηθευτεί τις αιτήσεις και πού θα τις στείλει για εξέταση», συμπλήρωσε.

Ζητούν διπλασιασμό του κονδυλίου – «Θα περιμένουν μάταια οι συνταξιούχοι»

Ερωτηθείς αν ο κόσμος κάνει χρήση αυτού του σχεδίου, ο Πρόεδρος της ΕΚΥΣΥ απάντησε θετικά. «Λάβετε υπόψιν ότι τα οικονομικά των συνταξιούχων είναι πολύ στενά ώστε να μπορούν από μόνοι τους να κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία». Ο κ. Σκαρπάρης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και, δυστυχώς, παρά το αίτημά τους να διπλασιαστεί το κονδύλι, φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που παρουσιάστηκαν την περσινή χρονιά. «Δηλαδή σε ελάχιστες μέρες να εξαντληθεί το κονδύλι και οι συνταξιούχοι θα υποβάλλουν την αίτησή τους και θα περιμένουν μάταια».

Στις €950 χιλ. η δαπάνη για την υλοποίηση του σχεδίου

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας, στο Σχέδιο θα μπορούν να συμμετάσχουν 6.266 πρόσωπα, ενώ η δαπάνη για την υλοποίηση του θα ανέλθει στις εννιακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€950.000).

Διαβάστε επίσης: Αίτημα για άμεση επαναφορά προηγούμενων χρεώσεων ελλιμενισμού σκαφών στη μαρίνα Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ