Ξεμένει από νοσηλευτές η Κύπρος: «Από το 2020 φωνάζαμε…»

Οι νοσηλευτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2020: «Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να διορθώσουμε το πρόβλημα» - Γιατί δεν συμφωνούν με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για πρόσληψη νοσηλευτών από τρίτες χώρες – Η θέση της ΟΕΒ

Ολοένα και πιο έντονες ανησυχίες προκαλεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην Κύπρο, με τους εμπλεκόμενους να διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν στη στελέχωση των ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων της χώρας.

«Φωνάζαμε από το 2020, αλλά…»

Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), κ. Θεόδωρος Πετέλης, επισήμανε ότι είχαν γίνει σχετικές προειδοποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν άκουσε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές περιπέτειες στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο. «Το συγκεκριμένο θέμα ήταν κάτι το οποίο ως Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών είχαμε εντοπίσει από το 2020, πριν από 4 χρόνια. Είχαμε κάνει συναντήσεις ενημερώνοντας όλους τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, είχαμε πάρει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε αναφέρει αυτό το ζήτημα, ζητώντας από όλους αυτούς την προώθηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα σχολεία. Δυστυχώς, ελάχιστα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή προς την προσέγγιση μαθητών για να σπουδάσουν νοσηλευτική».

«Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να διορθώσουμε το πρόβλημα»

Αναφορικά με τη θέση της ΠΑΣΥΝΟ σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας να προσληφθούν από τρίτες χώρες, ο κ. Πετέλης σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να ήταν αυτός ο στόχος, «γιατί υπήρχε το χρονικό περιθώριο να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα. Όπως έχω αναφέρει, από το 2020 φωνάζαμε σαν Συνδικαλιστική Οργάνωση. Στόχος μας θα ήταν να διορθωθεί το πρόβλημα από την εγχώρια αγορά αλλά και από την Ελλάδα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα της γλώσσας είναι πάρα πολύ σοβαρό αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς μας στην Κύπρο».

Ζητήματα ποιότητας

Έπειτα, ο κ. Πετέλης, μίλησε για ζητήματα ποιότητας, τα οποία προκύπτουν από την εν λόγω πρόταση για πρόσληψη νοσηλευτών από τρίτες χώρες. «Μας ανησυχεί το πρόβλημα της ποιότητας», λέει χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ και συμπληρώνει: «Είναι κατάντια για το κράτος μας ότι έχουμε καταλήξει στη λύση να φέρνουμε επιστημονικό προσωπικό». Ο ίδιος επισήμανε ότι, για να εργαστεί κανείς ως νοσηλευτής στην Κύπρο, θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία προϋποθέτει την επιτυχία του σε σχετική γραπτή και προφορική εξέταση. Επίσης, πρέπει «να υπάρχει αναγνώριση του πτυχίου του βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας. Αν αυτά δεν υπάρχουν, δεν μπορεί κανείς να πάρει αυτή την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστεί στην Κύπρο».

ΟΕΒ: Μοναδική διέξοδος οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Γρηγορίου, Ανώτερος Λειτουργός Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν άμεσα λύσεις «για να μπορέσουμε να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργεία των νοσηλευτηρίων στον ιδιωτικό τομέα και να αποσυμφορηθούν όλα τα περιστατικά». Ο ίδιος σημείωσε ότι, σαν ΟΕΒ, «αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας και χαιρετίζουμε την προσπάθεια για σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, διότι είναι η μοναδική, πλέον, διέξοδος».

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο ΟΙΚΙΑ: Διαγραφές ύψους 17,1 εκατ. επί επιλέξιμων δανείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ