Απίστευτο και όμως κυπριακό: Επίδομα τέκνου σε εκατομμυριούχους δίνει το Υφ. Πρόνοιας

Τα… ευτράπελα των εισοδηματικών κριτηρίων: Αντικατέστησαν μια λανθασμένη πρακτική με μία εξίσου κακή εναλλακτική – Τι ισχύει σήμερα

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε το θέμα της καταβολής επιδόματος τέκνου σε εκατομμυριούχους, με τον Ανώτερο Λειτουργό Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, κ. Φάνο Κουρουφέξη, να σχολιάζει την κατάσταση στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι». Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουφέξης, πριν από δέκα χρόνια, τα επιδόματα δίνονταν χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ωστόσο η νομοθεσία άλλαξε και τέθηκαν εισοδηματικά όρια, βάζοντας την επιδοματική πολιτική σε πιο ορθολογικές βάσεις.

«Λάμβαναν επίδομα τέκνου χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο»

«Αν πάμε μια δεκαετία πίσω, οι άνθρωποι αυτοί λάμβαναν το επίδομα τέκνου χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Έγινε τροποποίηση και μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και, πράγματι, είναι στη σωστή βάση που τίθεται το ζήτημα, επειδή τώρα έχει ξεκινήσει και μια ευρύτερη συζήτηση μέσα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης για την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής σε συνδυασμό με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και τη συνταξιοδοτική. Είναι τρία πράγματα που πάνε μαζί». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το ισχύον πλαίσιο.

Η εξέλιξη των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα τέκνου

Ο κ. Κουρουφέξης συμπλήρωσε ότι «είναι κάτι το οποίο υπήρχε, η νομοθεσία για την παροχή επιδόματος τέκνου εισήχθη το 2002 και τότε έγινε η νομοθεσία εις αντικατάσταση μιας φορολογικής έκπτωσης, η οποία υπήρχε για όσους είχαν παιδιά, έτσι ώστε να στηριχτούν για το αυξημένο κόστος διαβίωσης». Τότε, δεν υπήρχε καν το κριτήριο των 1,2 εκατομμυρίων, το οποίο μπήκε μετά. «Και δέκα εκατομμύρια να είχε κάποιος και εκατό, πάλι θα έπαιρνε τη φορολογική έκπτωση», είπε χαρακτηριστικά. Έγινε μια σταδιακή μετάβαση από το σημείο που δεν υπήρχε κανένα κριτήριο σε εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και τώρα υπάρχει μια νέα συζήτηση για να γίνει κάτι διαφορετικό, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημασία έχει να δει κανείς την εξέλιξη του πράγματος. «Δηλαδή όταν πριν 20 χρόνια δεν υπήρχε κανένα κριτήριο και πριν δέκα χρόνια μπήκαν κάποια κριτήρια, βελτιώθηκε θα έλεγε κάποιος».

Τι ισχύει σήμερα

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουφέξης, σήμερα υπάρχουν δύο ειδών κριτήρια. «Το ένα είναι το περιουσιακό κριτήριο, που είναι εφ’ όλης της περιουσίας μιας οικογένειας και είναι στα 1,2 εκατομμύρια και το άλλο είναι το εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για μια οικογένεια με ένα παιδί το εισοδηματικό κριτήριο είναι στις 49.000,
  • Για δύο παιδιά το εισοδηματικό κριτήριο είναι στις 59.000,
  • Πέραν των δύο τέκνων, για κάθε επιπρόσθετο παιδί, το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 5.000

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Ακόμη να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – «Σαλπάρουν» για Πειραιά ή όχι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ