Χατζημανώλη: Συνεργασία και εφαρμογή διεθνούς δικαίου ενισχύουν τη ναυτιλία

Για τις προκλήσεις της ναυτιλίας, τον ρόλο της γυναίκας, καθώς και την ανάδειξη του ναυτιλιακού επαγγέλματος σε Ελλάδα και Κύπρο.μίλησε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός σε συζήτηση στην Αθήνα

Τη σημασία της συνεργασίας, της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ώστε να υπάρξουν διεθνείς λύσεις προς όφελος όλων για την ενίσχυση της ανθεκτικής ναυτιλιακής βιομηχανίας ανέδειξε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, σε συζήτηση για τις προκλήσεις της ναυτιλίας που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Ακτή Μιαούλη» στην Αθήνα την Πέμπτη, με αφορμή τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση “Ποσειδώνια 2024”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας αρχικά αναφέρθηκε στις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και στο πώς αυτές επηρεάζουν το θαλάσσιο εμπόριο σε Κύπρο και Ελλάδα. Στη συνέχεια, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας, της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ώστε να υπάρξουν διεθνείς λύσεις προς όφελος όλων για την ενίσχυση της ανθεκτικής ναυτιλιακής μας βιομηχανίας.

Όπως αναφέρεται, η αναγκαία μετάβαση στην "πράσινη" ναυτιλία, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, συζητήθηκε εκτενώς στην εκδήλωση. Η απανθρακοποίηση χαρακτηρίστηκε ως το «μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος» από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υφυπουργός Ναυτιλίας έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας  το της μετάβασης στις πράσινες τεχνολογίες, σε ένα πλαίσιο βοηθητικό για όλους. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ότι οι δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εστιάζουν στα περιβαλλοντικά κίνητρα για νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν απτά αποτελέσματα.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αντάλλαξαν απόψεις είναι ο ρόλος της Κύπρου, ως ανερχόμενη δύναμη στη ναυτιλία και τα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης ειδικότερα για τους νέους και πώς μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο το ναυτιλιακό επάγγελμα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ενίσχυση της συνεργασίας και του ρόλου της γυναίκας 

Σχετικά με τις συνέργειες Κύπρου και Ελλάδας εντός κοινοτικού ή διμερούς πλαισίου συνεργασίας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για τη δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών.

Όσον αφορά τον ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλία, η Υφυπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δράσεις τόσο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όσο και της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη γενικότερα για την ισότητα των φύλων και αναφέρθηκε στο Βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία, το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Υφυπουργός επεσήμανε τη δύναμη της κυπριακής ναυτιλίας, η οποία "μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια ισχυρή φωνή, να συμμετέχουμε εποικοδομητικά και παραγωγικά στη διαμόρφωση των πολιτικών, πάντοτε στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλίας, με θέσεις που εδράζονται σε διαχρονικές αρχές και αξίες".

Τέλος, συζητήθηκε η σημαντική εξέλιξη που αφορά γενικότερα τη συνεργασία, την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη σταθερή προσήλωση σε διαχρονικές αξίες και αρχές, που πρεσβεύει η πρωτοβουλία "ΑΜΑΛΘΕΙΑ".

Διαβάστε επίσης: Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τέλους 0,4% για τον ΚΦΙΚΒ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ