1 στους 5 Κύπριους βγάζει τη γλώσσα στο πολιτικό σύστημα

Ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας αναλύει το «φαινόμενο Φειδία» - Ο καρναβαλικός τρόπος διαμαρτυρίας και ο χαβαλές ως πολιτική στάση – Τι φέρνει στο τραπέζι «ο νεαρός της διπλανής πόρτας» και τι αναμένεται να κάνει στο Στρασβούργο ως Ευρωβουλευτής;

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χαρίδημος Τσούκας, κλήθηκε να αναλύσει το φαινόμενο Φειδία Παναγιώτου, που κατάφερε να είναι ο πρώτος Κύπριος που εκλέγεται ως ανεξάρτητος στο Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας τις ψήφους του 1/5 του εκλογικού σώματος που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, «ο κ. Παναγιώτου εκφράζει την πολιτική αλογία και αυτό είναι το καινοφανές».  Όσοι πήγαν και ψήφισαν τον κ. Παναγιώτου επέλεξαν να συμμετάσχουν στα κοινά, σημείωσε. «Αν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν απλώς για το πολιτικό σύστημα, είχαν τουλάχιστον δύο μικρά κόμματα, το ένα αντισυστημικό, το ΕΛΑΜ, το άλλο εξωσυστημικό, το Βολτ, τα οποία με πολύ διακριτό τρόπο εκφράζουν δύο πολύ διαφορετικές αντιλήψεις. Άρα, αν θες να διαμαρτυρηθείς προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχεις και το αντίστοιχο μικρό κόμμα και μπορείς να το κάνεις. Δεν το έκαναν αυτό 1 στους 5 Κύπριους εκλογείς».

«Ο καρναβαλικός τρόπος διαμαρτυρίας» των ψηφοφόρων του Φειδία

Ο κ. Τσούκας τόνισε ότι, όσοι ψήφισαν τον Φειδία Παναγιώτου δεν ήθελαν απλά και μόνο να διαμαρτυρηθούν, «ήθελαν να εκφράσουν μία ηχηρή διαμαρτυρία, με έναν μη συμβατικό θεαματικό τρόπο, ο οποίος να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα. Εγώ το ονομάζω ‘ο καρναβαλικός τρόπος διαμαρτυρίας’, όπου εσείς τώρα κι εγώ μιλάμε, εσείς με ρωτάτε κάτι και εγώ σας βγάζω τη γλώσσα. Γιατί αυτό είναι το αντίστοιχο», είπε χαρακτηριστικά. «1 στους 5 Κύπριους πολίτες βγάζει τη γλώσσα στο πολιτικό σύστημα. Δεν διαμαρτύρεται απλώς. Εκφράζει αηδία με έναν θεαματικό τρόπο».

Μια πολιτική θέση με πολιτικά άλογο τρόπο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράδοξο είναι ότι ο κόσμος εκφράζει πολιτική θέση με έναν πολιτικά άλογο τρόπο. «Διότι η πολική είναι έλλογη επικοινωνία, να αρθρώσω με λόγια αυτό το οποίο σκέφτομαι. Άρα, ψηφίζοντας τον Φειδία Παναγιώτου, δεν θέλω να αρθρώσω τίποτα με λόγια, θέλω να εκφράσω με μία ηχηρή κραυγή, με μία γκριμάτσα, με μία αναιδή συμπεριφορά, την αποστροφή μου και την αηδία μου για αυτό το οποίο βλέπω γύρω μου».

Και ο… χαβαλές είναι πολιτική στάση

Ο κ. Τσούκας σημείωσε ότι και ο χαβαλές είναι μία πολιτική στάση. «Αυτός που ψηφίζει ‘χαβαλετζίδικα’ θα μπορούσε να μην πάει καθόλου, να πάει στην παραλία για να περάσει καλά τη μέρα του. Δεν το κάνει αυτό. Θέλει να διακωμωδήσει. Άρα και ο χαβαλές, αν το δείτε κάτω από την επιφάνεια, πίσω από τις γραμμές, εκφράζει μία στάση πολιτική με έναν απολιτικό τρόπο. Ότι δηλαδή, κυρίες και κύριοι του επίσημου κατεστημένου πολιτικού συστήματος, εγώ σας βγάζω τη γλώσσα μου, δεν δίνω δεκάρα για εσάς, είστε άθλιοι, απαράδεκτοι, οτιδήποτε χαρακτηρισμό μπορεί να πει κανείς».

Τι φέρνει στο τραπέζι «ο νεαρός της διπλανής πόρτας»

Όσο για τον λόγο του Φειδία Παναγιώτου, ο κ. Τσούκας σχολίασε ότι «είναι το επίπεδο του μπαρ, του καφέ, είναι ο νεαρός της διπλανής πόρτας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η αμεσότητα, η ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, αυτά είναι τα καλά στοιχεία με τα οποία μας θυμίζει ότι οι πολιτικοί δεν μιλάνε έτσι. Είδατε οι πολιτικοί από τους οποίους παίρνετε συνεντεύξεις πώς μιλάνε; Είδατε πόσο «μετρημένα», πόσο «ισορροπημένα» μιλάνε; Πόσο «ξύλινα» μιλάνε. Αυτό που μας θυμίζει ο κ. Παναγιώτου είναι ότι στην πολιτική χρειαζόμαστε να μιλάμε και πιο άμεσα. Όχι αυθόρμητα με την έννοια την τρέχουσα, την καθημερινή, αλλά πάντως με μία ειλικρίνεια, να μπορώ να κοιτάω τον πολίτη στα μάτια και να του πω τι σκέφτομαι. Αυτό οι πολιτικοί κατά κανόνα δεν το κάνουν και αυτό μας το θυμίζει ο Φειδίας».

Θα έχει συνέχεια το φαινόμενο Φειδία;

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Φειδία Παναγιώτου ότι «θα κάτσει να διαβάσει» για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως Ευρωβουλευτής, ο κ. Τσούκας σημείωσε ότι η πολιτική δεν είναι θέμα διαβάσματος. «Μακάρι να ήταν τόσο απλό, να διαβάζω πέντε εφημερίδες, τρία περιοδικά και πέντε βιβλία και να αποκτήσω άποψη για το περιβάλλον ή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι πολύ πιο σύνθετα τα πράγματα». Άρα, τι προέβλεψε ο καθηγητής ότι θα κάνει ο Φειδίας στο Στρασβούργο; «Το πιο πιθανό είναι να μιμείται άλλους, επειδή ένας τρόπος γρήγορης αντίδρασης στα γεγονότα είναι να δει τι κάνουν οι άλλοι. Εν πάση περιπτώσει, όμως, είναι υποχρεωμένος να αποκτήσει κάποιον πολιτικό λόγο», σχολίασε. «Θεωρώ ότι είναι ένα πυροτέχνημα, ωστόσο, δηλαδή αν το δω στη μακρά του διάρκεια, είναι απίθανο να ξαναδούμε έναν Φειδία. Αυτά τα φαινόμενα έχουν μια μοναδικότητα». Αυτά που ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η άνοδος της αποχής και γενικά μία ‘χαβαλετζίδικη’ αντιμετώπιση της πολιτικής.

Το ηθικό δίδαγμα της εκλογής του Φειδία Παναγιώτου

«Αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στο φαινόμενο Φειδία, θα πρέπει να πάρουμε τα όποια «καλά» αναδεικνύει, αυτή την αμεσότητα, τον αυθορμητισμό, την αποστροφή στον κατεστημένο πολιτικό λόγο και να τα μετουσιώσουν τα επίσημα μεγάλα κόμματα σε έναν διαφορετικού είδους πολιτικό λόγο», είπε ο κ. Τσούκας και κατέληξε: «Προβλέπω ότι δεν θα το κάνουν».

Διαβάστε επίσης: Ανακηρύχθηκαν και επίσημα οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ