Για να πλήξουν τον τομέα των ακινήτων στο ψευδοκράτος συνέλαβαν τον Σιμόν Αϊκούτ οι Ελληνοκύπριοι, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.
Στο μεταξύ, ο 73χρονος, ο οποίος κρατείται για υπόθεση σφετερισμού Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, είναι ύποπτος για συνολικά έξι αδικήματα και συγκεκριμένα:
- της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,
- της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος,
- της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος,
- των δόλιων συναλλαγών σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον,
- της παράνομης κατοχής, νομής και χρήσης γης εγγεγραμμένης σε άλλον, καθώς και
- της συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Hürriyet δημοσιεύει σήμερα, άρθρο του ανταποκριτή της στα κατεχόμενα, Ομέρ Μπιλγκέ σχετικά με τη σύλληψη και την κράτηση του ισραηλινής καταγωγής Τούρκου επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ, που δραστηριοποιείται στον κτηματομεσιτικό τομέα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «στοχεύοντας να καταφέρουν πλήγμα στον τομέα των ακινήτων της "ΤΔΒΚ", οι Ελληνοκύπριοι διώκουν τον Αϊκούτ, ο οποίος έχτισε υπερπολυτελή παραθεριστικά χωριά και κατοικίες στην περιοχή του Τρικώμου».
Ισχυρίζεται ότι για τον σκοπό αυτό για πρώτη φορά χρησιμοποιείται το άρθρο 303/Α του ποινικού κώδικα και ότι: «Υπό κανονικές συνθήκες, οι υποθέσεις περιουσίας των Ελληνοκυπρίων εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας που έχει συσταθεί στην "ΤΔΒΚ" και αναγνωρίζεται και από το ΕΔΑΔ».
Αϊκούτ: Ρώσοι και Ουκρανοί όχι Ισραηλίτες οι πρώτοι σε αγορές κατοικιών στα κατεχόμενα
Παράλληλα, δημοσιεύει δηλώσεις του ίδιου του Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του, αντιδρώντας σε κατηγορίες ότι αποτελεί «σιωνιστικό πράκτορα για το ξεπούλημα της Κύπρου σε Εβραίους», είχε δηλώσει:
«Δεν έχω καμία σχέση με τον Σιωνισμό. Η οικογένειά μας βρίσκεται στην Τουρκία εδώ και 600 χρόνια. Θεωρώ τον εαυτό μου μέρος της Τουρκίας και Τούρκο. Μεγάλωσα με τις αρχές του τουρκισμού και του Ατατούρκ. Δεν έχω εταιρεία στο Ισραήλ, έχω μια εταιρεία στην Τουρκία, τα υπόλοιπα είναι στην "ΤΔΒΚ". Οι Ισραηλινοί βρίσκονται στην τελευταία θέση στις πωλήσεις των σπιτιών μου. Μόνο 105 από τις 3500 πωλήσεις σπιτιών μου αγοράστηκαν από Ισραηλινούς, η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ιρανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι ο Σιμόν Αϊκούτ και ο γιος του Jak Afik, ζουν στις κατεχόμενες περιοχές εδώ και 20 χρόνια, έχτισαν πολυτελείς οικισμούς με την ονομασία Caesars σε πολλά μέρη, ιδίως στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, ενώ σημειώνεται ότι τα ολοκληρωμένα και υπό εξέλιξη έργα της οικογένειας αποτελούνται από περισσότερες από 8 χιλιάδες κατοικίες.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Αφίκ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες, που σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, με τουριστικά συγκροτήματα στο Τρίκωμο, το Μπογάζι και την περιοχή Ριζοκαρπάσου. Το μεγαλύτερο έργο του θεωρείται το Caesar Resort and Spa, με έξι χιλιάδες διαμερίσματα, στο κατεχόμενο Τρίκωμο.
Διαβάστε επίσης: Για άλλες 6 μέρες στο κελί ο Αϊκούτ, ύποπτος για σφετερισμό ε/κ περιουσιών