Οριακά αυξήθηκε ο δείκτης ΣΠΟΔ της Κύπρου τον Μάιο

Ύστερα από δύο συνεχόμενες μειώσεις - Πού οφείλεται η αύξηση σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου

Οριακή αύξηση 0,1% κατέγραψε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, που κατασκευάστηκε και εκτιμάται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Μάιο του 2024, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 0,2% και 0,4% τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο του 2024, αντίστοιχα σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα. 

Η θετική αυτή εκτίμηση του ΣΠΟΔ τον Μάιο οφείλεται, κυρίως, στην ετήσια μεγέθυνση μιας σειράς εγχώριων μεταβλητών. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων, και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία - συνέβαλαν στη μεγέθυνση του ΣΠΟΔ τον Μάιο. Επίσης η διατήρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο τον Μάιο του 2024 στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Μαΐου τον περασμένο χρόνο είχε ουδέτερη επίδραση στη μεταβολή του ΣΠΟΔ.

Σε αντιδιαστολή, η αρνητική μεγέθυνση του ευρωπαϊκού ΔΟΚ σε συνδυασμό με την ετήσια μεγέθυνση της διεθνής τιμής πετρελαίου Brent Crude και την υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης των πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο του ΣΠΟΔ τον Μάιο. 

Εν κατακλείδι, οριακά θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο του 2024, ανακόπτοντας την αρνητική μεγέθυνση του Δείκτη που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πήραν παράταση οι φορολογικές δηλώσεις - Η νέα ημερομηνία υποβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ