Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, τέθηκε επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Καθώς το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης και του πέναλτι 12% απασχολεί έντονα τους πολίτες και αποτελεί αντικείμενο συνεχούς συζήτησης, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Παναγιώτου, επιχείρησε να δώσει σαφείς απαντήσεις και να εξηγήσει τις πολιτικές και τις στρατηγικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης είναι αδύνατη, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν λειτουργικά τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, με ετήσιο κόστος που θα ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Δανεισμός και εγγυήσεις
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρακτική που εφαρμόζεται από το 1960 και ισχύει σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό, όπως εξήγησε, διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου στο μέλλον. Ειδικότερα, τόνισε πως η εγγύηση της κατώτατης σύνταξης, της κοινωνικής σύνταξης και του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου γίνεται μέσω συνεισφορών από τα δημόσια οικονομικά.
Οφέλη από τους τόκους
Ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε τα σημαντικά έσοδα που λαμβάνει το Ταμείο από τους τόκους που συνεπάγεται ο δανεισμός προς την κεντρική κυβέρνηση, με αποδόσεις που προσεγγίζουν το 4%. Αυτό το επιτόκιο, όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα υψηλό και ίσως άδικο για τα δημόσια οικονομικά, όμως αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το Ταμείο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ποια άλλη επένδυση μπορεί να αποφέρει ένα τέτοιο ποσό, που ενδεχομένως να είναι και άδικο για τα δημόσια οικονομικά, για τα δημόσια ταμεία, το ότι πρέπει ένα τόσο υψηλό επιτόκιο να τα επιβαρύνει», σχολίασε.
Επενδυτική πολιτική και μελλοντικές μεταρρυθμίσεις
Αναφορικά με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, ο Υπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2025, εξετάζεται ο εξορθολογισμός της. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των εσόδων θα μπορεί να επενδυθεί διαφορετικά, πέρα από τον τρέχοντα τρόπο δανεισμού, με στόχο την καλύτερη διασπορά του ρίσκου και την εξασφάλιση καλύτερων αποδόσεων.
Διαβάστε επίσης: Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου