Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του συνεδρίου Climatico 2019 στη Λεμεσό

Συμμετείχαν σύνεδροι από διάφορες χώρες, όπως  Σερβία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Λίβανος, Ιταλία και Κύπρος.

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πτυχές της γεωργίας, των τροφίμων και της δημόσιας υγείας, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, επικεντρώθηκε το διήμερο διεθνές συνέδριο CLIMATICO 2019, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λεμεσό.
 
Το συνέδριο φιλοξένησε στο νησί η ομάδα του ORGANIKO LIFE +, που συντονίζεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, ενώ σε αυτό συμμετείχαν σύνεδροι από διάφορες χώρες, όπως  Σερβία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Λίβανος, Ιταλία και Κύπρος.
 
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Διευθύντρια Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Δρ.Δώρα Χειμωνίδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, τόνισε ότι η Κύπρος επηρεάζεται ήδη από την κλιματική αλλαγή, κυρίως λόγω φαινομένων όπως ψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
 
Αυτό αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, καθώς και την υποβάθμιση των υδάτινων και εδαφικών πόρων, πρόσθεσε, ενώ μέσω του χαιρετισμού του εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου σε προσπάθειες που προωθούν την καινοτομία για ένα καλύτερο περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα μια σταθερή γεωργική ανάπτυξη.
 
Συνεχάρη επίσης τους διοργανωτές του συνεδρίου, αναφέροντας ότι αποτελεί την επιτομή των προσπαθειών των ερευνητικών ομάδων και των κυβερνητικών τμημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ORGANIKO LIFE+.
 
Στους κύριους ομιλητές ήταν η καθηγήτρια Lučka Kajfež Bogataj, Νομπελίστρια Ειρήνης του 2007 και πρώην αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία σχολίασε τους στόχους που τέθηκαν κατά τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κα. Bogataj συνέστησε να υιοθετήσουμε αυστηρότερη πολιτική για τη μείωση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5° C, διότι αυτό θα μειώσει αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη σιγουριά τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
 
Επίσης, ο Διευθυντής Έρευνας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας, Laurent Philippot, επικεντρώθηκε στον κύκλο του αζώτου και τις επιπτώσεις του στην αλλαγή του κλίματος, ενώ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, η καθηγήτρια Sara Hallin, έδωσε πρακτικά παραδείγματα για το πώς ο κύκλος του αζώτου επηρεάζει τις μικροβιακές κοινότητες στο έδαφος και την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.
 
Οι ομιλητές και συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν ενδελεχώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το αντίκτυπο της στην υγεία, τα τρόφιμα και τη γεωργία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιολογική γεωργία και στις μεθόδους μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα, καθώς και στις μεθόδους ελέγχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες μεθόδους κατανάλωσης ενέργειας, όπως τα αναερόβια βιοκαύσιμα.
 
Άλλες παρουσιάσεις περιλάμβαναν πρακτικές προαγωγής της υγείας, αξιολόγηση των περιβαλλοντικών εκθέσεων σε φαινόμενα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και αξιολόγηση των αντιλήψεων του κοινού στην Κύπρο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ