«Ευλογημένα»... κυπριακά γιαούρτια

Στη μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών του Ισραήλ. 

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Μεγάλες ποσότητες «ευλογημένων» κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων και συγκεκριμένα γιαούρτια και παιδικά γαλατάκια εξέφρασε την επιθυμία να εισαγάγει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σ», η μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, το ΚΕΒΕ έχει πληροφορηθεί εδώ και 10 ημέρες από το αρμόδιο τμήμα της πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο για το ενδιαφέρον μεγάλης αλυσίδας υπεραγορών του Ισραήλ να εισάγει κυρίως τυροκομικά προϊόντα και μάλιστα από τις βασικές απαιτήσεις του ενδιαφερομένου είναι τα προϊόντα να παράγονται υπό τη δική του εμπορική επωνυμία (private label), να είναι πιστοποιημένα ως «κόσερ» (Kosher), θρησκευτική πιστοποίηση, και να έχουν ελάχιστη διατηρησιμότητα τις εξήντα ημέρες.

Τι είναι το πιστοποιητικό Kosher

Είναι προϊόντα διατροφής, η παραγωγή των οποίων είναι σύμφωνη με την εβραϊκή παράδοση, που έχει τις ρίζες της στη Βίβλο. Προϋποθέτει την τήρηση μιας σειράς κανόνων διαιτητικής, που βασίζονται στην επιλογή των πρώτων υλών, στον συνδυασμό των συστατικών και στον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η Θρησκευτική Πιστοποίηση Kosher είναι η Διαδικασία Πιστοποίησης κατά την οποία πιστοποιούνται τα σχετικά προϊόντα τροφίμων σύμφωνα με την καταλληλότητά τους (Kosher) για κατανάλωση από Εβραίους που ακολουθούν τον θρησκευτικό τρόπο διατροφής. Απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις που καλύπτουν την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό των συστατικών και τον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ και ένα απαραίτητο εργαλείο διασφάλισης των πελατών για την απόλυτη συμμόρφωση των προϊόντων με το πρότυπο Kosher.

Η εβραϊκή λέξη Kosher αναφέρεται σε όσα επιτρέπονται και είναι αποδεκτά σύμφωνα με τον εβραϊκό διατροφικό νόμο.

Οι βασικοί νόμοι της Κosher είναι Βιβλικής προέλευσης (Λευιτικό 11 και Δευτερονόμιο 17). Για χιλιάδες χρόνια, Ραβίνοι μελετητές έχουν ερμηνεύσει αυτούς τους νόμους και τους εφαρμόζουν σε σύγχρονες καταστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ, σήμερα το 40% των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια τον υπεραγορών έχουν το πιστοποιητικό Kosher.

Ενδιαφέρον από τρεις κυπριακές εταιρείες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Σ», τρεις κυπριακές μεγάλες εταιρείες ανταποκρίθηκαν ήδη στο κάλεσμα της μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών του Ισραήλ και συγκεκριμένα οι εταιρείες Χαραλαμπίδης Κρίστης, Α/φοί Πέτρου και η γαλακτοβιομηχανία με έδρα την Πάφο, Ζήτα. Παράλληλα και άλλες εταιρείες τυροκομικών προϊόντων εκδήλωσαν γραπτώς το ενδιαφέρον συνεργασία τους με την αλυσίδα υπεραγορών του Ισραήλ σε περίπτωση που θέλουν μελλοντικά να διευρύνουν την γκάμα των τυροκομικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που προσφέρουν.

Τελικές εξελίξεις για το θέμα αναμένεται να προκύψουν μέχρι το τέλος Μαΐου, με το ΚΕΒΕ σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους να χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική αυτήν τη συμφωνία, καθώς πέρα από το χαλλούμι θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις κυπριακές εταιρείες να διευρύνουν την γκάμα των τυροκομικών προϊόντων που εξάγουν στο εξωτερικό.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ