Πλατφόρμα για διαχείριση χρήσης πράσινης ενέργειας στα λιμάνια από Frederick

Στόχος του έργου «Ομότιμη Πλατφόρμα Συναλλαγών Πράσινης Ενέργειας για Λιμάνια» είναι η μείωση της ρύπανσης και η ενίσχυση της χρήσης πράσινης ενέργειας από τα πλοία που ελλιμενίζονται, μέσω της αναδιαμόρφωσης της χρήσης και συναλλαγής ενέργειας στα λιμάνια

Στην ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για τη διαχείριση χρήσης πράσινης ενέργειας στα λιμάνια, προχωρά το Frederick Research Center, σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και την Electi Consulting Ltd, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου εθνικού Ερευνητικού Έργου P2P-Ironing.

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick σε ανακοίνωσή του, το έργο, γνωστό με το ακρωνύμιο P2P-Ironing, συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος CODEVELOP-AG-SH-HE/0823/0197 και έχει διάρκεια δύο χρόνια.

Η κοινοπραξία των τριών για το έργο «Ομότιμη Πλατφόρμα Συναλλαγών Πράσινης Ενέργειας για Λιμάνια» (Peer-to-Peer Green Energy Sharing Platform for Cold Ironing), σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Frederick, στόχο έχει τη μείωση της ρύπανσης και την ενίσχυση της χρήσης πράσινης ενέργειας από τα πλοία που ελλιμενίζονται, μέσω της αναδιαμόρφωσης της χρήσης και συναλλαγής ενέργειας στα λιμάνια.

Το έργο «προτείνει την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας βασισμένης στην τεχνολογία blockchain, η οποία θα επιτρέπει στα πλοία να αγοράζουν, να προμηθεύονται και να λειτουργούν με πράσινη ενέργεια, χωρίς τη χρήση των ηλεκτρικών γεννητριών τους κατά την παραμονή τους στο λιμάνι», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το έργο, με αυτό τον τρόπο, στοχεύει να καθιερώσει ένα νέο πρότυπο στις θαλάσσιες λειτουργίες, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των επιβλαβών εκπομπών και ρύπων», προστίθεται.

Το έργο υλοποιούν o Δρ Κυριάκος Παύλου (Τεχνολογία Blockchain) από την Electi Consulting Ltd, οι ερευνητές στο Frederick Research Center Δρ Μάριος Λέστας (Επιστημονικός Επικεφαλής), Δρ Νικόλας Χριστοφίδης (Διαχείριση Συστημάτων Ενέργειας) και Δρ Αχιλλέας Αχιλλέως (Μηχανική Λογισμικού), και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση της κοινοπραξίας του έργου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2024. Ο συντονιστής του έργου, Δρ Κυριάκος Παύλου, ανέφερε ότι «η ομάδα είναι πλήρως στελεχωμένη με καταρτισμένους/ες επιστήμονες και με το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας που την διακατέχει είναι σε θέση να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του έργου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ξανά σε ράγες υλοποίησης μπαίνει το Λιμάνι και η Μαρίνα Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ