Αγορά Εργασίας: Πόσο «ικανή» είναι η Κύπρος στην απορρόφηση αποφοίτων

8 στους 10 πρόσφατους απόφοιτους δευτεροβάθμιας, ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Τις επιδόσεις της Κύπρου σε ότι αφορά το ποσοστό άμεσης επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων μεσαίας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, καταγράφουν στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν χθες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 8 στους 10 πρόσφατους απόφοιτους δευτεροβάθμιας, ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, η χώρα μας κατατάσσεται στην 20η θέση από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ποσοστό άμεσης επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων μεσαία ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην περνά τον πήχη του ευρωπαϊκού μέσου όρου και να ανέρχεται στο 80,6%, σημειώνοντας πτώση συγκριτικά με το 2022, οπόταν και το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το 81,4%. 

 

Ειδικότερα, για το 2023 το 83,5% των πρόσφατων αποφοίτων στην ΕΕ απασχολούνταν, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2022 (82,4%). Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων ήταν 80% ή υψηλότερο σε 22 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η χώρα μας παρουσιάζει ακόμη, καλύτερη εικόνα από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, με την Ελλάδα μάλιστα να καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό για το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ορίζει ως πρόσφατους απόφοιτους άτομα ηλικίας 20-34 ετών, τα οποία αποφοίτησαν κατά τα τελευταία 1 έως 3 έτη, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους από την ανώτερη δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σταθερή άνοδος την τελευταία δεκαετία 

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται, κατά τα τελευταία 10 χρόνια, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων, αφού το 2013, το ποσοστό ανερχόταν στο 74,3% και έκτοτε παρουσιάζει σταθερή άνοδο. Εξαίρεση αποτέλεσε το 2020 (78,7%), όταν παρατηρήθηκε μείωση κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2019 (81,0%).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως το 2023 υπήρχε διαφορά 9,6% στο ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων με επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (87,7%) σε σύγκριση με τους αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης (78,1%).

Πρωταθλήτρια η Μάλτα, στο πάτο Ελλάδα και Ιταλία

Η Μάλτα φαίνεται να κινείται με ιδιαίτερα δυναμικούς ρυθμούς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 95,8%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (93,2%) και τη Γερμανία (91,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν στην Ιταλία (67,5%), την Ελλάδα (72,3%) και τη Ρουμανία (74,8%).

Κινητοποιούνται οι εμπλεκόμενοι 

Η σύνδεση πάντως μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους αρμοδίους, καθώς τόσο η Πολιτεία, όσο και τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με εργοδότες, έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών το τελευταίο διάστημα προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα.

Ειδικότερα, η διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει για τη διασύνδεση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου με την αγορά εργασίας, υλοποιεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε συνεργασία με την PwC Cyprus, την Εθνική Έρευνα Εργοδοτών (CYEmployers). Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο του έργου που έχει προτείνει και έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τίτλο «Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey».

Απώτερος της στόχος είναι η καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στη διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών απασχόλησης για τους/τις απόφοιτους/ες Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και στην πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες. Ο σχεδιασμός της μεθοδολογίας της έρευνας γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Warwick και συγκεκριμένα με το Institute for Employment Research.

Αναζητούν συμμαχίες πανεπιστήμια και επιχειρήσεις 

Μιλώντας πρόσφατα για το ζήτημα στο Economy Today, η διευθύντρια Στελέχωσης και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Human Asset, Αίμη Μπάφα, υπέδειξε πως τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορα βήματα και ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Όπως είπε, «διάφορες εταιρείες από διάφορους κλάδους επισκέπτονται τις τάξεις, δίνουν κάποιες διαλέξει, εξηγούν τα επαγγέλματα, τις προκλήσεις και τι κάνει κάποιος στην καθημερινότητά του, και πώς μπορεί να εξελιχθεί. Αυτό παλαιότερα γινόταν μόνο από μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Λογιστικής ή του οικονομικού ελέγχου. Τώρα βλέπουμε αρκετές εταιρείες -ανεξάρτητα από το μέγεθος- να ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση. Οι εταιρείες αυτές προέρχονται από κλάδους όπως το Ανθρώπινο Δυναμικό, Πληροφορική, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και ούτω καθεξής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «πρακτική άσκηση» που προσφέρουν αρκετές εταιρείες, εξηγώντας πως σε συνεργασία με το Τμήμα Καριέρας και Διασύνδεσης των πανεπιστημίων, αρκετές εταιρείες επιλέγουν φοιτητές για να κάνουν πρακτική διάρκειας 1-3 μήνες, αναλόγως προγράμματος. Τόνισε ακόμη πως αν και γίνεται προσπάθεια συνεργασίας των πανεπιστημίων με τους εργοδότες, τα γραφεία διασύνδεσης θα πρέπει να βγουν λίγο πιο δυναμικά προς τα έξω και να εδραιώσουν σχέσεις με εταιρείες και κλάδους για την καλύτερη αντιπροσώπευση για τους φοιτητές τους.

Διαβάστε επίσης: Από την εκπαίδευση στην απασχόληση: Η πρόκληση της σύνδεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ