Ποια η συνταγή του νέου Διοικητή της ΚΤΚ Κωνσταντίνου Ηροδότου

Σωρεία προκλήσεων στο κατώφλι του, τις οποίες καλείται να εξοντώσει προς το συμφέρον της οικονομίας. 

Του Νέστωρα Βασιλείου

Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κατατόπια της ΕΚΤ καθιστούν σαφές ότι ο νέος Διοικητής δεν έχει εύκολο έργο, πλην όμως σημειώνουν ότι η φωνή της Κύπρου είναι εφικτό να γίνει σεβαστή.

Τα τυπικά τελείωσαν και ο Κωνσταντίνος Ηροδότου καλείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να φέρει εις πέρας όσα και ο ίδιος έχει πλέον υποσχεθεί. Η επιλογή του δεν θεωρείται "κεραυνός εν αιθρία", καθώς το όνομά του ήταν ευθύς εξαρχής στις επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο κατώφλι της Κεντρικής Τράπεζας συγκεντρώνεται ένα βουνό από προκλήσεις, τις οποίες καλείται ει δυνατόν να εξοντώσει προς το συμφέρον της οικονομίας του τόπου. Το έργο του δεν είναι καθόλου εύκολο και από τις πρώτες του δημόσιες αναφορές μετά τον διορισμό του έδειξε ότι γνωρίζει τι τον περιμένει. Την τελευταία διετία, άλλωστε, βρισκόταν στην εποπτική Αρχή.

Στην μέγκενη των ΜΕΔ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), παρά την αισθητή συρρίκνωσή τους το 2018, παραμένουν ψηλά. Το 2019 θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά περαιτέρω από τα επίπεδα στα οποία έχουν φτάσει τον περασμένο χρόνο, εξ ου και το τρέχον έτος θεωρείται κομβικό για την αντιμετώπιση της μόλυνσης στους ισολογισμούς των τραπεζών. Δεδομένα όσο υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημιουργούνται πιέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να προκύπτουν κίνδυνοι για τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σενάριο είναι καλά γνωστό στην Κύπρο. Τίθενται στόχοι για μείωση των ΜΕΔ και τυχόν αποτυχία στην εκπλήρωσή τους οδηγεί σε κεφαλαιακές ανάγκες. Ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η Κεντρική Τράπεζα και δη ο επικεφαλής της θα πρέπει να μπορεί να κρατήσει την Ευρώπη σε απόσταση, κερδίζοντας χρόνο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα να πιέζει τις Διοικήσεις των τραπεζών να «πιάσουν» τους στόχους τους έγκαιρα. Στο εσωτερικό θα πρέπει να υπενθυμίζει τους επικεφαλής των τραπεζών ότι οι λύσεις εν τη απουσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού είναι και οι καλύτερες.

Η φωνή στη Φρανκφούρτη

Η «τράπουλα» μοιράζεται στη Φρανκφούρτη και εκεί θα πρέπει να μπορεί ο Διοικητής να εκφράζει άποψη και να επηρεάζει αποφάσεις. Για να μπορεί να το πράξει επιβάλλεται να έχει διασυνδέσεις. Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κατατόπια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθιστούν σαφές ότι ο Κωνσταντίνος Ηροδότου δεν έχει εύκολο έργο, πλην όμως σημειώνουν ότι η φωνή της Κύπρου είναι εφικτό να ακουστεί και να γίνει σεβαστή. «Δεν μπορείς να επηρεάσεις προκειμένου να ξεχαστούν, για παράδειγμα, θέματα κεφαλαίου, ούτε μπορεί η μικρή Κύπρος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι διότι προκύπτει αντίδραση», σημειώνουν χαρακτηριστικά στη «Σ».

Αλλαγή πλεύσης

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του διορισμού του, στο Προεδρικό, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου έδωσε ουσιαστικά μια «γεύση» της δικής του προσέγγισης, διαβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα δεν θα βασίζεται στη θεωρία. «Αυτή θα γίνεται κατόπιν ορθής και προσεκτικής προετοιμασίας, ώστε να πετυχαίνουμε έγκυρη και αξιοπρεπή εκπροσώπηση, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση των διεθνών και Ευρωπαίων εταίρων και συναδέλφων, αλλά και μιαν αξιοπρεπή θέση για τη χώρα μας στα εν λόγω σώματα με τις ανάλογες συνεργασίες», ανέφερε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φέρεται λοιπόν διατεθειμένος να «πατήσει» στην Φρανκφούρτη εφοδιασμένος με αναλύσεις και επιχειρηματολογία για να μπορέσει να περάσει, κατά το δυνατόν, τις θέσεις της Κύπρου.

«Αυτήν την ώρα η κυπριακή πλευρά απευθύνεται θεωρητικά στη Φρανκφούρτη. Δεν έχει, για παράδειγμα, ένα μοντέλο προβλέψεων για την "Χ" τράπεζα, ώστε να μπορεί να ζητήσει την αντιπαραβολή τους με αυτά της Φρανκφούρτης. Αυτοί προβαίνουν σε εκτιμήσεις και παραδοχές και δεν μπορείς να τους πείσεις με λόγια», σημειώνουν στη «Σ» έγκυρες πηγές.

Βεβαίως για να μπορέσει να περάσει από τη θεωρία στην ανάλυση και στην επιχειρηματολογία χρειάζεται δουλειά. Θα πρέπει να επενδύσει εσωτερικά για να χτιστεί η επιχειρηματολογία και να έρθουν τα εργαλεία, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται αξιοπιστία εντός της ΕΚΤ για να ακούγεται η φωνή της Κύπρου. «Εκεί που θα πουν, για παράδειγμα, στη "Χ" τράπεζα θέλω €300 εκ. σε έξι μήνες, να μπορεί να τους πείσει ότι είναι 9 ή 12 μήνες για τους "Α" και "Β" λόγους», προσθέτουν.

Η κενή θέση «κλειδί»

Για να αρχίσει η αποναρκοθέτηση, πέρα από τον Διοικητή, χρειάζεται να πληρωθεί και η εξόχως σημαντική θέση του Διευθυντή Εποπτείας, την οποία κατείχε, μέχρι πρόσφατα, ο Γιάγκος Δημητρίου. Η κομβικής σημασίας θέση θα πληρωθεί, όπως συνέβαινε πάντα, εσωτερικά. Το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη Διεύθυνση λειτουργεί λίγο πολύ ως ο βραχίονας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στην Κύπρο. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Φρανκφούρτη και έχει τις απαραίτητες προσβάσεις. Αυτή η θέση είναι για την ώρα κενή.

Ανοικτοί λογαριασμοί

Στα ανοικτά μέτωπα τοποθετείται στα ψηλά η πιθανή ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου από τραπεζικό/α ίδρυμα/τα και ο επερχόμενος πολύ σημαντικός έλεγχος από τη Moneyvαl, ο οποίος θεωρείται, σωστά, ως ένα από τα πιο κρίσιμα ραντεβού για τον τόπο. Σε δεύτερο χρόνο εκκρεμεί στα δικαστήρια και το μέλλον της εκκαθάρισης της FBME. Η περιβόητη αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας ο Κωνσταντίνος Ηροδότου. Η οργανική της δομή χρήζει εκσυγχρονισμού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται «παράπονα» για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για να μπορέσει η εποπτική Αρχή να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Δείγμα εμπιστοσύνης

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του, και συγκεκριμένα το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μπήκε στο αεροπλάνο και αναχώρησε στις ΗΠΑ. Αν η σημειολογία λέει κάτι στην προκειμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η μοναχική του παρουσία στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Τα προηγούμενα χρόνια έσπευδε στις ΗΠΑ και ο Υπουργός Οικονομικών.

Αυτήν τη φορά ο Χάρης Γεωργιάδης μένει στην Κύπρο και η χώρα εκπροσωπείται μόνο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται και ως δείγμα της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από την Κυβέρνηση. Ο Χάρης Γεωργιάδης, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του την 28η Μαρτίου, εξέφραζε μέσω twitter τη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Ηροδότου θα είναι ο σοβαρός και αξιόπιστος Διοικητής, που η χώρα μας έχει ανάγκη».

Νέα πρόσωπα στο Δ.Σ.

Οι κενές θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν μετά και τον διορισμό του Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή. Από την αποχώρηση του Γιώργου Συρίχα με το πέρας της θητείας του εδώ και κάποιους μήνες ο νυν Διοικητής ήταν το μοναδικό εκτελεστικό μέλος. Κενή παραμένει και μια θέση μη εκτελεστικού, καθώς δεν έχει πληρωθεί από την ολοκλήρωση της θητείας του Φίλιππου Μαννάρη. Συνεπεία τούτου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα κλείσει διαμιάς όλες τις εκκρεμότητες και θα διορίσει δύο εκτελεστικά μέλη και ένα μη εκτελεστικό. Οι αποφάσεις δεν αναμένεται ότι θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Όπως έχει αποκαλύψει από τις 28 Μαρτίου το «Σίγμα», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταλήξει στα πρόσωπα, που θα πληρώσουν τις τρείς κενές θέσεις.

1) Ο Σταύρος Αγρότης φαίνεται ότι προορίζεται για την πλήρωση της μιας θέσης Εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

2) Η Μαρία Ηρακλέους φαίνεται να προορίζεται για την πλήρωση της δεύτερης θέσης Εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για την επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο.

3) Ο Άγγελος Γρηγοριάδης φαίνεται να είναι ο εκλεκτός για την πλήρωση της θέσης του μη εκτελεστικού μέλους. Πρόκειται για τον τέως Πρόεδρο της KPMG Κύπρου και πρόεδρο του CIFA, ο οποίος στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προώθηση και στην καθιέρωση της Κύπρου ως ανταγωνιστικού προορισμού για την εγκαθίδρυση επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ