Συντεχνίες: Στα 800 εκ. το κόστος από απόφαση του Δικαστηρίου

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε πως από την αρχή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι θα σεβαστούν την όποια ετυμηγορία του Δικαστηρίου.

Το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα κοστίσει στο κράτος η υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, ανέφεραν σήμερα οι ηγεσίες των Συντεχνιών και των Συνδέσμων του Δημοσίου, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια αποπλάνησης της κοινής γνώμης.
 
Παράλληλα, διατύπωσαν τη θέση ότι θα σεβαστούν την όποια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση του κράτους στην απόφαση του Διοικητικού. Την ίδια ώρα όμως η ΟΕΛΜΕΚ ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών για επιστροφή των αποκοπών στους μισθούς από το τέλος Απριλίου, με την ΠΟΕΔ να μελετά και αυτή τα επόμενα της βήματα.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των Συντεχνιών Δημόσιου του Τομέα ΠΑΣΥΔΥ-ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ, των Συνδέσμων Συνταξιούχων και άλλων για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε πως από την αρχή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι θα σεβαστούν την όποια ετυμηγορία του Δικαστηρίου.
 
Σημείωσε πως το 2012 και το 2013 δεν προχώρησαν σε δυναμικά μέτρα συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και πως θα αφιέρωναν τον χρόνο τους μόνο στη συνταγματική εκτροπή. «Κάναμε προσφυγές, είχαμε την υπομονή να περιμένουμε έξι χρόνια το αποτέλεσμα των προσφυγών, δικαιωθήκαμε», είπε.
 
Εξήγησε πως έχουν γίνει αποκοπές αυτά τα χρόνια που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και αναδρομικά και θα πληρωθεί ένα ποσό για όλες τις προσφυγές της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τα επόμενα 4 χρόνια το κράτος θα έχει απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκ. ευρώ. Σημείωσε πως άδικα και αδικαιολόγητα υπήρξαν οι αντιδράσεις ενώ υπήρξε παραπλάνηση της κοινής γνώμης για να φέρουν τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, ότι η απώλεια ήταν της τάξης των 5 δις ευρώ, ότι επανέρχεται το Μνημόνιο και το ΔΝΤ.
 
Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι τα 800 εκ. ευρώ που θα απολέσει το κράτος τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα έχει χάσει τα τελευταία χρόνια με δύο αλλαγές που αφορούσαν, η μια τη μείωση στη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας και η άλλη αφορούσε τα πετρελαιοειδή.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως χαιρέτισαν τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα  λέγοντας πως η μόνη νόμιμη διαδικασία που προσφέρεται είναι η αμφισβήτηση της εγκυρότητας της πρωτόδικης απόφασης με καταχώρηση έφεσης. Πρόσθεσε πως επειδή η έφεση από μόνη της δεν αδρανοποιεί μια ακυρωτική απόφαση, ο Γενικός Εισαγγελέας θα καταθέσει και αίτημα για να εκδοθεί διάταγμα αναστολής, το οποίο θα κριθεί από το Δικαστήριο αν θα εγκριθεί.
 
Όσον αφορά το θέμα της αναδρομικότητας, και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως στην ΠΑΣΥΔΥ έχουν την άποψη πως αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο, κάτι που είναι και η θέση του Γενικού Εισαγγελέα. «Τώρα αν κάποιοι θέλουν αν αμφισβητήσουν και να πάνε στο Δικαστήριο, αυτό είναι θέμα του καθενός και των δικηγόρων τους», είπε.
 
Σε ερώτηση τι θα πράξει η ΠΑΣΥΔΥ αν υπάρξει αμφισβήτηση του Συντάγματος με τροποποίηση του άρθρου 23, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως θα πρέπει να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν καθώς υπάρχουν και άλλες αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων καθώς και αρχών όπως αυτή της εμπιστοσύνης προς το κράτος δικαίου. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και πως οι Συντεχνίες όπως έκαναν στο παρελθόν που δεν πήραν μέτρα, και τώρα θα αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Αυτό όμως θα έπρεπε πρώτα να το είχε πει η επίσημη πλευρά, τονίζοντας πως είναι καλύτερα να έχεις ένα κράτος λιγότερο οικονομημένο και να είναι κράτος δικαίου.
 
Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε στη συνέχεια πως με βάση τις επίσημες οικονομικές εκθέσεις το κράτος είχε φέτος πλεονάσματα της τάξης των 650 εκ. ευρώ ενώ προβλέπεται πως και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Σημείωσε πως ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του αναφέρει πως υπάρχουν 2,5 δις ανείσπρακτες οφειλές, από τα οποία τα πλείστα μπορούν να εισπραχθούν.
 
Το κράτος, υπογράμμισε, προχωρά σε μέτρα και βάζει το χέρι στην τσέπη του υπαλλήλου όταν εξαντλήσεις πολλά άλλα πράγματα. «Εμείς είπαμε από την αρχή ότι δεχόμαστε τα οποιοδήποτε μέτρα με την προϋπόθεση ότι θα είναι σύννομα, θα συνάδουν με τη νομοθεσία, όπως έγινε το 1974», είπε.
 
Σημείωσε πως κατά τα χρόνια της κρίσης, η ΠΑΣΥΔΥ δεν ήθελε τις συγκρούσεις και το έπραξε συνειδητά, και διερωτήθηκε αν τις τράπεζες τις έκλεισαν τα λάθη των δημοσίων υπαλλήλων από τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη μιλούσε για οικονομία καζίνο. Πρόσθεσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι ο καθένας συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.
 
«Τώρα λέμε πού θα βρούμε τα λεφτά. Τα λεφτά υπάρχουν αυτή τη στιγμή και είναι άδικο να επιμένουμε να συνεχιστεί να εφαρμόζεται μια παράνομη νομοθεσία, και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους», είπε.
 
Εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ο Γιάννος Σωκράτους είπε πως σήμερα στη σύσκεψη στόχευσαν σε τρία πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο αφορά τη διακηρυγμένη πρόθεση όλων για σεβασμό του κράτους δικαίου και των αποφάσεων που απορρέουν από αυτό. Το δεύτερο είναι η επαναβεβαίωση ότι οι Συντεχνίες θα βρίσκονται σε συντονισμό και συνεννόηση για ενημέρωση των μελών τους και καθοδήγηση εκεί και όπου χρειάζεται. Το τρίτον, αφορούσε την ενημέρωση των αποφάσεων και τη συζήτηση των υπερβολών και της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος έντασης εντός της κοινωνίας μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
 
Σε ερώτηση για τη συλλογή υπογραφών από τους δασκάλους, ο κ. Σωκράτους είπε πως αυτό που έκανε η ΟΕΛΜΕΚ μετά από γνωμάτευση των  νομικών της συμβούλων, ήταν να αποταθούν στους δασκάλους, να ζητήσουν τις υπογραφές τους κάτω από ένα κείμενο που ζητά από τη Γενική Λογίστρια στο τέλος του Απρίλη να επιστρέψει στην ουσία όλα αυτά που αποκόπτονται στους μισθούς, όπως αναφέρει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της 29ης Μαρτίου.
 
Ο Φίλιος Φυλακτού της ΠΟΕΔ, στις δικές του δηλώσεις είπε πως ο σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν διττός, αφενός να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία σε σχέση με το ύψος των χρημάτων που θα καταβάλει το κράτος, και αφετέρου να σταλεί και το μήνυμα ότι οι συντεχνίες του δημόσιου τομέα είναι πανέτοιμες να υπερασπιστούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα των μελών τους με όλους τους νόμιμους τρόπους και ιδιαίτερα να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου.
 
Ο κ. Φυλακτού είπε πως και η ΠΟΕΔ βρίσκεται σε επαφή με νομικούς συμβούλους και κατά ανάλογο τρόπο που έχει πράξει η ΟΕΛΜΕΚ με τη συλλογή υπογραφών για επιστροφή των αποκοπών από τον Απρίλιο, μελετά στο πως θα προχωρήσει και αυτή στα επόμενα της βήματα.
 
Από τον Σύνδεσμο Αστυνομίας ο Κυριάκος Χαραλάμπους διαβεβαίωσε πως υπάρχει ενότητα μεταξύ των οργανώσεων και των συντεχνιών και αυτό που από την αρχή ο Σύνδεσμο μετέφερε στα μέλη του ήταν πως θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου, ζητώντας παράλληλα σεβασμό της απόφασης και από την άλλη πλευρά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ