Γιατί το κόστος δανεισμού της Γαλλίας συγκλίνει με αυτό της Ισπανίας

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008

Η ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα του Παρισιού να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ασκεί πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Γαλλίας να συγκλίνει πλέον με αυτό της Ισπανίας.

Η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας σε σχέση με την Ισπανία κινήθηκε στο στενότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τον γαλλικό τίτλο να διαμορφώνεται στο 2,95% και τον ισπανικό στο 2,96%, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, το spread μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού 10ετούς κόστους δανεισμού —που θεωρείται βαρόμετρο για τον κίνδυνο διατήρησης του χρέους της Γαλλίας— έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων. Τη Δευτέρα αυξήθηκε στις 0,79 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,71 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

To spread με τα γερμανικά ομόλογα

Το αυξανόμενο ασφάλιστρο για τη διατήρηση του γαλλικού χρέους ήρθε καθώς η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα καθυστέρηση στην υποβολή των σχεδίων της για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Τα γαλλικά spreads βρίσκονται υπό πίεση καθώς γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον στην καλύτερη περίπτωση και κίνδυνο κατάρρευσης στη χειρότερη», δήλωσε στους Financial Times ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay.

Οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο δύσπιστοι ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές που ζητά η ΕΕ, ιδιαίτερα καθώς η άνοδος των λαϊκίστικων κομμάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία δυνητικά αποδυναμώνει την πολιτική δύναμη του μπλοκ να υποχρεώσει τις χώρες να συμμορφωθούν με τους κανόνες του χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα κάτω από το 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γαλλίας ήταν 111% του ΑΕΠ στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ενώ το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 5,6% το 2024.

Το χάσμα μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού κόστους δανεισμού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Ιουνίου, πριν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας μήνες πολιτικής αστάθειας καθώς η χώρα παλεύει με την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία επιβάλλει επιπλέον έλεγχο στα σχέδια δαπανών του Μπαρνιέ και της νέας κυβέρνησής του.

Το Σαββατοκύριακο ο Μπαρνιέ διόρισε δύο υπουργούς που θα αναφέρονται απευθείας σε αυτόν , προκειμένου να βοηθήσουν στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2025 και να προτείνουν περικοπές για τη μείωση του αυξανόμενου δημόσιου ελλείμματος.

Η τελευταία αστάθεια στις γαλλικές αγορές προσθέτει στη ασάφεια των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων και ασφαλέστερων αγορών ομολόγων του μπλοκ.

Η διαφορά του κόστους δανεισμού αναφοράς της ισπανικής κυβέρνησης σε σχέση με γαλλικά ομόλογα τη Γαλλία μειώθηκε από σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα πριν από έξι μήνες σε 0,01 ποσοστιαία μονάδα.

«Οι χώρες στην περιφέρεια, όπως η Ισπανία, συνεχίζουν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τη Γαλλία», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Rowe Price. «Προς το παρόν, η ισπανική πολιτική κατάσταση είναι πολύ πιο σταθερή. . . η οικονομία επίσης αναπτύσσεται σαφώς».

ot.gr

Διαβάστε επίσης: Καμπανάκι ΕΚΤ για ακίνητα και κλιματική κρίση – Τι θα κρίνει μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ