Στην 29η θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο βρέθηκε η Κύπρος, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη ταλέντων IMD 2024.
Η χώρα μας αν και διατηρήθηκε στην ίδια θέση σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζει πτώση συγκριτικά με προηγούμενες χρόνιες. Μάλιστα το 2020 βρισκόταν στο top 20 και συγκεκριμένα στη 17η θέση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος καταλαμβάνει για το 2024 τη 15η θέση ανάμεσα στα κράτη - μέλη, μπροστά από χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η φετινή λίστα δημιουργήθηκε με στοιχεία από 67 οικονομίες σε όλο τον κόσμο εξετάζοντας την επένδυση σε εγχώρια ταλέντα, την προσέλκυση ταλέντων από άλλες χώρες προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα εργασίας και το επίπεδο των ταλέντων στην «δεξαμενή».
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία με τη χώρα να κυριαρχεί στις επενδύσεις και την ανάπτυξη και να στέφεται πρωταθλήτρια στην «παραγωγή» και «εξαγωγή» ταλέντων σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται πως η θέση της Ευρώπης είναι πολύ πιο ισχυρή συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηπείρους καθώς κατέχει τις 8 από τις 10 χώρες που συμπληρώνουν το top 10. Την ίδια ώρα, δύο οικονομίες της Ασίας, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την ένατη θέση, αντίστοιχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των top 10 αλλά κατρακύλησαν κατά 6 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 21η θέση φέτος και πολύ μακριά από τη 2η που βρίσκονταν το 2020.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, η Κύπρος αν και σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στις επενδύσεις και την ανάπτυξη που αξιολογούν τις δημόσιες εκπαιδευτικές δαπάνες και τις ευκαιρίες κατάρτισής, κάνει "βουτιά" στις πτυχές της "ελκυστικότητας" και της "ετοιμότητας". Το πρώτο αφορά παράγοντες όπως τα πακέτα αποδοχών και τα κίνητρα που δίνονται από τις εταιρείες, ενώ το δεύτερο τις χρηματοοικονομικές ικανότητες, τη γνώση γλωσσών και την διεθνή εμπειρία.
Το Top 10
Σύμφωνα με την κατάταξη, οι 10 πιο ανταγωνιστικές για τα ταλέντα οικονομίες παγκοσμίως:
- Ελβετία
- Σιγκαπούρη
- Λουξεμβούργο
- Σουηδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Νορβηγία
- Ολλανδία
- Χονγκ Κονγκ
- Αυστρία
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελβετία βρέθηκε στην κορυφή μέσα από την αξιολόγηση κριτηρίων όπως η ποιότητα ζωής, οι υποδομές υγείας, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ύπαρξη θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού, η ικανότητα προσέλκυσης ξένου προσωπικού υψηλής ειδίκευσης και άλλα.
Η Σιγκαπούρη είναι ένας ακόμη εργασιακός παράδεισος που επιλέγουν ταλαντούχα υψηλόβαθμα στελέχη με την πόλης-κράτος να έχει κάνει τεράστια άλματα για να ανέβει στην δεύτερη θέση από την 18η που κατείχε το 2014 οπότε και ξεκίνησε αυτή η λίστα.
Η σταθερή άνοδος της Σιγκαπούρης οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζει την υψηλότερη απουσία διακρίσεων ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες ενώ κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την αύξηση του εργατικού δυναμικού, τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τη διαθεσιμότητα χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων.
Περισσότερες διακρίσεις λόγω.. τεχνητής νοημοσύνης
Στο μεταξύ η έκθεση WTR του 2024, με τίτλο «Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας», υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία.
«Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μεταμορφώνει τις βιομηχανίες και αναδιαμορφώνει την παγκόσμια οικονομία με άνευ προηγουμένου τρόπους, δημιουργώντας ευκαιρίες και προκλήσεις για ανταγωνιστικότητα ταλέντων», αναφέρει στην έκθεση ο ανώτερος οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας IMD, José Caballero.
«Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει απαράμιλλη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, απειλεί να δημιουργήσει μια ανευ προηγουμένου μετατόπιση θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς που εξαρτώνται από εργασίες ρουτίνας και αυτοματισμούς», δήλωσε ο Caballero.
Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, «ανώτατα στελέχη θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ορατή στον χώρο εργασίας τους καθώς έχει αρχίσει ήδη να αντικαθιστά τους ανθρώπους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αυξάνονται οι διακρίσεις σε αυτές τις οικονομίες», όπως αναφέρει ανάρτηση στο blog της IMD.
Υπερδιπλάσια η πιθανότητα διάκρισης για τις γυναίκες
«Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό μπορεί να εισαγάγει νέες μορφές διακρίσεων, καθώς οι αλγόριθμοί τείνουν να είναι μεροληπτικοί απέναντι στις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τις υπάρχουσες ανισότητες και να έχει ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στις περιθωριοποιημένες κοινότητες», δήλωσε ο Caballero στην έκθεση.
Για παράδειγμα, η έκθεση διαπίστωσε ότι η απασχόληση των γυναικών έχει υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστεί από την αυτοματοποίηση (7,9%) σε σύγκριση με τους άνδρες (2,9%) στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Όπως φαίνεται, οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν περισσότερα φαινόμενα διακρίσεων από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Οι γυναίκες έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή