Τράβηξαν την προσοχή των ΗΠΑ οι πολιτογραφήσεις στο νησί 

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών απαντά στον Ρώσο Πρέσβη για τη φυγή ρωσικών κεφαλαίων και εταιρειών από την Κύπρο. 

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Στο μικροσκόπιο των αμερικανών Αρχών μπαίνει πλέον το καυτό ζήτημα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών. Ο Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, δηλώνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στη «Σημερινή» της Κυριακής ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως «δεν γίνεται κατάχρηση των διαδικασιών». Τονίζει, μάλιστα, τη σημασία διερεύνησης των ατόμων που αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός αξιωματούχος απαντά στις πρόσφατες αναφορές του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο για κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων και την αποχώρηση ρωσικών εταιρειών και κεφαλαίων από το νησί το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μπίλινγκσλι διερωτάται αν ο Στάνισλαβ Οσάτσι «μπορεί ν' αποδείξει ότι χάθηκε έστω και μία θέση εργασίας από την επιβολή κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεών του στην Κύπρο, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξηγεί γιατί διαπιστώνει τεράστια πρόοδο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για εταιρείες κέλυφος (shell companies), αποδίδοντάς της το μεγαλύτερο μέρος της προόδου.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος για τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, για τα επόμενα βήματα, που πρέπει να κάνουμε μαζί».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Κύπρο πραγματοποιήσατε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, καθώς και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ποια ήταν τα κύρια θέματα των συζητήσεών σας;

Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Τα θέματα που συζητήσαμε εστιάζονταν και στο θέμα της κοινής προσπάθειας Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Συζητήσαμε, επίσης, ευρύτερα θέματα γεωπολιτικού περιβάλλοντος που σχετίζονται με το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. Οι συζητήσεις ήταν πολύ θετικές. Συναντήσαμε, μεταξύ άλλων, και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ). Συμφωνήσαμε με την κυπριακή Κυβέρνηση για νέες συναντήσεις και συζητήσεις που θα γίνουν στις επόμενες μέρες.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει αφόρητη πίεση για την οικονομική της διαφάνεια. Στο πρόσφατο παρελθόν, ξένα μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησαν (άμεσα ή έμμεσα) την Κύπρο για ζητήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσον αφορά πλούσιους ξένους, κυρίως Ρώσους. Η Κυβέρνηση της Κύπρου δηλώνει πως ακολουθεί τους κανονισμούς της Ε.Ε. για το ξέπλυμα χρήματος. Έχετε διαφορετική άποψη;

Το όλο ζήτημα (ξέπλυμα χρήματος) δεν αφορά τον πλούτο ενός συγκεκριμένου ατόμου. Το σημαντικό είναι να διεξάγεται η απαραίτητη έρευνα για να διαπιστώνεται ποιο είναι αυτό το άτομο και η προέλευση της χρηματοδότησης, δηλαδή ποιες είναι πηγές των χρημάτων που φθάνουν στην Κύπρο. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχουν οι αναγκαίοι νόμοι και κανονισμοί και η Κυβέρνηση να έχει την ικανότητα να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες και δικηγορικές εταιρείες συμμορφώνονται.

Είναι γι’ αυτά τα θέματα που η κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε σημαντικές δεσμεύσεις, πριν από ένα χρόνο περίπου, με στόχο να διασφαλίσει πως δεν είναι ανεκτική στην ψευδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Τίμησαν αυτήν τους τη δέσμευση και έχουν κάνει σπουδαία βήματα. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ψευδούς χρηματοδότησης είναι μια ατέρμονα πρόκληση.

Πού οφείλεται η πρόοδος

Στη σύντομη δήλωσή σας, την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή σας με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, είπατε ότι διαπιστώνεται τεράστια πρόοδος στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψής σας εδώ, πριν από ένα χρόνο, συζητήσατε με κυβερνητικούς αξιωματούχους τις βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν. Ποια από αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και ποια εκκρεμούν;

Θεωρώ πολύ σημαντικές τις ενέργειες που έγιναν για το κλείσιμο ύποπτων λογαριασμών των εταιρειών «κέλυφος». Αποτελούν μεγάλο μέρος της προόδου που καταγράφεται κατά το τελευταίο έτος. Επιπρόσθετα, η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρείχε πρόσθετους μηχανισμούς για καλύτερη διερεύνηση και δέσμευση λογαριασμών, αλλά και για την ανάθεση ευθυνών στους αρμοδίους, ώστε να ξέρει τι κάνει ο καθένας για την προστασία του συστήματος.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Η Κύπρος έχει δεσμευτεί σε αυτόν τον αγώνα και είναι υπέροχο να βλέπουμε την πρόοδο που σημειώθηκε. Είμαι, επίσης, πολύ ικανοποιημένος για τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί για επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί.

Για τις πολιτογραφήσεις

Και ποια είναι αυτά τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνετε;

Δεν θα ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Πρέπει να δούμε τον τρόπο που οι εταιρείες “Τrust” και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σχηματίζουν οντότητες, ώστε να διαπιστώνουμε ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους. Νομίζω πως πρέπει, πραγματικά, να συνεργαστούμε για τη διερεύνηση των ατόμων που αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα και υπηκοότητα της Ε.Ε., για να διασφαλίσουμε πως δεν γίνεται κατάχρηση των διαδικασιών. Γενικά, πιστεύω πως η συνεργασία μας με την κυπριακή Κυβέρνηση είναι καλή και η ανταπόκρισή της σε ορισμένα θέματα που έχουμε εγείρει, εξαιρετική. Δώσαμε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες και προσβλέπουμε σε αποτελέσματα σύντομα.

Λέτε πως υπάρχει σημαντική βελτίωση στο θέμα της καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μέρος του προβλήματος, όμως, συνεχίζει να υφίσταται. Ποιες είναι οι κύριες αιτίες, πιστεύετε, και ποιος κρύβεται, κατά την άποψή σας, πίσω από το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο;

Να καταστήσουμε σαφές πως, όταν μιλάμε για ξέπλυμα χρήματος, αναφερόμαστε σε σκόπιμες προσπάθειες για απόκρυψη της διεφθαρμένης προέλευσης χρημάτων, από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών, τρομοκρατία κ.ά.

Δεν μιλάμε για χρήματα που έρχονται στην Κύπρο και προορίζονται για την ανάπτυξη θέσεων απασχόλησης, τη δημιουργία επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης και για νέες επενδύσεις. Μιλάμε για χρήματα που έρχονται προσωρινά προς όφελος των λίγων και μετά μετακινούνται κάπου αλλού. Συνεπώς, καμία χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιείται ως σημείο διέλευσης χρήματος, που διοχετεύεται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Ιστορικά, έχουμε παρατηρήσει στην Κύπρο μια εισροή μεγάλης ποσότητας καταθέσεων από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Ο αριθμός των καταθέσεων, ωστόσο, μειώθηκε, λόγω των βημάτων που έγιναν.

Η απάντηση στον Ρώσο πρέσβη

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο δήλωσε πρόσφατα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της χώρας του και η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (CBC) για τις εταιρείες «κέλυφος» οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε Ρώσους και στην αποχώρηση εταιρειών από το νησί. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ξεπεραστούν σύντομα. Πώς σχολιάζετε; Όντως, οι ΗΠΑ επιχειρούν να διώξουν τους Ρώσους, όπως υποστηρίζει ο Πρέσβης;

Δεν έχω διαβάσει τις αναφορές του Ρώσου Πρέσβη. Διερωτώμαι, όμως, αν μπορεί ν’ αποδείξει ότι χάθηκε έστω και μία θέση εργασίας από την επιβολή κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ρωσία είναι μέλος της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), της οποίας είμαι σήμερα Πρόεδρος. Εργαζόμαστε με τους Ρώσους για να δημιουργήσουμε ισχυρότερους κανόνες και πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και αναμένουμε απ' όλες τις χώρες να πράξουν το ίδιο. Θα εκπλαγώ, πάντως, αν μπορεί να τεκμηριωθεί πως έχει χαθεί έστω και μία θέση εργασίας, λόγω των προαναφερθέντων ενεργειών της κυπριακής Κυβέρνησης.

Συνεπώς, αυτό που λέτε είναι πως τα εν λόγω μέτρα δεν διώχνουν κανέναν από την Κύπρο που δραστηριοποιείται νόμιμα, περιλαμβανομένων και των Ρώσων…

Δεν έχει σημασία από πού προέρχονται τα χρήματα, φθάνει να είναι νόμιμα. Αυτό που δεν επιτρέπουμε, είναι να εισέλθουν παράνομα χρήματα και νομίζω πως η κυπριακή Κυβέρνηση έχει επιδείξει, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πως η δέσμευσή της για αποτροπή τέτοιων φαινομένων είναι ισχυρή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής σας στην Κύπρο, συναντηθήκατε και με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Πώς αξιολογείτε τη συζήτησή σας;

Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Ηροδότου. Συναντηθήκαμε μερικές φορές και είμαι πολύ χαρούμενος για τον διορισμό του. Είναι σεβαστός στο διεθνές σύστημα. Θεωρώ πως θα κάνει σπουδαία δουλειά στην Κεντρική Τράπεζα.

Ένα από τα καθήκοντα του χαρτοφυλακίου σας είναι και η αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Κύπρος προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι μόνον ένα είδος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, όταν καταπολεμάτε το ξέπλυμα χρήματος, συμβάλλετε στη μείωση της ευπάθειας ενός τραπεζικού τομέα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η κυπριακή Κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις μας επί του θέματος και κατανοεί πραγματικά καλά την κατάσταση που αφορά το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Γνωρίζω πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί μαζί μας και με όλα τα έθνη για να εμποδίζεται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ