Offcanvas
Offcanvas

Κύπρος

Αυξημένος αλλά σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Αυξημένος αλλά σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 0,7% - Σε ποιες κατηγορίες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Χαμηλό τριετίας εξαιτίας της πτώσης στις τιμές των πετρελαιοειδών σημείωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2024, ο οποίος αυξήθηκε με ρυθμό 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο 2024 αυξήθηκε κατά 0,38 μονάδες και έφτασε στις 118,48 μονάδες σε σύγκριση με 118,10 μονάδες τον Αύγουστο 2024.

Τον Σεπτέμβριο 2024 μεγαλύτερη μείωση στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Σεπτέμβριο του 2023, όσο και με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφηκε στα πετρελαιοειδή με ποσοστά 11,40% και 4,78%, αντίστοιχα.

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2023, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%) και η μεγαλύτερη μείωση στις Μεταφορές (-6,3%).

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Ένδυση και Υπόδηση (5,3%) και Εκπαίδευση (2,7%) και η μεγαλύτερη μείωση στις Μεταφορές (-3,4%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2024 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,90) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,57).

Τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2024 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε η κατηγορία Μεταφορές (-1,18).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Μεταφορές (-0,61).

Τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2023 είχαν οι κατηγορίες Διάφορα άλλα προϊόντα και Υπηρεσίες (0,93), Υπηρεσίες Τροφοδοσίας (0,56) και τα Φρέσκα Λαχανικά (0,36).

Τα Διάφορα άλλα προϊόντα και Υπηρεσίες (0,71) είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχε η κατηγορία Πετρελαιοειδή (-0,51).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες μεταβολές αυτή την περίοδο παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,7%) και Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (3,2%).

 

Διαβάστε επίσης: Ενοίκιο Έναντι Δόσης: Άρχισε νέος γύρος αιτήσεων - Χιλιάδες οι ενδιαφερόμενοι

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Η Τουρκία χτυπάει Ντουμπάι και Λονδίνο: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό πλούσιων κατοίκων και επενδυτών

Η Τουρκία χτυπάει Ντουμπάι και Λονδίνο: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό πλούσιων κατοίκων και επενδυτών

Η Άγκυρα επιχειρεί να μετατρέψει τη γεωγραφική της θέση σε πλεονέκτημα, προσφέροντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις,…

Από τα €150,6 εκατ. στα €112 εκατ. οι κρατικές πιστώσεις για έρευνα στην Κύπρο

Από τα €150,6 εκατ. στα €112 εκατ. οι κρατικές πιστώσεις για έρευνα στην Κύπρο

Η χρηματοδότηση για Έρευνα και Ανάπτυξη μειώθηκε αισθητά το 2025, ενώ σε επίπεδο ΕΕ οι δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούλιο του 2026

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X