Αλλαγή κανόνων για τραπεζικό κίνδυνο - Τι ισχύει για Κύπρο

Σε ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του τραπεζικού κινδύνου καθώς και για την σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ολομέλειά του.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα 

Συγκεκριμένα οι κανόνες που εγκρίθηκαν έχουν ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη αφορούν την προληπτική εποπτεία για να καταστούν οι τράπεζες ανθεκτικότερες.

Ειδικότερα, για να διασφαλιστεί ότι κάθε τράπεζα αντιμετωπίζεται βάσει του βαθμού έκθεσής της στον κίνδυνο και της συστημικής της σημασίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι μικρά τραπεζικά ιδρύματα θα υπόκεινται σε απλούστερους κανόνες, ειδικά όσον αφορά τις εκθέσεις τους και τα τραπεζικά κεφάλαια που θα πρέπει να διαθέτουν για την κάλυψη πιθανών ζημιών.

Την ίδια ώρα, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τα ίδια αποθέματά τους για την κάλυψη ζημιών για να ενισχυθεί η αρχή του bail-in στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν μικρότερο δανειοληπτικό κίνδυνο, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα είναι μικρότερες όταν δανείζονται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δανειοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χείρα βοηθείας με τα χρήματα φορολογούμενων πολιτών

Η νέα νομοθεσία για τον «οδικό χάρτη» για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν ζημίες αναμένεται να διασφαλίσει ότι αυτές θα έχουν αρκετά κεφάλαια και δανεισμό συμβατό με την αρχή του «bail-in» ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε διασώσεις με χρήματα των φορολογούμενων και να οριστούν οι προϋποθέσεις για έγκαιρα διορθωτικά μέτρα.

Η περίπτωση της Κύπρου 

Κληθείς να σχολιάσει τους νέους κανόνες για μείωση του τραπεζικού κινδύνου, o  Επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών της Ελληνικής Τράπεζας , Δρ Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου χρηματοπιστωτικού τομέα για την ενιαία αγορά, τη βαθύτερη δηλαδή ολοκλήρωση του τραπεζικού συστήματος μέσω της τραπεζικής ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πρώτοι δύο πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης - το SSM (Single Supervision Mechanism) και το SRM (Single Resolution Mechanism) -, σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη, είναι τώρα σε ισχύ και λειτουργούν πλήρως.

Ωστόσο, τονίζει, δεν έχει θεσπιστεί o τρίτος και τελευταίος πυλώνας που αφορά τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος προστασίας των καταθέσεων και επομένως απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των εναπομενόντων κινδύνων του τραπεζικού τομέα (ιδίως εκείνων που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Όμως, δικαιολογημένα, χώρες όπως η Γερμανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κατανομή των κινδύνων από τα εθνικά τραπεζικά συστήματα έως ότου τα κράτη μέλη «καθαρίσουν» τους κίνδυνους στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, κατέληξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δέσμη κανόνων που ψηφίστηκε σκοπεύει να συμπληρώσει το ρυθμιστικό χρηματοπιστωτικό πλαίσιο μετά την κρίση, ώστε αυτό να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που μπορεί να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν τον πραγματικό τους ρόλο, δηλαδή να στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

Εναρμονισμένες οι Κυπριακές Τράπεζες 

Ο Δρ. Ασσιώτης, αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Κύπρου λέγοντας ότι οι Κυπριακές τράπεζες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τους κανόνες.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφαίνεται και από τις τεράστιες προσπάθειες  που έκαναν οι κυπριακές τράπεζες για εξ ορθολογισμό των ισολογισμών τους ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ