Μονόδροµος η Βιώσιµη Διαχείριση Εγκαταστάσεων - Τι αλλάζει με το νέο διεθνές πρότυπο

Το νέο διεθνές πρότυπο ISO/TR 41019:2024 ευθυγραµµίζει τη ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων µε τους στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης των Ηνωµένων Εθνών.

Του Χρίστου Παπαγεωργίου*

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει µια παγκόσµια αυξανόµενη τάση για αναφορά στο τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία-∆ιακυβέρνηση (ESG). Τα τρία αυτά κριτήρια επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την «αξία» µιας επιχείρησης: οι ενέργειές της προς το περιβάλλον, η στάση της προς την κοινωνία και η εταιρική διακυβέρνηση που εφαρµόζει. Παράλληλα, η περιβαλλοντική αλλά και η κλιµατική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες και η επιτακτική ανάγκη για διαφανείς εταιρικές διαδικασίες, έχουν δηµιουργήσει µια πρωτοφανή και άκρως θετική ανάγκη για ευαισθητοποίηση προς αυτά τα θέµατα. Ειδικά, οι επενδυτές κοιτάζουν πέρα από τη Χρηµατοοικονοµική Αξία των περιουσιακών στοιχείων τους, να επιδείξουν διαπιστευτήρια ως προς τις Αρχές του ESG, µε βασικό ζήτηµα το πεδίο απαλλαγής από τον άνθρακα.

Συµβαδίζει µε την επιχειρηµατική λογική

Η Βιώσιµη ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων έχει καλή επιχειρηµατική λογική, συµβάλλοντας στο τριπλό τελικό αποτέλεσµα: Κέρδος, Άνθρωποι και Πλανήτης, ενώ ταυτόχρονα η υιοθέτηση πρωτοβουλιών ESG µπορεί να υποστηρίξει την επιχειρηµατική επιτυχία. Όλο και περισσότερες έρευνες και αναφορές του κλάδου, επιβεβαιώνουν τη σχέση µεταξύ της Βιωσιµότητας ως µοχλού των καινοτόµων δεικτών απόδοσης ενός Οργανισµού και των συναφών Χρηµατοοικονοµικών κινδύνων. Οικονοµικοί κίνδυνοι είναι πάντα σχετικοί µε τους προϋπολογισµούς και τα κεφαλαιουχικά έργα ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων, µε ουσιαστικές αποδείξεις των εστιακών τοµέων για µέτρηση απόδοσης και αναφοράς σε θέµατα όπως:

• Βιωσιµότητα

• ∆ιασφάλιση τρίτων και ολοκληρωµένη αναφορά

• Εκποµπές αερίων θερµοκηπίου (µείωση κυρίως διοξειδίου του άνθρακα)

• Κίνδυνοι σε σχέση µε την κλιµατική αλλαγή και απώλεια της βιοποικιλότητας

• Ευθυγράµµιση δραστηριοτήτων µε στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης που συνδέονται µε την Οικονοµική Ανάπτυξη, την Κλιµατική Αλλαγή και την Υπεύθυνη Κατανάλωση

Συνεπώς, εάν οι επαγγελµατίες της ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων επιθυµούν να διαδραµατίσουν βασικό ρόλο στη λήψη τολµηρών µέτρων που απαιτούνται για να µετατοπίσουν τον κόσµο σε µια πιο Βιώσιµη, ανθεκτική και προσαρµοστική πορεία, είναι απαραίτητο να εφαρµόσουν πρότυπα έτσι ώστε να ευθυγραµµίσουν τις επιχειρηµατικές συνέργειές τους. Άλλωστε, αυτή η απαίτηση θα πρέπει να επαληθεύεται µέσω της πολιτικής και ενός στρατηγικού πλάνου που εφαρµόζεται από οποιοδήποτε Οργανισµό µε αναφορά ως προς την ESG. Οι θεµατικές ενότητες όπου η ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων µπορεί να κληθεί να υποστηρίξει στις αναφορές απόδοσης, µπορεί να περιλαµβάνουν την οικονοµική απόδοση, προµήθειες, νερό, λύµατα, απόβλητα, υγεία και ασφάλεια, εκπαίδευση, πόρους κ.ά..

Αλλάζει το πλαίσιο µε το νέο διεθνές πρότυπο

Το νέο διεθνές πρότυπο ISO/TR 41019:2024 το οποίο εκπονήθηκε από τη ∆ιεθνή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης ISO/TC 267 - ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων, µε τίτλο «Ο ρόλος της ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων στη Βιωσιµότητα, την Ανθεκτικότητα και την Προσαρµοστικότητα», παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο της ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων για να εµπνεύσει Οργανισµούς που επιθυµούν:

• τη δηµιουργία και τη βελτίωση ενός Βιώσιµου ολοκληρωµένου συστήµατος

• την αποδοχή της ευρείας και της θετικής συνεισφοράς της ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων στη Βιωσιµότητα ενός δοµηµένου περιβάλλοντος

• την υποστήριξη των στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης των Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ)

Το ISO/TR 41019:2024 παρέχει µια µη εξαντλητική εισαγωγή σε σχετικές έννοιες, πρωτοβουλίες και όρους που είναι σε κοινή χρήση. Αναγνωρίζεται ότι η πρακτική της ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων είναι δυναµική και ποικίλη και εποµένως το πρότυπο παρέχει γενικές πληροφορίες µε βάση την τρέχουσα εµπειρία χωρίς να ορίζει συγκεκριµένες απαιτήσεις και συστάσεις. Οι Οργανισµοί ενθαρρύνονται να κάνουν τις δικές τους έρευνες ως προς τον βαθµό που αυτό το πρότυπο είναι εφαρµόσιµο στις περιστάσεις τους.

Κεντρική παράµετρος για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη

Η ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων ως κεντρικό στοιχείο της Βιώσιµης Ανάπτυξης µπορεί να υποστηρίξει τις πτυχές τής οικονοµικής εξέλιξης και να προσφέρει τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας της βασικής επιχείρησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, ένα µη Βιώσιµο, κακώς σχεδιασµένο και µη συντηρηµένο δοµηµένο περιβάλλον µπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε Οργανισµούς, κοινότητες και άτοµα. Η Βιώσιµη ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων µπορεί επίσης να συµβάλει στον µετριασµό των κινδύνων, στην αύξηση της ανθεκτικότητας, την ενσωµάτωση τεχνολογιών και τη δηµιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριµένα, σε ό,τι αφορά τον στόχο 13 των Ηνωµένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή, η Βιώσιµη ∆ιαχείριση Εγκαταστάσεων θα µπορούσε σε συνδυασµό µε µια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες να συµβάλλουν σε σηµαντική εξοικονόµηση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, επέκταση του κύκλου ζωής των εγκαταστάσεων και αύξηση των ποσοστών επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης.

Επιπρόσθετα, το Βιώσιµο Μοντέλο ∆ιαχείρισης Εγκαταστάσεων µπορεί να υποστηρίξει τους Οργανισµούς, ούτως ώστε να συµµορφώνονται µε κανονιστικές ή νοµοθετικές απαιτήσεις, να εφαρµόζουν οδηγούς του κλάδου και τις βέλτιστες πρακτικές, να επιδεικνύουν ηγεσία στον τοµέα και να ενισχύουν τη φήµη τους, να προσφέρουν αυξηµένη άνεση του τελικού χρήστη και τέλος να αυξάνουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία.

Η υιοθέτηση και εφαρµογή των Ευρωπαϊκών και ∆ιεθνών Προτύπων στην Κύπρο γίνεται µέσω του Κυπριακού Οργανισµού Τυποποίησης (CYS), ο οποίος είναι ο Εθνικός Φορέας για την τυποποίηση. Ενηµέρωση για οποιεσδήποτε εξελίξεις στο εν λόγω θέµα, προµήθεια ή/και ανάγνωση του εν λόγω προτύπου, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να λάβουν από τους αρµόδιους λειτουργούς του (CYS) και από το Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης (ΚΕΠΕ).

*Λειτουργός Τυποποίησης CYS, Πολιτικός Μηχανικός

Διαβάστε επίσης: Πολύτιμοι σύμμαχοι οι σύμβουλοι στις νέες απαιτήσεις των επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ