Το παράδοξο των «νέων» μέτρων κατά της ακρίβειας

Μάριος Δρουσιώτης και Στέλιος Πλατής σχολιάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης - Αντιφάσεις και αναστάτωση στην αγορά - Ο ρόλος της Μέσης Ανατολής

Το παράδοξο των ‘νέων’ μέτρων κατά της ακρίβειας, τα οποία επαναφέρθηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργησή τους, έχει πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα και τη στρατηγική πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Οι αντιφάσεις και η αβεβαιότητα στη λήψη των μέτρων εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν αυτά μπορούν να προσφέρουν πραγματική ανακούφιση στους καταναλωτές.

«Και ψίχουλα να μας δώσουν, θα πούμε ευχαριστώ»

«Υπάρχει η κατηγορία του πληθυσμού που, και ψίχουλα να του δώσεις, θα πει ‘ευχαριστώ’ διότι τα έχει ανάγκη για επιβίωση», είπε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, κ. Μάριος Δρουσιώτης, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία λήψης των αποφάσεων είναι πρόχειρη. Ο κ. Δρουσιώτης άσκησε κριτική στην ταχύτητα με την οποία καταργούνται και επανέρχονται τα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι, αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει μια πιο συνεπή στρατηγική, οι αντιδράσεις θα ήταν λιγότερες και οι καταναλωτές πιο καθησυχασμένοι.

«Δεν μπορείς πριν δέκα μέρες να λες ότι τα καταργώ τα μέτρα και σε δέκα μέρες να λες ότι επανεκτίμησα τις πληροφορίες και έρχομαι και τα επαναφέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γενική ομολογία είναι ότι και ψίχουλα να μας δώσουν εμάς τους καταναλωτές θα πούμε ευχαριστώ». Όσο για την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από την ενέργεια και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο κ. Δρουσιώτης τάχθηκε κατά της κατάργησης της επιδότησης, υπογραμμίζοντας πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Αστάθεια και πληθωρισμός

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής σημείωσε ότι οι αλλαγές στις πολιτικές αυτές δημιουργούν αναστάτωση στην αγορά. «Η σύγχυση για το τι θα συνεχίσει να υφίσταται και τι όχι, επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας», επισήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η αναπροσαρμογή των τιμών λόγω αλλαγών στο ΦΠΑ επιδεινώνει την κατάσταση. Ο κ. Πλατής τόνισε για μία ακόμα φορά ότι ο πληθωρισμός είναι συσσωρευτικός. «Το 5% προστίθεται στο 10%, προστίθεται στο 15% και δεν προστίθεται απλά, αλλά είναι ποσοστό επί ποσοστού. Άρα υπάρχει μια συσσωρευτική, αν θέλετε, μείωση στον τρόπο που έχουν μειωθεί τα πραγματικά εισοδήματα όλης της κοινωνίας» σημείωσε, συμφωνώντας με τον κ. Δρουσιώτη ότι «είναι ψίχουλα αυτά τα οποία έχουν απομείνει».

Ηθική υποχρέωση του κράτους η επιδότηση στο ρεύμα

Ο κ. Πλατής καταλόγισε στο κράτος ηθική υποχρέωση να συνεχίσει την επιδότηση του ρεύματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «βλέπουμε μία πραγματικά εγκληματική αμέλεια στον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε το θέμα της ενέργειας όλα αυτά τα χρόνια. Και έμεινε στους καταναλωτές να καταβάλουν αυτοί ουσιαστικά μέσα από τη μετακύλιση που γίνεται, το πρόστιμο το οποίο πληρώνουμε γιατί δεν έχουμε αξιωθεί να φέρουμε φυσικό αέριο ή άλλους τρόπους ενέργειας».

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο αντίκτυπος στην Κύπρο

Πέρα από τα εσωτερικά ζητήματα, συζητήθηκε και η διεθνής οικονομική αστάθεια λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε σχέση με τις πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο. Η αστάθεια αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πλατή, δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, καθώς καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών τιμών. «Υπάρχει μία τεράστια μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου όπως και σε άλλων πρώτων υλών και αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα. Θα ήταν καλύτερα αν πήγαιναν πάνω σταθερά οι τιμές για να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, παρά το σκαμπανέβασμα. Γιατί το σκαμπανέβασμα είναι ακριβώς αυτό το οποίο σκοτώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από την αδυναμία πρόβλεψης του που θα πάει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά την τραγικότητα της κατάστασης, ο κ. Πλατής υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει καταφέρει να αναγνωριστεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που μπορεί να έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, εφόσον η χώρα συνεχίσει να διατηρεί μια ουδέτερη στάση στα διεθνή ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ