Χάρης: Μετανιώνω μόνο για όσα δεν έκανα

Καμία πολιτική πίεση δεν υπήρξε για την εξόφληση του ρωσικού δανείου, λέει ο ΥΠΟΙΚ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στην δήλωση ότι μετανιώνει μόνο για όσα δεν μπόρεσε να κάνει -για τον ένα ή τον άλλο λόγο- κατά την διάρκεια της θητείας του προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Γεωργιάδης κληθείς να αναφέρει για ποια πεπραγμένα της θητείας του στο Υπουργείο είναι περισσότερο υπερήφανος και για ποια έχει μετανιώσει, απάντησε ότι ο απολογισμός του έργου του θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της θητείας στο τέλος του 2019.

«Έχω συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μέχρι τέλος του έτους θα αποχωρήσω. Διανύω ήδη τον έβδομο χρόνο στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα ετοιμάσω και τον επόμενο προϋπολογισμό για το 2020 και μετά θεωρώ ότι ο κύκλος μου πρέπει να κλείσει. Δεν είναι τώρα η ώρα του απολογισμού. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα τελευταία επτά χρόνια τα οποία έχουμε διανύσει, ήταν χρόνια δύσκολα. Έπρεπε να λάβουμε αποφάσεις. Δεν ήταν μια περίοδος κατά την οποία η Κυβέρνηση θα μπορούσε να την διανύσει μένοντας μακριά από τα δύσκολα. Λήφθηκαν πολλές αποφάσεις. Μπορεί να έγιναν και λάθη και παραλήψεις, αλλά σε γενικές γραμμές μετανιώνω, όχι γι’ αυτά που έχουμε κάνει, αλλά γι’ αυτά που πιθανώς για αυτά που έπρεπε να κάνουμε, τα επιπρόσθετα αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο να μην έχουμε καταφέρει έγκαιρα να τα υλοποιήσουμε», επισήμανε.

Επανακτήσαμε την άνεση

Όσον αφορά στην διπλή έκδοση ομολόγων, διάρκειας 5 και 30 ετών, ο κος Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος έχει επανακτήσει την άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, κάτι που το κάθε κράτος είναι αναγκαίο να διαθέτει.

«Κάθε κράτος πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτεί με ευκολία και χαμηλό κόστος τις ανάγκες του. Αυτή την ευκολία που έχουμε επανακτήσει σήμερα θα πρέπει να την συγκρίνουμε με την κατάσταση πριν από ελάχιστα χρόνια, όταν η Κύπρος δεν μπορούσε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, όχι για 30 χρόνια, αλλά ούτε για 30 ημέρες. Αυτό είχε οδηγήσει την πατρίδα μας σε οικονομικό αδιέξοδο, σε μια οικονομική ασφυξία, καθιστώντας αναγκαία και αναπόφευκτη την υπαγωγή σε πρόγραμμα στήριξης, λόγω ύφεσης και έλλειψης εμπιστοσύνης. Αυτή η άνεση που έχουμε σήμερα είναι αντανάκλαση της βελτίωσης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια κι έχει συγκεκριμένο και χειροπιαστό όφελος», τόνισε.

Όπως είπε, το άμεσο όφελος έχει να κάνει με την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου και την μείωση του κόστους δανεισμού λόγω του χαμηλότερου επιτοκίου από τις αγορές, ενώ το έμμεσο όφελος σχετίζεται με το μήνυμα εμπιστοσύνης που λαμβάνει η κυπριακή οικονομία από την διεθνή κοινότητα.

Απορρίπτει τα σενάρια για πολιτική επιρροή

Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύουν τα σενάρια για πολιτικές πιέσεις από την «Δύση» οι οποίες φέρεται να ασκήθηκαν στην Κυβέρνηση ώστε να κλείσει τον λογαριασμό με την Ρωσία, ο κος Γεωργιάδης απέρριψε τον ισχυρισμό.

«Δεν υπήρξε καμία πίεση και καμιά ανάγκη. Υπήρξε μια ευκαιρία να ενισχύσουμε την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Ομολογώ ότι δεν είναι συνηθισμένη πράξη ένα κράτος να δανείζεται από άλλο. Τα κράτη δεν δανείζονται αναμεταξύ τους, αλλά από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τα επενδυτικά ταμεία. Έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη. Όμως εμείς ζητήσαμε εκείνο το δάνειο το 2011, όταν κανείς άλλος δεν μας έδινε έστω κι ένα ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας μας και του κλονισμού της εμπιστοσύνης. Θα ήταν άδικο αν εξέφραζα οτιδήποτε άλλο εκτός από αναγνώριση, ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς την ρωσική κυβέρνηση που είχε τότε ανταποκριθεί. Θα είχε βάση ο ισχυρισμός περί “πιέσεων”, αν εκείνο το δάνειο συνοδευόταν με πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις. Δεν υπήρξαν τέτοιες πολιτικές δεσμεύσεις. Αν υπήρχαν, βεβαίως θα υπήρχε ένας επιπρόσθετος λόγο να εξοφλήσουμε εκείνο το δάνειο. Αλλά για κανένα λόγο δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα», ανέφερε προσθέτοντας ότι τα όσα γράφονται και λέγονται περί του αντιθέτου είναι εντελώς αστήρικτα.

«Έπρεπε να έχουμε προσφύγει στους εταίρους μας»

Στην παρατήρηση ότι σύμφωνα με την δική του σχολή σκέψης και την οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να έχει συναφθεί καν το συγκεκριμένο δάνειο με την Ρωσία, αλλά θα έπρεπε η χώρα να είχε προσφύγει στον μηχανισμό σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κος Γεωργιάδης συμφώνησε.

«Όπως έπραξε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία αμέσως μετά τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς αγορές, έτσι έπρεπε να πράξει η Κύπρος. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν και στην Ιστορία. Έπρεπε να προσφύγουμε στους μηχανισμούς στήριξης τους οποίους από κοινού τα κράτη-μέλη, δηλαδή κι εμείς, είχαν θεσπίσει. Όχι να ροκανίζουμε τον χρόνο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αναπόφευκτα θα βρίσκαμε μπροστά μας, όπως και βρήκαμε εν τέλει. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο», επισήμανε.

Τέλος, έκανε λόγο για «θράσος» εκ μέρους της αντιπολίτευσης και δη του ΑΚΕΛ το οποίο στηλιτεύει την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

«Το λένε αυτό εκείνοι που μας είχαν οδηγήσει στο οικονομικό αδιέξοδο. Λένε ότι είναι υψηλά τα επιτόκια αυτοί που είχαν οδηγήσει την Κύπρο σε τέτοια θέση που δεν μπορούσε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ. Είναι απίστευτο το πολιτικό θράσος, ειδικά του ΑΚΕΛ. Ούτε πρόκειται για καινούργιο χρέος, όπως έχουν καταλάβει οι πάντες. Εξοφλούμε το ρωσικό δάνειο το οποίο επί των ημερών τους είχε συναφθεί, επειδή ακριβώς κάποιοι δεν ήθελαν νωρίτερα να λάβουν δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ